Nikon Coolpix P610 camera review – Afgelopen weken had ik een compactcamera van Nikon in bruikleen, de Coolpix P610 om precies te zijn! Een camera waar ik erg benieuwd naar was vanwege de 60x optische zoom waardoor je, als je dit vertaalt naar een brandpuntsafstand, van 24mm (groothoek) tot 1440mm (extreme tele) kunt zoomen! Ik nam hem onder andere mee naar het Vondelpark in Amsterdam, de Ziggo Dome en probeerde hem uit op een bloem. Benieuwd wat ik van deze camera vond? Lees dan snel verder!
Ik wil eerst even zeggen dat ik geen expert ben. Alles wat ik aangeef in deze (en andere) review(s) komt vanuit mijn eigen ervaring en referentiekader. Ook houd ik bij mijn oordeel goed in mijn achterhoofd dat het een compactcamera is en dat je dus niet kunt verwachten dat je de kwaliteit van een dure spiegelreflex krijgt.
Nikon Coolpix P610 camera review
Volgens de website van Nikon is de Coolpix P610 een camera waarmee je je creativiteit alle vrijheid kunt geven. De camera heeft een kantelbaar scherm (maar je kunt ook door de zoeker fotograferen), heeft een extreem bereik qua zoom, kan prima overweg met weinig licht en heeft ingebouwde WiFi en NFC zodat je al je beelden meteen kunt overzetten naar je mobiele apparaten. Dat klinkt in ieder geval goed! Ik ga niet alle specificaties van de camera noemen. Die kun je HIER vinden onder het kopje ‘Techn. specs’ mocht je ze willen weten.


Voordelen Nikon Coolpix P610 compactcamera
- Naast de automatische stand en verschillende voorgeprogrammeerde instellingen kun je de camera ook instellen op o.a. Manual, Diafragma-voorkeuze en Sluitertijd-voorkeuze. Hierdoor heb je meer invloed op het eindresultaat en kun je creatiever fotograferen.
- Met 60x optische zoom kun je dingen die ver weg zijn wel heel dichtbij halen! Het verraste me ook dat de kwaliteit nog best prima is na zoveel zoom!
- De WiFi functie werkt goed zodat je meteen foto’s kunt overzetten en plaatsen op social media.
- Je kunt niet alleen foto’s maken door op je scherm te kijken, maar er zit ook een zoeker op de camera waar je doorheen kunt kijken. Persoonlijk vind ik dit heel fijn!
- Zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden zoals in een donker Ziggo Dome met felle gekleurde lampen kan deze camera aardig presteren.
- De Nikon Coolpix P610 is licht van gewicht wat prettig is als je hem bijvoorbeeld meeneemt op vakantie.
- Het kantelbare scherm werkt prettig, kan naar voren geklapt worden en kun je zelfs 180 graden draaien zodat het scherm niet meer zichtbaar is en dus niet kan beschadigen wanneer je de camera opbergt.
- Zoomen gaat via de ring rondom de afdrukknop óf via de schuifknop aan de zijkant van de lens. Je kunt dus kiezen wat jij het fijnste vindt werken.
- Er zitten verschillende opties op de Nikon Coolpix P610 waarmee je je foto meteen kunt bewerken. Van zwart-wit tot vignetten en van het verzachten van de huid tot het retoucheren.
- De zoomlens gaat automatisch terug in de camera (maar blijft uitsteken) wanneer je de camera uit zet.
Nadelen Nikon Coolpix P610 compactcamera
- Ondanks dat het een ‘compactcamera’ is is het model vrij groot. Dit komt door de lens en de grip die uitsteken. Hierdoor stop je hem niet even snel in je tas als je ergens naartoe gaat.
- Scherpstellen van dichtbij geeft nog wel eens problemen wanneer je een klein object wilt fotograferen. Ik kreeg het bijvoorbeeld niet voor elkaar om besjes aan een struik goed te fotograferen. De Macro functie werkt prima wanneer je niet zoomt, maar wanneer je dit wil gaat doen wordt scherpstellen lastig.
- De Nikon Coolpix P610 heeft een ingebouwde ruisreductie, wat prima is wanneer het een beetje is. Maar in een donkere omgeving worden je foto’s hierdoor minder scherp.
