Nieuwe producten in de wereld van fotografie maken me altijd nieuwsgierig. Zo ook toen ik een mailtje kreeg over 3D fotoprint techniek van Floop Photography. Met een speciaal algoritme herkennen ze de diepte in je foto en zetten dit om naar een speciaal print proces. Benieuwd naar het resultaat?
Toen ik hoorde van de techniek achter de 3D fotoprints van Floop Photography waande ik mezelf al even in de wereld van Harry Potter met de bewegende fotolijsten aan de muur. Ik zag het al helemaal voor me! Natuurlijk wel op een subtielere manier, maar toch. Daarom verzamelde ik een paar van mijn foto’s en stuurde ze op.
3D fotoprint van jouw 2D foto!
De techniek achter Floop Photography is gebaseerd op kunstmatige intelligentie waarmee een algoritme is geschreven. Dit algoritme zoekt in iedere foto het onderwerp en de achtergrond en kan hier een onderscheid in maken. Vervolgens wordt er diepte in de achtergrond toegevoegd en dan is je foto klaar om geprint te worden. De fotoprints worden gemaakt met een speciaal print proces waardoor je zonder 3D bril tóch diepte in je fotoprint kunt zien.
Hoewel je iedere foto kunt insturen, is niet iedere foto geschikt voor deze techniek. Foto’s die van zichzelf al weinig diepte hebben (dus bijvoorbeeld een portret tegen een muur) zullen weinig resultaat geven. Ook studiofoto’s met een witte of gekleurde achtergrond zijn niet geschikt. Hoe meer diepte in je originele foto, hoe beter de techniek werkt. Houd hier dus rekening mee met het kiezen van een foto.
Wil je wel een 3D foto in je huis, maar heb je zelf geen schikte foto die je hiervoor wilt gebruiken? Kies dan één van de prachtige foto’s van Lars van de Goor die als 3D fotoprint te koop zijn via de website van Floop Photography.
Mijn foto’s geprint door Floop
Na de uitleg over het concept en het zien van de website werd ik erg nieuwsgierig naar deze techniek toegepast op mijn eigen beelden. Ik verzamelde een paar van mijn foto’s van Schotse Hooglanders en uit Marrakesh en verstuurde ze naar Floop Photography zodat ze hun magie konden toepassen. Toen ik de prints ontving had ik eerlijk gezegd wat gemengde gevoelens. Voornamelijk omdat ik het 3D effect wat extremer had verwacht. Maar nadat ik het even had laten bezinken ben ik met andere ogen naar de prints gaan kijken.
Waan je je in de wereld van Harry Potter wanneer je de prints aan de muur hebt hangen? Nee, dat vind ik niet. Het 3D effect is best wel subtiel. Ik kan het het beste omschrijven als de prints die je wellicht nog van vroeger kent, waarbij je door te bewegen een aanpassing ziet. Bijvoorbeeld ogen die open of dicht gaan als je de afbeelding beweegt. Ook het materiaal van de prints doet me hieraan denken, met een geribbelde structuur.
Hoe langer je naar de 3D fotoprint blijft kijken, hoe meer je het gevoel krijgt dat hij is opgedeeld in meerdere lagen die los van elkaar ‘bewegen’. Subtiel, maar zeker zichtbaar.
Foto hieronder: Macrofoto van het onderwerp van de foto. Je ziet hier duidelijk de structuur van de print. Omdat dit het hoofdonderwerp is, is dit deel van de foto scherp.
Foto hieronder: Macrofoto van een stukje achtergrond van de foto. Je ziet hier dat er twee ‘lagen’ zijn waardoor er een herhaling zit in het beeld. Dit, in combinatie met de druktechniek en het papier, zorgt ervoor dat je van verder weg de illusie krijgt van een 3D foto.
Conclusie
Als ik eerlijk ben was mijn verwachting van het resultaat anders dan het daadwerkelijke resultaat met mijn foto’s. Misschien lagen mijn verwachtingen te hoog óf waren mijn foto’s minder geschikt voor deze techniek. Toch zijn het wel enorm toffe prints geworden! De printkwaliteit is goed, de kleuren zijn mooi en het contrast is ook goed. Als je de foto’s van een afstandje bekijkt zie je de structuur van het materiaal niet meer en loopt alles vloeiender in elkaar over. Dan is het 3D fotoprint effect ook het fijnste om naar te kijken.
Is het een aanrader? Dat hangt er helemaal vanaf wat je verwacht! Ik vind het een erg leuke manier om je foto’s wat extra attentiewaarde te geven in je interieur. Je blijft er toch wat langer naar kijken omdat er meer leven en diepte in je foto zit. Met een mooie lijst om je print heen is het ook een tof cadeau. Maar houd er wel rekening mee dat het effect per foto kan verschillen.
Welke foto zou jij graag willen zien met deze 3D fotoprint techniek?
Floop a cold day in the forest from Hit en Run Media Productions on Vimeo.
2 reacties
Leuk idee,werkt het ook met een foto waar het onderwerp scherp is en de rest onscherp(minimale scherptediepte)of moeten er al een soort lagen in de foto zitten zoals de voorbeelden van het bospad?
Bedankt voor je bericht! Ik denk persoonlijk dat het effect beter tot z’n recht komt als de achtergrond meerdere lagen heeft en niet alleen maar onscherpte. Maar je kunt je foto altijd voorleggen aan Floop Photography mocht je twijfels hebben!