Van mooie natuur en monumentale gebouwen gaat mijn fotografie-hart sneller kloppen. Zeker als die gebouwen landhuizen, villa’s en kastelen zijn. In Gelderland staat het hier vol van! Op uitnodiging maakte ik een fietstocht langs prachtige kastelen in de Gelderse Streken.
Ruim 30 kastelen in de Gelderse Streken
Wist jij dat Gelderland een groot aanbod aan kastelen en landgoederen heeft, waarvan een groot deel voor het publiek toegankelijk is? Super interessant en ook nog eens heel fotogeniek. Daarnaast is Gelderland een echte fiets-provincie. Van bossen tot landerijen en hier en daar voorzien van heuvels. Niet gek dus dat er alleen door Visit Arnhem al 39 fietsroutes op basis van knooppunten zijn vastgelegd waarmee je allerlei mooie plekken bezoekt!
Van een rondje Posbank tot de Betuwse bloesem-route, al het moois van deze provincie is te bereiken met de fiets. Heerlijk voor een mooie zonnige dag! De routes hebben verschillende afstanden en zijn te vinden op de website van de Visit Arnhem. Download de GPS route, print de knooppunten uit en lees je in over de plekken die je onderweg tegenkomt.
Rondje kastelen en landgoederen
Op zondagochtend vertrok ik samen met een vriendin richting Oosterbeek, waar het vertrekpunt van onze route was. We dronken een kopje thee bij restaurant De Oude Herbergh en kregen daar onze elektrische fietsen voor de dag toegewezen. Ik had nog nooit op een elektrische fiets gezeten, maar wat een verademing is dat! Ik snap wel dat al die oudere mensen zo’n fiets kopen, je vliegt over het fietspad zonder enige inspanning.
De dag zat vol met ‘eerste keren’. Want naast mijn eerste keer op een elektrische fiets, fietste ik ook nooit eerder een route met knooppunten. Ook dat blijkt super simpel en heel handig. Je volgt gewoon de bordjes en komt vanzelf langs alle mooie plekken die de makers van de route al voor je hebben uitgestippeld. Wij volgden de route ‘Rondje kastelen en landgoederen (West)‘, een tocht van 45 kilometer. En zoals de naam al zegt kom je langs kastelen en landgoederen rondom het westen van Arnhem. Ik was enorm benieuwd naar wat ik kon verwachten!
Huis Zypendaal brengt je tot rust
Na een paar minuten wennen verliepen de eerste paar kilometers zonder problemen. De bordjes waren overal duidelijk zichtbaar en al snel verlieten we de bebouwde omgeving. De eerste stop was bij Huis Zypendaal in Arnhem. Een prachtige 18e eeuwse buitenplaats midden in de bossen en omgeven door prachtige natuur van landgoed Park Zypendaal. Dit prachtige gebouw is gebouwd in 1762 voor een belangrijke Arnhemse familie. En hoewel het nog vrij vroeg was, zag je onmiddellijk dat deze plek nog steeds goed gebruikt wordt. Van wandelende gezinnen tot mensen die op het gras zaten te picknicken. We liepen een stuk rondom het mooie huis en ondanks de felle zon fotografeerde ik er op los. In de vijver rondom het huis dobberen eendjes, het gazon ervoor wordt omheind door mooie bloemen en struiken en alles wordt perfect bijgehouden. Als je hier niet rustig van wordt, dan weet ik het ook niet.
De tuinen en het park hebben heel wat veranderingen doorgemaakt. Hierdoor is het een combinatie van de Franse stijl en de Engelse stijl geworden. Langs de paden staan overal bankjes waar je lekker een boek kunt lezen of zelfs met je laptop op schoot aan het werk kunt. En als je geluk hebt zie je rondom de vijvers een ijsvogel! Deze plek heeft me echt verrast en ik denk dat het er in de herfst nog veel mooier is. Wij hebben het huis niet van binnen bezocht, maar dit is wel mogelijk onder begeleiding van een gids. Binnenin het huis vind je nog allerlei elementen uit de 18e eeuw. Van marmeren vloeren tot een collectie van familieportretten. Je krijgt echt een inkijkje in het leven van deze familie. Iedere zondag kun je van 12.00 tot 16.00 uur een rondleiding volgen. Check de website voor meer informatie en prijzen.