- Omdat het een compactcamera is heb je geen mogelijkheid om je camera met andere lenzen uit te breiden. Hierdoor zit je vast aan een diafragma van f3.3 – f6.5 en kun je nooit veel onscherpte krijgen (zoals bij bijv. een f1.8 lens).
De Nikon Coolpix P610 is ideaal als je gewoon leuke foto’s wilt maken die niet groot afgedrukt gaan worden. Door de vele standen, extra functies en mogelijkheden qua zoom lijkt hij me perfect als camera voor op vakantie. Je kunt er namelijk in alle omstandigheden prima mee uit de voeten. Wel is hij niet heel compact en zul je dus een iets grotere tas moeten meenemen als je deze camera hebt. Het kantelbare scherm is een goede toevoeging, net als de zoeker, WiFi en de macro-functie. Wil je meer kwaliteit of heb je graag meer onscherpte in de achtergrond van je foto’s? Dan zou ik toch op zoek gaan naar een systeemcamera of spiegelreflex.
Meer informatie
De Nikon Coolpix P610 compactcamera met 16-megapixels en 60x optische zoom koop je o.a. bij bol.com voor euro 368,-. Wil je meer weten over deze camera? Neem dan een kijkje op de site van Nikon!
Foto’s met de Nikon Coolpix P610 compactcamera

Op deze foto kun je goed zien wat 60x zoom precies is. De eerste foto is zonder zoom, dus op 24mm gemaakt en de foto daaronder is helemaal ingezoomd tot 60x (1440mm) waardoor je zelfs de tekst op het monument tot in detail kunt zien. Behoorlijk indrukwekkend, toch?

De foto hierboven laat zien van welke afstand de foto’s in de Ziggo Dome zijn gemaakt. Dan krijg je een goed beeld van de scherpte in donkere omgevingen en met veel zoom!






24 Reacties
Ik vind hem persoonlijk veel te groot voor een compactcamera. Je hebt er wel mooie foto’s mee gemaakt. 🙂
Dat is een nadeel inderdaad, je stopt hem niet zomaar in je binnenzak.
Mooie foto’s met de Nikon. Ik heb zelf een Nikon p610. Gebruik je een statief om deze foto’s te maken?
Bedankt….
Heksensuus
Wauw, die eerste foto’s met dat monument zijn wel tof. Gek dat je zover kunt inzoomen!
Die kan wel erg ver en scherp inzoomen!
Ja hè! Ik was ook verrast haha 🙂
Als ik het goed begrijp, dus niet echt een camera voor het bloggen?
Mwah, hij is niet ongeschikt! Maar ik heb zelf liever een spiegelreflex met een lens met een groot diafragma-opening zodat ik lekker veel onscherpte in de achtergrond kan krijgen. Dat kan hier niet mee. Dus het ligt er helemaal aan wat je er precies mee wilt gaan doen.
Fijne review, ben nu blij met onze Sony spiegelreflexcamera, maar je weet maar nooit! De foto’s zijn erg mooi en scherp! Even onthouden dus😊
Wow, die zoom is wel écht indrukwekkend! Jammer dat hij zo groot is, maar het lijkt me wel een fijne camera, op zich.
Ik zou denk ik zelf toch liever gaan voor een spiegelreflex met aparte lenzen, maar daar moet je ook maar net zin in hebben natuurlijk, ik denk dat dit makkelijker is!
Wow zeg, dit is wel erg zot op vlak van zoom, haha! Je kan gewoon in andermans huis neuzen als je wilt, haha.
Wow die zoom! Dat zou je niet verwachten 😉 Leuk dat je deze mocht testen
Ik heb zelf een P600, waar ik helemaal verzot op ben, naast een D3200 met een 300 mm Tamronlens.
Maar de P600 is mijn favoriet bij vogelfotografie! JE hoeft niet met lenzen te sjouwen en er zit zelfs een speciale vogelstand op!! (scene).
Geweldig camera’s, enige minpuntje vind ik dat als je tot het uiterste hebt ingezoomd, en het waait stevig, zoals gister in de eempolder, het erg lastig is om je beeld te blijven vasthouden 🙂 Maar, ik heb weer prachtige resultaten, voor mij goed genoeg.
