Het tweejaarlijkse fotofestival in Breda is weer geopend! Vorige week bezocht ik BredaPhoto 2020 om je alvast een voorproefje te geven én mijn favoriete plekken met je te delen. En ik moet zeggen dat ik het een hele gave editie vind! Je hebt nog t/m 25 oktober de tijd om langs te gaan.
BredaPhoto 2020
Zoals iedere editie zijn verschillende plekken in de binnenstad van Breda omgetoverd tot expositieruimtes voor BredaPhoto. Sommige locaties zijn gratis, voor andere heb je wel een toegangskaartje nodig. Vrijwel alle locaties vind je op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Voor één locatie moet je net wat verder, maar ook die is goed te bereiken. Hieronder vind je mijn persoonlijke 10 hoogtepunten van dit toffe fotofestival, in willekeurige volgorde. Voor meer informatie kun je terecht op de site van BredaPhoto, daar kun je ook je toegangstickets kopen die je voor sommige locaties nodig hebt.
Het thema: the best of times, the worst of times
Deze editie van BredaPhoto gaat over veranderingen in de wereld. Van sociale, culturele en politieke veranderingen tot klimaatverandering en alles wat momenteel gaande is. Een heel actueel thema dus die heel divers is ingestoken. Want de laatste tijd volgen veranderingen elkaar in hoog tempo op. Hoe de wereld er in de toekomst uit zal zien weet niemand, maar dit biedt juist ook kansen.
Mijn 10 hoogtepunten van BredaPhoto:
1. Power to the Models – Stedelijk Museum Breda
Eén van mijn favoriete tentoonstellingen die ik je zeker zou aanraden is ‘Power to the Models’ in het Stedelijk Museum Breda. Een hele toegankelijke expositie waarin niet de fotograaf, maar het model bepaalt hoe het beeld eruit komt te zien. De meeste beelden in de media laten het perspectief van westerse fotografen zien. Maar dit is eigenlijk een heel eenzijdig beeld. Daarom vroeg fotograaf en curator Jan Hoek 11 mensen met uiteenlopende achtergronden om zichzelf te laten fotograferen op hun manier. Van Sylvana Simons en DJ Tiësto tot Lotte van Eijk, Hatti Rees en Ismail Ilgun. Heel tof om te zien hoe deze modellen zichzelf presenteren naar de buitenwereld.
2. Laurence Rasti – Voormalig KPN gebouw
Het voormalige KPN gebouw is absoluut een aanrader. Alleen al om het gebouw eens vanbinnen te zien! Industrieel, mooie grote ruimtes en prachtig licht. De expositie van Laurence Rasti tijdens BredaPhoto 2020 is mij vooral bijgebleven. De titel is ‘In Iran there are no homosexuals’. Dit is een uitspraak van voormalig Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad uit 2007. En dit zette Laurence Rasti ertoe om Iraanse homoseksuele vluchtelingen te fotograferen in de Turkse stad Denizli. Portretten (veelal anoniem) van mensen die gevlucht zijn vanwege hun geaardheid en die wachten op een leven op een plek waar ze zichzelf mogen zijn.
3. Kubussen – Chassé Park
Iedere editie van BredaPhoto kijk ik weer uit naar de grote kubussen op het plein naast het Chassé Theater. Want buiten dat de fotografie erop altijd top is, zijn ze ook super fotogeniek. Deze editie vond ik vooral de kubussen met de foto’s van Mary Sibande en die van Todd R. Darling heel tof.
Mary Sibande maakte zelfportretten poserend als huishoudelijke hulp in Zuid-Afrika. Hiermee eert ze de vrouwen uit haar familie die generaties lang dit werk hebben gedaan. In eerste instantie zie je een stereotype beeld, maar eigenlijk wil ze je aan het denken zetten over het onderdrukkende koloniale regime. De beelden van Todd R. Darling tonen hiphop artiesten en activisten in Hong Kong, waar momenteel veel politieke onrust heerst. Over zijn rauwe portretten zijn handgeschreven teksten geplaatst die allerlei emoties, frustraties en verwachtingen beschrijven.
4. Thomas Sauvin – Grote Kerk
Veel van de tentoonstellingen hebben een vrij heftig onderwerp. Daarom kon ik de werken van Thomas Sauvin erg waarderen! De serie foto’s genaamd ‘World Park’ is namelijk een stuk luchtiger! Deze serie gaat over het Beijing World Park, een soort Chinese versie van Madurodam waarin je een reis rond de wereld kunt maken in één dag. Bezoek piramides, de Eiffeltoren, de toren van Pisa en veel meer van ’s werelds grootste monumenten. Binnen een half jaar bezochten al meer dan drie miljoen Chinezen het park en hier werden dus ook miljoenen foto’s gemaakt.
5. Erik Kessels – Skatepark Pier15 – LET OP: WORDT VERWIJDERD
UPDATE: helaas is er een negatieve discussie ontstaan over dit project. Hierdoor zal dit binnenkort verwijderd worden en dus niet meer zichtbaar zijn tijdens BredaPhoto.
