Afgelopen zaterdag was de eerste dag van de Professional Imaging fotobeurs. Eén van de grootste fotografie evenementen in Nederland! En omdat ik er in 2013 voor het laatst was geweest, wilde ik dit jaar graag weer eens gaan. Het was een leuke en interessante dag, dus lees en kijk mee in dit artikel!
Een lange tijd twijfelde ik of ik alleen zou gaan of iemand mee zou nemen. Met tweeën is het natuurlijk gezelliger, maar je moet dan ook rekening houden met elkaar. Dus na lang wikken en wegen besloot ik toch om in m’n eentje op pad te gaan. Zo had ik alle tijd en ruimte om te praten met wie ik wil, te luisteren naar lezingen die ik interessant vind en rustig alles te bekijken.
Mijn wekker ging vroeg en om 7.45 uur trok ik de deur van m’n appartement dicht om richting station te gaan. Ik wilde graag op tijd op de beurs zijn en Nijkerk ligt helaas niet om de hoek. Maar rustig wakker worden in de trein met een boek en een chai latte is ook niet verkeerd. Na bijna 2 uur treinen en 2x overstappen kwam ik aan in Nijkerk. Ik wist niet waar ik naartoe moest, maar je pikte de fotografen er makkelijk uit dus ik besloot gewoon die cameratassen te volgen. Eenmaal bij de bushalte bleek er tot mijn verbazing een pendelbusje te zijn. Dit kon ik op de website niet vinden, dus ik was blij verrast.
Professional Imaging fotobeurs
Rond 10.30 uur kwam ik eindelijk aan in De Loods in Nijkerk waar de Professional Imaging beurs al een aantal jaar gehouden wordt. Hoewel ik nog niet echt een ‘plan de campagne‘ had voor de dag, had ik vooraf wel een schema gemaakt van de lezingen die me interessant leken. De eerste lezing op mijn lijstje zou om 11.00 uur beginnen, dus ik was mooi op tijd. Ik liep een rondje door de drie hallen en maakte een tussenstop bij de stand van Degreef & Partner. Hier werkt een vriendin van mij die ik even gedag wilde zeggen. Op de stand was portretfotograaf Ferry Knijn bezig met het voorbereiden van zijn workshop over het fotograferen van portretten met de Nissin reportageflitsers. Ook deze workshop ging om 11.00 uur van start en ik besloot een stukje van mee te pikken voordat ik naar de Nikon stand zou gaan.
Hoewel ik alleen het begin van de workshop heb gezien, weet ik zeker dat deze workshop de moeite waard is als het onderwerp je interesseert. Zelf fotografeer ik weinig portretten en nog minder met mijn reportageflitser, dus hoewel ik het zeker interessant vond besloot ik toch om richting een andere lezing te gaan. Namelijk die van bruidsfotograaf Bas Uijlings. “Maar Evelien, je hebt bruidsfotografie toch afgezworen?” Klopt! Maar het onderwerp van zijn lezing was ‘Succesvol ondernemen als fotograaf’ en dat is iets wat me wel heel erg aanspreekt!
Succesvol ondernemen als fotograaf – Bas Uijlings
De (voor mij) belangrijkste conclusie uit het verhaal van Bas Uijlings was dat je je als fotograaf moet onderscheiden door hoe je onderneemt. Er zijn altijd fotografen die beter zijn en ‘jouw unieke stijl’ kan door iedereen nagemaakt worden. Het gaat dus in de meeste gevallen niet om je foto’s, maar om jouw manier van ondernemen waar je klanten mee trekt. Ben betrouwbaar, zorg dat je professioneel overkomt (jij bent de expert!) en zorg voor kwaliteit en service.