Echt Super scherpe vogelfoto’s krijg je natuurlijk wel alleen met van die mega (zware en dure) lenzen, die voor mij onbetaalbaar zijn.
Er is een issue met de autofocus als er dichtbij ingezoomd wordt. Deze stelt onscherp in dus de reclame mbt de capaciteiten om macro opnamen te maken is een teleurstelling.
Hoi Cor, ik deel hier alleen mijn eigen bevindingen en dingen die ik heb getest. Bij mij werkte het fotograferen van dichtbij prima, dus vandaar dat ik het in het artikel noem :).
Servus Evelien,
Als oude free-lancer zeg ik: goed gedaan meid!
Met zo’n dochter wil ik wel op foto safarie 🙂
Zelf heb ik de P100 en twee D70’s waarvan 1 met een 800 – 1400 en de andere met Sigma 18 – 200 als ‘werkpaarden’
Maar nu vermoed ik toch, dat zodra mijn nieuwe P600 binnen is komende week, ik daar helemaal waus van ben.
Overigens heb ik als vakfotograaf B.D. bewust voor de 600 en nietbde 610 gekozen, want die gps zegt mij niets, maar de optissche eigenschappen van de 600 zijn 1/3 beter als van de 610 om dat in de 600 die maar kort innproductie was volglas is verwerkt in de hele optiek opbouw, en niet zoals bij de 610 fifty fifty wegens productie kosten reducering met als goed makertje de GPS aktivering (in de 600 zat ie ook, maar werd software matig niet aangesproken)
Op zich is je verhaal zeer overtuigend, zeker voor mensen die niets kunnen met dat vakgeszwam waar men in fotozaken al snel toe ovet gaat, en klant ja ja knikt om niet dom te lijken.
Mij spreekt – uiteraard – als eerste de simple ‘handling’ enorm aan, en de gigantische tele natuurlijk.
De P100 pakte ik sowieso al in plaats van mijn mobieltje als het net iets meer moest wezen, maar de 600 gaat overal mee naar toe.
Nog veel te vaak voel ik me onbehaaglijk ‘kaal’ omdat ik geen kamera bij me heb en overal dingen zie die absoluut de moeite zijn om vast te leggen, want de fotograaf ziet de wereld door zijn/haar camera 🙂
Collegiale groet,
Ian (moselopi)
Hoi!
Ik heb zelf ook de Nikon p610 en ik zou graag meer informatie willen over welke instellingen je hebt gebruikt bij het maken van de foto’s. Zelf vind ik het super gaaf om een vage achtergrond te maken bij een portret, weet jij hoe je dat met deze camera kunt doen??
Groetjes
Ik het begin wist ik niet goed hoe ik sportfoto’s moest maken met deze camera, maar ik weet het nu eindelijk!! Dit is het stappenplan:
stap 1: Zet je camera in de S-modes (Shutter Priority Mode)
Stap 2: kies 1/1000 of hoger.
Stap 3: klik op OK
(Stap 4: zet je flitser aan als het donker is)
Daarnaast weet ik ook eindelijk hoe je een vage achtergrond kunt creëren, namelijk met het volgende stappenplan:
Stap 1: zet je camera op de A-modes
Stap 2: zet het voorwerp een stuk van je achtergrond af
Stap 3: zoom in op hetgeen dat je wilt fotograferen
Stap 4: maak je foto!
Servus,
Inmiddels vele vele opnames verder, ben ik nog altijd blij met mijn P600, maar heb ook wel wat bedenkingen bij het concept.
Zowel de P600 alswel de opvolger, de P610, hebben zo hun eigenaardigheden waar je flink aan moet wennen.
In scene modus bijvoorbeeld, waar de camera als door geesteshand gedreven van scene veranderd, iets wat niet uitschakelbaar lijkt.
Ook de moeite met scherpstellen door struikgewas heen duurd soms toch net iets te lang: weg mooi Damherd..
