Om de AI technologie kunnen we al een tijdje niet meer heen. Maar iets wat veel fotografen en beeldmakers bezighoudt is de vraag ‘Worden mijn foto’s gebruikt in AI?’ In dit artikel leg ik je uit hoe het werkt én kun je onderzoeken of jouw foto’s daadwerkelijk zijn opgenomen in een databank voor kunstmatige intelligentie.
Wat is AI en hoe werkt het met afbeeldingen?
Je hebt vast weleens afbeeldingen gezien die gemaakt zijn door AI (Artificial intelligence). Van kunstwerken tot illustraties. En zelfs fotografische beelden. Maar weet je ook hoe dit gemaakt wordt? Nou, het begint allemaal met een grote database van afbeeldingen die het AI-algoritme gebruikt om van te leren. Deze database bestaat uit allerlei bronnen, zoals foto’s, schilderijen, tekeningen en 3D-modellen. Hiermee wordt AI getraind om onderwerpen, patronen en relaties te herkennen. En ja, daar kunnen dus ook jouw foto’s in gebruikt worden.
Het algoritme wordt vervolgens op deze data getraind met behulp van machine learning-technieken, zoals deep learning. Tijdens het trainingsproces leert het algoritme dus om onderwerpen en patronen in de afbeeldingen te herkennen. Dit kunnen bijvoorbeeld vormen, kleuren en texturen zijn. Hierdoor kan AI vervolgens afbeeldingen genereren die bij die patronen passen, of zelfs deze kennis combineren om iets compleet nieuws te maken.
Stel dat een AI bijvoorbeeld wordt getraind op een dataset met landschapsfoto’s. Dan leert het om gemeenschappelijke kenmerken te herkennen. Denk daarbij aan bomen, bloemen, bergen en wolken. En zo kan het nieuwe afbeeldingen genereren die deze elementen bevatten. Maar vraag je de AI-tool om elementen uit landschappen te combineren met een heel ander onderwerp, dan kan het ook elementen uit andere beelden combineren. Hierdoor ontstaan dan bijvoorbeeld surrealistische of dromerige landschappen die in de echte wereld niet bestaan.
Worden mijn foto’s gebruikt in de AI database?
Nu je weet hoe AI werkt is de volgende vraag erg belangrijk voor fotografen, illustratoren of kunstenaars: Worden mijn beelden gebruikt in AI?
Hoe interessant en indrukwekkend het ook is, kunstmatige intelligentie is altijd afhankelijk van andermans werk. Van teksten tot beelden en van video tot geluid. Zonder deze database is een AI-tool nutteloos. Heb je veel eigen werk online staan? Dan is de kans groot dat ook jouw foto’s of andere online zichtbare afbeeldingen en documenten gebruikt zijn om AI te trainen.
Ga eens naar de website haveibeentrained.com om dit te onderzoeken. Je kunt hier een foto uploaden om te zien of er overeenkomsten zijn in een database van 5,8 miljard afbeeldingen waarmee populaire AI-kunstmodellen getraind worden. En is het antwoord ‘ja’? Dan kun je deze website ook gebruiken om dit beeld af te melden voor artificiële intelligentie-training.



Ja… Ook mijn foto’s worden gebruikt
Natuurlijk heb ik dit zelf eens even onderzocht. Ik koos een aantal foto’s waarvan ik weet dat ze meerdere malen op internet staan. Bijvoorbeeld op mijn online shops van Werk aan de Muur en Society6. Maar natuurlijk ook hier op Fotografille.nl.
En ja hoor, zoals ik eigenlijk al wel had verwacht worden ook mijn foto’s volop gebruikt voor training van artificiële intelligentie. Als ik eerlijk ben weet ik nog niet zo goed wat ik daar van moet vinden. Enerzijds doe je veel moeite voor het creëren van mooie beelden en worden deze vervolgens ‘gestolen’. Het is dus een schending van het auteursrecht, toch? Iets waar momenteel ook rechtzaken voor lopen door kunstenaars en fotografen. Terwijl ik aan de andere kant deze ontwikkeling ook erg boeiend vind. Lastig! Hoe sta jij hier tegenover?
Tip: Lees ook het artikel AI en auteursrecht op afbeeldingen: wie heeft welk recht? van Charlotte’s Law.
Even uitproberen met Dall-E
De AI tools zoals ChatGPT, WOMBO dream art en Dall-E schieten als paddenstoelen uit de grond. Je hoeft dus niet veel moeite te doen om er zelf eens mee te experimenteren. Zelfs Shutterstock heeft al een eigen AI-tool waarmee je kunstmatige beelden kunt creëren. Ik vind het dan ook heel interessant om te zien wat je hier allemaal mee kunt. Ik nam de proef op de soms en omschreef één van mijn eigen foto’s aan Dall-E om te kijken of mijn foto’s ook echt gebruikt worden in deze (deels) gratis AI tool.
Omschrijving: Black and white realistic illustration of a highland cattle facing the camera. Sunlight is coming from the left back.

En wat komt er dan uit rollen? Nou, onder andere de afbeeldingen die je hierboven ziet. Natuurlijk kun je niet 1 op 1 aangeven dat jouw foto’s hiervoor gebruikt zijn. Maar je ziet zeker wel dat mijn (en vele andere) foto’s de inspiratiebron zijn geweest voor dit resultaat. Zie ook de thumbnail van dit artikel waarin ik mijn foto en deze illustraties naast elkaar heb gezet.
Vind je dit onderwerp interessant? Duik er dan zeker eens dieper in en ontdek of jouw foto’s gebruikt worden in AI. Ik hoor ook graag in de comments hoe jij hier mee omgaat. En wat je denkt dat de toekomst op dit gebied brengt.