Stel jezelf daarnaast doelen. Wat wil je verdienen in een jaar? Wat wil je bereiken? Waar wil je naartoe? Zet dit voor jezelf op papier en maak een plan om het te realiseren. Hoeveel shoots heb je nodig om je droomsalaris te verdienen? Hoe ga je ervoor zorgen dat je deze shoots binnensleept? Het de juiste focus, het lef om risico’s te nemen en een goed plan kan vrijwel iedereen zijn/haar doel bereiken. En nee, dat gaat niet in één rechte weg. Zie het als een navigatiesysteem: wat doe je wanneer je file tegenkomt? Of een wegafzetting? Hoe reageer je als je navigatie kapot gaat? Zorg dat je zo veel mogelijk vooraf hebt getackeld zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
De lezing heeft mij aan het denken gezet, en dat is een goed teken! Bas vertelt vlot, vol charisma, met pakkende voorbeelden en maakt zijn verhaal interactief. Zeker de moeite waard dus om eens naar één van zijn lezingen te gaan als je de kans krijgt.
Rondje over de Professional Imaging fotobeurs
Na deze lezing besloot ik een rondje te lopen over de beurs en een kijkje te nemen bij de verschillende stands. Het was behoorlijk druk en ik had niet echt producten die ik wilde uitproberen of waar ik vragen over had. Ondertussen kwam ik twee leuke volgers van mijn blog tegen die me aanspraken. Marc en Mandy hadden kaartjes voor Professional Imaging gewonnen via mijn winactie. Zo leuk dat ze me aanspraken en stiekem blijft het ook altijd een beetje gek.
De meeste standhouders hadden duidelijk hun best gedaan voor de beurs. De aankleding was mooi, er was vanalles te zien en te beleven en er viel ook veel te testen en uit te proberen. Van een halfpipe met skateboarders bij Sony tot foodfotografie bij Canon, er was genoeg om te fotograferen met de nieuwste modellen camera’s. Omdat het behoorlijk druk was heb ik vooral staan kijken, maar het leuke daaraan is dat je vanzelf praatjes maakt met andere fotografen. Iedereen ‘steekt uit’ door zijn/haar tassen en dus bots je sneller tegen iemand aan. Mooie start voor een gesprek haha.
Terwijl er een kleine reünie van Het Perfecte Plaatje plaatsvond op de Canon stand, inclusief William Rutten en Humberto Tan, gaf Jip Barth uitleg over lenzen. Ik denk dat ik niet eens wil weten hoe zwaar de mega telelenzen zijn die je hieronder op de foto ziet. Probeer die maar eens stil te houden zonder statief!
Landschapsfotografie door Albert Dros
Één van de lezingen waar ik het meeste naar uitkeek was die van Albert Dros. Ik ben dol op natuurfotografie en kan echt wegdromen bij zijn mooie, kleurrijke en interessante fotografie. Om 15.00 uur stond ik dus samen met een boel andere fotografen voor het podium van de Sony stand. Zijn verhaal was zeker interessant, want het grootste deel van zijn fotografie is vooraf gepland! Met behulp van verschillende apps en websites houdt Albert alles in de gaten. Wanneer er mist is, hoe hard de wolken gaan, welke richting de wind staat, op welk tijdstip de melkweg boven de horizon komt, welke tijd van het jaar de zon exact op een bepaalde plek ondergaat… Veel van wat je in zijn foto’s ziet is dus ‘geregisseerd’. Natuurlijk kun je het weer niet regisseren, dus dit kan ook weleens tot teleurstelling lijden. Maar wanneer je wel exact de foto kunt maken die je in je hoofd hebt geeft dat ook een heel goed gevoel. Soms werkt hij maanden aan het plannen van 1 enkele foto!
Verder vertelde hij vol enthousiasme over zijn twee favoriete lenzen: De 12-24mm groothoeklens en de 100-400mm telelens. Het is moeilijk om goed te fotograferen op 12mm, maar juist hierdoor word je creatief en maak je foto’s die niet alledaags zijn. Alles wat hij vertelde illustreerde Albert door middel van zijn foto’s. Maar ook door ‘achter de schermen’ foto’s van hoe het er daadwerkelijk aan toe ging bij een foto. Dit vond ik erg leuk om te zien omdat het duidelijk maakt dat het niet alleen gaat om een mooie locatie. Je kunt van iedere plek iets bijzonders maken, als je maar de juiste compositie gebruikt.