Als ik een uitdaging zoek, dan de P600, maar als ik op zeker moet gaan en de eerste foto moet “zitten” dan ga ik toch voor de gedateerde D70 18-200 op handinstelling, en de volle chip. Inmiddels zelfs een op 720nm infrarood omgebouwd, wat met een ebay bodyprijs van amper 70€ een overweging is.
Maar als ik op 2000 meter zonder grote toeter iets snel effe vast moet leggen (statief, vaste hand en geluk bij 60x noodzaak!) dan de P600!
Inmiddels de opvolger, de P900,ook in de vingers gehad, mensen, laat je vinger er van af!
Wie echt nog hanteerbaar tele wil, pakt de P100 (die is ongecompliceerd!) wie extreme dingen wil, bv maanfoto’s die heeft iets aan de P600, en wie voor zeker gaat, die blijft in de D serie met een D70 of D100.
Het inmense zoomberijk van zowel de P600 alswel in nog extremere mate dat van de P900, is ondanks alle electronica en foefjes boven de 40x niet meer bruikbaar uit de vrije hand.
Dit was mijn “nawoord” op mijn eerdere verslag.
Mvg Ian Ulfman
Vakfotograaf BD.
we zijn pas terug van een reis naar Ijsland, we hebben het geluk gehad om het noorderlicht te mogen aanschouwen, maar helaas , ik kon het niet vastleggen, op welke manier ik ook maar mijn toestel (p610) instelde, een medereiziger met een “cannon powershot” , kon dit heel makkelijk, nochthans ook een “bridge” compact camera, graag had ik geweten hoe ik dit uiteindelijk wel had moeten doen
Dank voor je uitleg. Ik zag hem pas bij vrienden en dat hij groot is ligt hij goed in de hand ook voor artrose klantjes. Mijn hand zit regelmatig in een spalk en zo kan ik deze ook vast houden. Zonder voet foto’s te krijgen. Ik was erg tevreden met de P90 welke gelijk soort handgrip had. Maar camera was te traag voor ’s avonds. heb nu de Nikon S9900 inderdaad makkelijk in je zak te steken. Maar kent ook zijn nadelen.
Het is inderdaad belangrijk dat de camera goed in de hand ligt, fijne aanvulling!
Wat betreft door struikgewas heen fotograferen; dat doe ik ook graag, belangrijk is dat je kiest voor een klein scherpstelpunt, zodat je op je object kunt scherpstellen in plaats van op de struiken en iets inzoomen kan ook helpen. Een close-up foto maken kan op twee manieren, Op de A-of S-stand en keuze van macro via de onderkant van het keuzewieltje, Dan kun je ook nog iets inzoomen en de afstand tot je object is ongveer 50 cm. Je kunt ook onder SCENE- stand kiezen voor macro, dan is de afstand minimaal 1 cm, hoe verder weg van je onderwerp, hoe meer er scherp in beeld komt. Met deze camera kun je niet echt de scherptediepte bepalen door A-instelling, landschapsfoto’s bij bewolkt weer zijn dan ook een teleurstelling, maar op een zonnige dag, met het licht van opzij lukt het wel, met diafragma 6.5. Maximaal zoomen vereist ook een goede verlichting. Wat ik persoonlijk ook leuk vind is om in- of uit te zoomen tijdens het filmen. De kleuren paars, rood en blauw krijg ik nooit mooi, niet met- en niet zonder zon. Wit en geel doen het fantastisch, in zon en in schaduw. Met de optie meervoudige belichting kun je iets bijzonders van je foto maken, vergt wel wat oefening. Wat ik lastig vind is dat je scherm zwart wordt als je iets te dicht bij de camera houdt. Ik heb mijn camera redelijk goed leren kennen, maar nu zijn de foto’s wazig en kleurloos, terugzetten naar standaardwaarden heeft wel iets geholpen, maar de kwaliteit valt nog altijd tegen. Laat het systeem van deze camera’s het gewoon afweten na een paar jaar, kan dit gerepareerd worden zonder al te hoge kosten of moet ik gewoon maar weer een nieuwe camera kopen?
[…] jaren heb ik zelf enkele bridge camera’s mogen testen en uitproberen. Denk aan de Nikon Coolpix P610. En ik moet zeggen dat zo’n type camera zeker veel voordelen heeft! Ik vond het vooral ideaal […]