Van stad naar vergezichten
Hoewel ik nog uren door het park kon lopen, hadden we nog een druk schema. We pakten onze fietsen en gingen verder met de route. Al snel kwamen we door het centrum van Arnhem, wat voor mij extra leuk was omdat ik hier een half jaar gestudeerd heb. Wanneer je over de Utrechtsestraat fietst kom je onder een gigantisch stalen kunstwerk door. Wat het voor moet stellen en waarom het daar staat weet ik niet, maar fotogeniek is het in ieder geval wel!
Het volgende bijzondere punt dat we tegenkwamen was de Oude Kerk in Oosterbeek. Deze ligt direct aan de fietsroute en we besloten even af te stappen en een rondje om het gebouw te lopen. De kerk is niet groot, maar wel mooi om van buiten te bekijken. Sommige delen van de kerk komen uit de 8e tot 10e eeuw en daarmee is dit één van de oudste nog bestaande kerken in Nederland.
Beleef de middeleeuwen in Kasteel Doorwerth
Wanneer je de steden en dorpen uit fietst wordt het landschap weidser en is er minder verkeer. We fietsten de bossen in en al snel verscheen aan onze linkerkant een bordje richting Kasteel Doorwerth. Een middeleeuwse waterburcht, waarbij de dikke buitenmuren samen met het water voor bescherming zorgen, met een rijk verleden. Net voor het kasteel kun je nog richting een uitkijktoren. Helaas hadden we hier te weinig tijd voor, maar mocht je wel tijd hebben dan zou ik daar ook zeker even langs fietsten.
Inmiddels waren we een paar uur op pad, en met het warme weer en de fietstocht kon een break geen kwaad. We parkeerden onze fietsten bij het kasteel en werden enthousiast ontvangen bij Kasteelcafé De Zalmen. Hier kun je binnen in het restaurant of buiten op het terras genieten van gebak, lunch, borrelhapjes en natuurlijk wat te drinken. Geen kleffe voorverpakte broodjes, maar verrassende gerechten zoals een broodje met humus en gegrilde groenten, een bietenburger met feta en de heerlijke clubsandwich die ik bestelde.
Na de lunch bezochten we het kasteel van binnen. Hier vind je een museum dat uit verschillende onderdelen bestaat. Allereerst kwamen we in een aantal ruimtes die ingericht zijn zoals er vroeger in het kasteel werd geleefd. Zo vertelde de kokkin over het reilen en zeilen van de keuken. In deze ingerichte vertrekken ervaar je de sfeer van vroeger, wat extra versterkt wordt door achtergrond geluiden zoals een knisperend haardvuur en kletsende mensen tijdens een diner. Als je de route vervolgt krijg je meer informatie over de geschiedenis van het kasteel en de omgeving. Van de bosbouw en de jacht tot de oorlog waardoor een groot deel van het kasteel werd vernietigd. Als laatste ontdek je een aantal ruimtes met exposities van schilderijen van de Oosterbeekste School.
Het museum is leuk opgezet en is laagdrempelig om te bezoeken. Door leuke filmpjes, interactieve onderdelen en interessante voorwerpen is het zeker de moeite waard. Het museum in Kasteel Doorwerth is het hele jaar door geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Tijdens vakanties en feestdagen zelfs nog extra, dus bezoek de website van Kasteel Doorwerth voor up-to-date informatie.
