Wil jij een jaarboek fotoalbum maken met je dierbaarste herinneringen van afgelopen jaar? In dit artikel deels ik mijn tips voor een prachtig fotoboek dat je nog vaak uit de kast haalt om door te bladeren!
Wat is een jaarboek fotoalbum?
In een fotojaarboek verzamel je de leukste, mooiste of belangrijkste foto’s uit dat jaar. Deze verwerk je tot een mooi fotoalbum zodat je deze herinneringen voor altijd terug kunt zien. Geen fotoboek dus rondom 1 thema zoals een vakantie, maar een boek waarin een compleet jaar visueel zichtbaar is. Met alle mooie maar misschien ook minder mooie momenten die belangrijk zijn geweest.
Jaarlijks maken we honderden of duizenden foto’s. Hiervan verdwijnt het grootste deel in de krochten van je back-ups om nooit meer gezien te worden. Zonde! Sinds enkele jaren maak ik daarom een fotojaarboek. Geen boek met perfecte foto’s en alleen maar mooie momenten. Wel een fotoalbum dat laat zien hoe dat jaar eruit zag. Met foto’s die niet altijd even goed zijn van kwaliteit, maar die wel het echte leven weergeven. Van screenshots tot doorgestuurde foto’s via Whatsapp. Zodat je later terug kunt kijken en een goed beeld krijgt van het jaar.

Zelf een jaarboek fotoalbum maken
Wanneer je een jaarboek fotoalbum gaat maken draait het om echte momenten. Foto’s die niet perfect zijn of op een gewoon alledaags moment zijn gemaakt, zijn vaak nog veel belangrijker dan de perfecte plaatjes. Die foto met je vriendinnen waar je jezelf stom op vindt staan. Of die foto van een leuk concert. Wanneer komen die in een fotoboek terecht? Juist, alleen als je een jaarboek gaat maken! Voordat je start met je fotojaarboek is het belangrijk om een paar dingen voor jezelf te bepalen.
Hoeveel pagina’s wil je ongeveer in je fotoalbum?
Bepaal op hoeveel pagina’s je ongeveer wilt uitkomen. Een jaar is lang, dus de kans dat je een overvloed aan foto’s hebt is groot. Zelf kies ik er daarom voor om 1 of 2 pagina’s per maand te vullen, tenzij ik echt speciale dingen heb ondernomen die maand. Op die manier kom ik meestal rond de 28 pagina’s uit, een prima aantal! Natuurlijk kun je het boek zo dik maken als je zelf wilt, maar het is juist mijn idee om een goed overzicht te krijgen en niet alles erin te willen proppen.
Bepaal het formaat en houd dit aan
Persoonlijk vind ik het extra leuk om alle fotojaarboeken in hetzelfde formaat te hebben. Daarom koos ik voor het vierkante formaat van 21 x 21 cm. Met een vierkant boek ben je erg flexibel met het vullen van je pagina’s. En daarnaast vind ik het gewoon een leuke vorm voor in de boekenkast.
De vormgeving van je fotoalbum
De indeling van het jaarboek fotoalbum dat je gaat maken is smaakgevoelig. De ene houdt ervan om minder foto’s maar wel grote foto’s erin te verwerken terwijl de andere kiest voor veel foto’s die wat kleiner van formaat zijn. Zeker als je foto’s van mindere kwaliteit gaat gebruiken (denk aan foto’s die je via Whatsapp hebt gekregen) zou ik niet voor hele grote afbeeldingen kiezen. Ik heb mijn pagina’s zo opgezet dat ik meestal 4 foto’s op de pagina plaats. Dit kunnen 4 vierkantjes zijn, maar ook 2 staande foto’s en 2 liggende foto’s. Helemaal afhankelijk van welke foto’s ik die maand wil plaatsen.

Foto’s verzamelen en selecteren
Omdat ik iedere maand al een maandoverzicht met foto’s op mijn blog plaats, is het voor mij vrij simpel om de beelden van een jaar te verzamelen. Maar voor jou is dat misschien een grotere klus! Maak vooraf een lijstje met dingen die je hebt gedaan die zeker in het boek moeten. Van een leuk concert tot een minder fijn moment zoals een operatie of het afscheid nemen van je huisdier. Kijk vervolgens terug in je agenda om te zien of je niets bent vergeten. Zo maak je de basis van je jaarboek.
Weet je ongeveer welke momenten je wilt opnemen in je jaarboek fotoalbum? Dan kun je door je telefoon scrollen, je back-up checken, foto’s uit mailtjes downloaden en je cloud raadplegen. Waarschijnlijk kom je nog veel meer foto’s tegen van momenten die je eerder niet had opgeschreven. Dat is niet erg! Verzamel alle foto’s waarvan jij vindt dat ze niet in jouw fotojaarboek mogen ontbreken. Je kunt altijd later nog schrappen.
Het makkelijkste is om mapjes te maken per maand. Sleep al je foto’s daar in zodat je vervolgens snel je pagina’s kunt opzetten zonder veel te moeten zoeken. Leer jezelf vanaf nu aan om iedere maand alvast een mapje met foto’s aan te maken op je computer. Zo kun je aan het einde van het jaar je nieuwste jaarboek fotoalbum in één keer snel maken. Of je maakt zelfs de pagina’s al iedere maand en hoeft hem eind december alleen nog maar af te drukken.