Tijdens deze presentatie werd ik opnieuw op mijn schouder getikt. Dit keer door twee andere winnaars van toegangskaartjes die helemaal uit België kwamen voor een dagje Professional Imaging fotobeurs. Ik heb dus nog een tijdje met Ann en één van haar fotovrienden staan praten wat erg leuk was. Ook zag ik Laura Vink voorbij lopen en kon ik eindelijk even een praatje met haar maken. Dit keer op een andere plek dan tijdens een Jason Mraz concert. Laura gaf later die dag een presentatie op het PiXperience event, gericht op natuurfotografie.
Cynthia Boll – Documentaire fotografie
De laatste lezing waar ik bij wilde zijn was die van documentaire fotograaf en jurylid van Het Perfecte Plaatje: Cynthia Boll. Nu ben ik zelf helemaal geen documentaire fotograaf, maar ik vind het wel interessant om de verhalen achter zulke foto’s te horen. Hoewel ik niet de hele lezing heb bijgewoond vond ik het verhaal van Cynthia erg leuk in elkaar gezet. Ze wisselde haar live presentatie namelijk af met een soort van mini vlog filmpjes die ze tijdens het fotograferen op locatie heeft gemaakt. Hierdoor werd het heel persoonlijk. Want je ziet duidelijk haar frustratie, blijheid en allerlei andere emoties die bij het fotograferen komen kijken. Daarnaast vond ik het ook hier bijzonder om te horen hoeveel gedachtengang er aan sommige foto’s vooraf gaat. Dat ze precies in haar hoofd heeft hoe het beeld eruit moet komen te zien. En dan uren staat te wachten maar dat het perfecte moment zich niet aandient. Dat lijkt me enorm frustrerend!
Time to go home
Na nog wat praatjes te hebben gemaakt met bekenden vond ik het mooi geweest en besloot ik naar huis te gaan. Het was al tegen 17.00 uur, dus ik had er een behoorlijk lange dag op zitten! Het pendelbusje kwam sneller dan verwacht, maar na een rondje industrieterrein bleek ik in de pendelbus voor de parkeerterreinen te zitten en niet die voor het station. Dat overkomt mij dan weer haha. Gelukkig was ik niet de enige in de pendelbus die dezelfde fout maakte, dus ik vond het gewoon slechte communicatie. Even later zat ik eindelijk in de juiste pendelbus en kon de terugreis beginnen. Op het station van Nijkerk moest ik nog een half uur op de trein wachten en raakte ik aan de praat met drie andere fotografen. Dat maakte het wachten en de rit naar Utrecht een stuk aangenamer! Uiteindelijk was ik rond 19.30 uur weer thuis en was ik gesloopt van alle indrukken, gesprekken en het opnemen van informatie.
Conclusie: Ik heb me goed vermaakt in mijn eentje tijdens de Professional Imaging fotobeurs! Persoonlijk vind ik het geen must om hier ieder jaar naartoe te gaan, maar eens in de zoveel tijd is het wel leuk. Zeker wanneer je echt een missie hebt voor bijvoorbeeld een nieuw product. Je kunt dan makkelijk wat testen en uitproberen. Daarnaast waren de vele lezingen/workshop ook zeker interessant en een mooie toevoeging!
Ben jij ook naar de Professional Imaging fotobeurs geweest dit jaar? En wat is je daar het meeste van bijgebleven?
3 Reacties
Ik stond tegelijk met jou bij Bas Uijlings, zag ik in zijn stories op Instagram. Erg interessant wat hij vertelde.
Dat kan inderdaad! Het was zeker een interessant verhaal.
[…] geschikt voor fotografen die al gevorderd zijn en/of professioneel aan de slag zijn of willen. In 2019 bezocht ik Professional Imaging voor het laatst en ik heb me enorm vermaakt. Vooral de vele interessante presentaties op de stands […]