Fotograferen met flitslicht kan best overweldigend zijn. Zonder de juiste kennis wordt het snel hard en plat. En dat is niet wat je wilt in je fotografie. In het nieuwe boek ‘De Flitsbijbel’ geeft Elja Trum je 101 tips voor fantastische flitsfoto’s. Praktisch, gebruiksvriendelijk en leerzaam!
Begin december ontving ik De Flitsbijbel in mijn brievenbus. Een leuke verrassing, aangezien ik niet veel ervaring heb met flitsfotografie. Ik heb wel een reportageflitser en een paraplu, maar daarmee houdt het op. Ook voor mij leerzaam dus! Wil jij ook beginnen met het fotograferen met flitslicht of wil jij je flitsfoto’s naar een hoger niveau tillen? Lees dan snel deze review om te zien of het boek iets voor jou is!
Leer fotograferen met je flitser door De Flitsbijbel
De Flitsbijbel is het nieuwste boek in de Fotobijbels-serie van Elja Trum. Alle boeken hebben dezelfde insteek, er staan namelijk 100+ fotografietips in, passend bij het onderwerp. In dit geval dus flitsfotografie!
Het boek is opgebouwd in 9 hoofdstukken:
- De basis van flitsfotografie
- Apparatuur
- Licht naar je hand zetten
- Flitsproblemen oplossen
- Flitsen in de praktijk
- Omgekeerde kwadratenwet
- Flitsen in de studio
- Flitsen op locatie
- Creatieve flitsfotografie
Zoals je ziet is het boek dus echt gemaakt voor iedere vorm van flitsfotografie. Van buitenshuis tot binnen en van creatief tot doelgericht. Daarnaast gaat het zowel om reportageflitsers als om studioflitsers.
De opbouw van het boek zit goed in elkaar. Je leert eerst wat basis technieken, gaat vervolgens over op apparatuur en die kennis neem je mee naar de praktische kant van het werken met flitsers. Je kunt de tips natuurlijk ook in willekeurige volgorde lezen. Maar voor de echte dummie op dit gebied adviseer ik om De Flitsbijbel wel in de juiste volgorde te lezen.
Mijn mening over De Flitsbijbel
Het boek is mooi vormgegeven, heeft een handige indeling en alle foto’s zijn voorzien van de belangrijkste metadata. Altijd fijn om zulke informatie te kunnen inzien!
Over sommige onderwerpen zijn ook video’s beschikbaar via Photofacts Academy. Handig, want zo krijg je nog net wat meer uitleg over een onderdeel van flitsfotografie. Deze video’s kun je gratis (en zonder inlog) bekijken via de URL die onderaan de tip gegeven wordt.
Voor wie is het boek geschikt?
Wat mij betreft is de Flitsbijbel zeker een aanrader voor beginnende fotografen én voor ervaren fotografen met weinig kennis van flitsfotografie. Ik vind het idee van een praktisch boek over flitsfotografie erg leuk. Het leest makkelijk weg en je steekt er zeker veel van op als je hier nog weinig ervaring mee hebt. Maar met dit concept kun je helaas niet echt de diepte in over bepaalde onderdelen van het fotograferen met een flitser.
Iedere tip heeft namelijk 1 pagina, waarbij de bovenhelft altijd een afbeelding is. Per tips is dus maar ruimte voor maximaal 12 regels aan tekstuele uitleg. En dat is soms vrij minimaal voor een belangrijk onderdeel van flitsfotografie. Als gevorderde fotograaf (met wat flits-ervaring) zou ik daarom nog even rondkijken als je echt dieper op de stof in wilt gaan.
Tip: Bij aankoop van De Flitsbijbel kun je een maand lang gratis gebruik maken van Photofacts Academy. Een online platform vol met fotografie cursussen.
Hopelijk heb ik je met deze review over De Flitsbijbel een inkijkje in het boek kunnen geven. Heb je nog weinig kennis over het gebruiken van flitsers en flitslicht, maar wil je hier graag meer over leren? Dan weet ik zeker dat er een berg aan waardevolle informatie in staat.
1 Reactie
Leuk om te lezen. Veel nuttige informatie!
Het boek van Jeroen Jazet, heb ik inmiddels gekregen. Je gaat idd niet voor 1 plaats naar IJsland of zo. Verder heel leuk boek. Prachtfoto’s.
Ik ben pas naar Margraten geweest, daar viel een joodse grafzerk mij op. Indrukwekkend.