Rondom Kasteel Doorwerth
Vergeet vooral niet om de buitenzijde van Kasteel Doorwerth goed te bekijken. Je loopt vanaf de ingang een mooie ronde rondom het kasteel waarbij je hem in volle glorie kunt bewonderen. In het bos er omheen kunnen kinderen zich ook uitleven. Van speeltoestellen tot fotoborden waar je op de foto kunt gaan als middeleeuws personage. Vanaf de achterzijde van het kasteel kun je ook binnen de buitenmuren komen voor een rondje over het binnenterrein. Omdat het kasteel behoorlijk groot is, is het juist mooi om hem van een afstandje te bekijken. Dan heb je een mooi overzicht over alle torentjes, gebouwen en bruggen.
Voor het kasteel vind je een moestuin die je zeker niet mag overslaan. Hier bloeien prachtige bloemen, planten en natuurlijk groenten en fruit. Destijds was de moestuin belangrijk voor de voedselvoorziening van het kasteel. Nu wordt hij geheel door vrijwilligers bijgehouden. Zeker in het voorjaar wanneer alles in bloei staat lijkt het me een prachtige locatie!
Botanische tuin Belmonte Arboretum
Omdat we nog niet eens op de helft van onze fietstocht waren, maar het inmiddels al wel ruim 15.00 uur geweest was, besloten we snel verder te gaan. Na een aantal knooppunten kwamen we in Wageningen waar een botanische tuin op de route lag. Een groot park van wel 10,7 hectare bomvol bloemen, planten en bomen. Belmonte Arboretum is zelfs één van de grootste botanische tuinen van Nederland. Daarnaast ligt het park op een berg waardoor je op verschillende plekken ver kunt kijken over de Neder-Rijn en het Betuwse land. In de tuin vind je ook bijzondere bomen en struiken die je kunt herkennen aan de naambordjes. De tuin wordt ook vaak gebruikt als locatie voor bruiloften!
Wegens tijdgebrek hebben we maar een klein stukje van het park gezien, maar het is echt een aanrader. Zeker in de lente en de herfst, want op dit moment waren de meeste bloemen uitgebloeid. Het park word duidelijk goed gebruikt door gezinnen en families. Er wordt gewandeld, gepicknickt en je kijkt je ogen uit. Arboretum Belmonte is iedere dag open van zonsopkomst tot zonsondergang en ook honden mogen (aangelijnd) naar binnen. De entree is gratis, maar omdat het onderhoud veel geld kost wordt een bijdrage gevraagd bij de ingang.
Moe maar voldaan
Hoewel er nog allerlei bijzondere plekken op onze route lagen besloten we de rest van de route te fietsen zonder af te stappen. We moesten nog een eindje en inmiddels ging de klok al richting 17.00 uur. Het laatste deel van de route was heel divers. Van zandpaden door de bossen tot een weg paralel aan het spoor. De elektrische fiets was ook bijna door z’n accu heen, dus stiekem waren we best opgelucht toen ons startpunt weer in zicht kwam. Een koud drankje ging er namelijk wel in!
Na het inleveren van de fietssleutels zochten we een fijn plekje uit op het terras van Restaurant en Bed & Breakfast de Oude Herbergh. Dit leuke restaurant is ideaal als startpunt en eindpunt van je route. Je kunt hier je fietsten huren, een sloep huren om door het prachtige landschap tussen Arnhem en Wageningen te varen en gewoon heel lekker eten. Na een pannenkoek en wat drankjes werd het tijd om weer terug naar Brabant te gaan. Moe maar vol met nieuwe ervaringen stapten we in de auto en een uur later lag ik met mijn benen omhoog op de bank.
Ben jij op zoek naar een leuke en sportieve dag uit in eigen land? Dan weet ik zeker dat het maken van een fietstocht langs kastelen in de Gelderse streken je zal bevallen. Een mooie combinatie van actief zijn, leren van de geschiedenis en mooie plekjes ontdekken. Maar Gelderland heeft nog veel meer te bieden. Dus check de website van de Gelderse Streken voor meer informatie. Wat is jouw favoriete kasteel in Nederland?