Ik schreef een paar weken terug al over deze expositie die je niet mag missen. In het Skatepark Pier15 vind je namelijk een hele interactieve expositie. De complete vloer is bedekt met een collage van foto’s van vrouwen die (te) veel plastische chirurgie hebben gebruikt. De skaters skaten hier komende weken overheen en misvormen hierdoor de gezichten. ‘Destroy My Face’ laat hiermee zien dat het tegenwoordig zo makkelijk is om gezichten mooi te maken met plastische chirurgie. Maar dat ze ook gemakkelijk weer vernietigd worden door een overvloed aan operaties.
6. Mateo Ancis – Stadsgalerij
Loop ook even de Stadsgalerij binnen om de timelaps van Mateo Ancis te bekijken. Zijn werk gaat over de Planpincieux-gletsjer in Italië. Deze gletsjer verplaatst zich in de zomer gemiddeld met 30 tot 50 centimeter per dag. Maar in 2019 werd er een versnelling waargenomen waardoor de kans bestaat dat een deel zal loskomen. Daarom hoor je onder de timelapse het dreigende geluid van de ineenstorting die ooit zal komen.
7. Zoë Sluijs – Voormalig KPN gebouw
Nog een reden om naar het voormalige KPN gebouw te gaan. De Nederlandse Zoë Sluijs exposeert hier haar werk over het thema onzekerheid. En dan vooral hoe mensen hiermee om gaan. De foto’s laten zien hoe iemand zou kunnen reageren op het idee dat je nooit het antwoord op belangrijke vragen te weten zal komen.
8. Marjolijn Dijkman – Club Solo
Persoonlijk houd ik meer van toegankelijke kunst die niet al te zwaar en moeilijk is. De expositie van Marjolijn Dijkman in Club Solo heeft wel wat meer uitleg nodig. Maar als je de tijd neemt om het te lezen en te begrijpen, is het wel tof om gezien te hebben! Op deze locaties zijn meerdere ruimtes waar haar werk te vinden is. Vooral de filminstallatie ‘Navigatie Polarities’ vond ik een aanrader. Hier hoor je teksten over magnetisme en polariteit terwijl je kijkt naar experimentele films, passend bij dit onderwerp.
9. Zadok Ben-David – Voormalig KPN gebouw
Nog een video-installatie die me aansprak tijdens BredaPhoto 2020. Deze keer eentje van twee silhouetten van mannen die naar elkaar toegebogen staan. In de silhouetten zie je een film die begint met een vrolijk landschap met bloemen en vlinders, maar langzaam verandert in een oorlogsgebied. Ook de muziek past zich aan, waardoor de silhouetten voor je gevoel ook veranderen van betekenis.
10. Coca – Grote Kerk
Er zijn tal van toffe werken in de Grote Kerk te bewonderen. Maar de grote muur met tientallen foto’s van mensen met mondkapjes is best confronterend. De fotograaf legt hiermee de corona-pandemie vast in Chinese steden, wat door de strenge maatregelen nog lastiger was dan verwacht. En hoewel wij in Nederland nog niet op veel plekken een mondkapje hoeven te dragen, vraag je je wel af voor hoe lang dat nog is. Lopen wij er binnenkort ook zo bij in ons land?
Zo, dat waren mijn tips! Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om BredaPhoto 2020 te bezoeken. Maar voordat ik afsluit nog één belangrijk onderdeel:
Is het wel veilig?
Last but not least wil ik het nog even hebben over de corona-veiligheid bij zo’n groot evenement als BredaPhoto 2020. Ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk was! Bij binnenkomst op iedere locatie moet je je handen desinfecteren en krijg je een muntje. Dat muntje gooi je aan het einde van de expositie weer in een bak met desinfecterende vloeistof. Verder zijn er duidelijke routes aangegeven die je moet volgen en mogen er maximaal een ‘x’ aantal mensen in een bepaalde ruimte. Ik vond het dus heel goed te doen, stukken beter dan een rondje supermarkt. Daar hoef je je dus niet door te laten weerhouden.
Wil jij na het lezen van dit artikel BredaPhoto 2020 bezoeken? Laat het me weten bij de comments! Ik ben ook benieuwd naar jouw favoriete onderdeel mocht je al zijn geweest!
6 Reacties
ohh kei handig dit lijstje, ik ga zelf in oktober breda photo ook bekijken, dus ben heel benieuwd nu 🙂
Veel plezier alvast Marthe! Ik ben benieuwd welke exposities jij het mooiste vindt.
Oh wat gaaf! Ik woon in Breda dus ga zeker een kijkje nemen!
Leuk Anne, veel plezier!
Mijn tips:
het kost wat van je tijd en neem er een krukje bij maar het is echt genieten van Walking up and Down van Liu Tao in de Grote Kerk.
Op 3 schermen kreeg ik prachtige straatbeelden te zien die me een grote glimlach en af en toe een schaterlach ontlokte.
[…] vind je op de website van BredaPhoto. En lees ook eens mijn artikelen over BredaPhoto 2018 en BredaPhoto 2020 ter voorbereiding op je […]