Jaarboek maken met of zonder tekst?
Een jaarboek maken draait vooral om de foto’s. Maar je kunt er natuurlijk ook prima teksten in verwerken! Zelf heb ik op iedere pagina 1 regel waar ik iets over die maand vertel. Dit dwingt me om kort en bondig te zijn. Maar wie ben ik om te zeggen dat jij het ook zo moet doen. Wil je meer verhalen, gedachten of herinneringen in tekst delen, houd hier dan rekening mee in je vormgeving.
Vormgeving van je jaarboek fotoalbum
Ook het vormgeven van de pagina’s is helemaal aan jou. Dit kan met het programma van de fotoservice waarmee je je boek wilt afdrukken. Of je geeft de pagina’s eerst vorm in bijvoorbeeld Photoshop of InDesign om ze vervolgens in één keer te uploaden. Dit laatste is mijn manier, puur omdat ik het makkelijk vindt. Ik maak mijn jaarboek in een Indesign stramien, zodat ik ieder volgend boek op precies dezelfde manier kan maken. Simpel, snel en mooi.
Normaal zou ik iedere foto mooi bewerken als ik een fotoboek maak. Maar in mijn jaarboek fotoalbums doe ik dat expres niet. Zoals ik telkens aangeef… het hoeft niet perfect te zijn! Waar een fotoboek van je vakantie misschien en ‘Instagram feed’ is, is een jaarboek voor mij een soort Instagram Stories waarin je alles mag delen ongeacht de kwaliteit. Daarom laat ik de foto’s meestal precies zoals ze zijn. Op het lichter maken van een te donkere foto nagelaten.
Jouw jaarboek afdrukken
Heb je het fotoboek klaar? Dan is het tijd om hem af te laten drukken! Bijna iedere fotoservice heeft het hele jaar door regelmatig acties. Zo is 1 van de acties bij Albelli dat je alle extra pagina’s gratis krijgt. Ben je van plan om een heel dik jaarboek fotoalbum te maken? Houd dan zeker deze actie in de gaten! Dat scheelt behoorlijk in je portemonee.
Zelf houd ik ervan om verschillende fotoservices uit te testen. Ik kijk vaak waar ik op dat moment het voordeligste uit ben en laat hem daar afdrukken. Zo lang het formaat gelijk is aan je andere boeken, maakt dat niet veel uit. Het enige verschil is dat de rug er waarschijnlijk anders uitziet qua lettertype etc.
Extra tip: Nu je je alle leuke foto’s van het jaar bij elkaar hebt gezet, is het nog makkelijker om er andere dingen mee te doen. Denk bijvoorbeeld aan fotocadeau’s of het maken van spelletjes met je foto’s.
Veel plezier met het maken van jouw jaarboek fotoalbum! Het kost wat tijd, maar ik weet zeker dat je blij bent met het resultaat. Zeker als je dit meerdere jaren blijft doen. Het zijn mooie tastbare herinneringen van momenten die je anders wellicht al snel weer was vergeten. En helemaal niets doen met al die foto’s is ook zonde!


5 Reacties
?????
??
Ik doe precies dit sinds 2016. Ik doe dan samen met mijn vriend onze momenten samen maar ook apart van elkaar. Onze boeken zijn dan ook iets dikker 😉 heerlijk om te doen en zo leuk om af en toe door te bladeren. Tegenwoordig maak je zoveel foto’s zonder ze nog af te drukken… de eerste 2 boeken 21×21 had ik van de Hema maar nu maak ik ze steeds via Fotofabriek. Zij geven regelmatig leuke kortingen 🙂
Wat leuk om te horen Desiré! Ik snap dat jullie boeken dan een stukje dikker zijn haha. Ik kies er wel bewust voor om een kleine selectie te maken, maar hij zal vast het ene jaar alsnog dikker zijn dan het andere. 🙂
Ik maak mijn boeken via cewe.be. Hetzelfde principe en altijd een heel mooi boek, prachtig en duurzaam ingebonden. Er staat geen beperking op je tijd. Zeer goed service. Ze geven regelmatig gratis online cursus voor fotoboeken te maken en zo krijg je steeds goesting om nieuwe dingen te ondernemen.