Jezelf uitdagen qua fotografie is altijd een goed idee. Kiki wil graag haar foodfotografie vaardigheden verbeteren en maakt daarom dit jaar iedere week een foto van eten. In maart las je het eerste deel van haar 52 weken foodfotografie challenge. Vandaag vertelt ze hoe het nu verloopt en wat ze heeft geleerd!
Dit artikel is dus geschreven door Kiki. Ze is 27 jaar en woont in Dongen. Toen ik werkte als grafisch ontwerper bij een reclamebureau in Dongen, liep Kiki daar een periode stage. Inmiddels heeft ze twee studies afgerond en is ze voor zichzelf begonnen als grafisch vormgever met haar eigen ontwerpstudio in een oude leerlooijerij in Dongen.
52 weken foodfotografie challenge – deel 2
Gastblog – Wat gaat de tijd snel. De maanden maart en april zijn voorbij gevlogen. Twee maanden waarin ik weer iedere week aan het fotograferen ben geweest. Ik geef eerlijk toe het is niet altijd even makkelijk, want het kost stiekem toch best wel veel tijd. Maar ik ben er nu wel achtergekomen dat hoe meer aandacht je eraan besteedt, hoe beter de foto wordt. Ik hou de challenge nog steeds vol en iedere week leer ik weer iets nieuws.
In mijn eerste artikel vertelde ik dat ik meer wilde leren over scherpte/diepte. Dus de afgelopen twee maanden heb ik me hiermee bezig gehouden. Ik ga de tips en flops (ja die ook) met jullie delen.
Met of zonder statief?
Deze periode heb ik (in tegenstelling tot de eerste maanden) veelal gefotografeerd zonder statief. Daarnaast heb ik vooral de AV-stand op mijn camera (Canon 450D) gebruikt. Ik merkte dat ik veel aan het zoeken was welk standpunt ik het beste kon aannemen voor meer scherptediepte dus vond ik het fijner om zonder een statief te werken zodat ik vrijer was met bewegen.
Foodfoto’s maken met diepte
Je krijgt meer scherptediepte als je de foto opdeelt in ‘lagen’. Dit kun je creëren door iets op de voorgrond te zetten of juist op de achtergrond. Je kunt dan kiezen welke deel van de foto je scherp wilt hebben en vervolgens wordt ‘de laag’ waarop je niet de scherpte legt onscherp. Dit doe je met een grote diafragma-opening (klein getal). Hoe kleiner het getal van je diafragma, hoe meer onscherpte je in je foto krijgt. En door die onscherpte krijg je meer diepte in je foto. Zie het voorbeeld van de muffin en de appelcake hieronder.
Deze foto’s zijn qua standpunt recht van voren genomen, je fotografeert dan als het ware op ‘ooghoogte’. Maar je kunt ook een foto maken met een vogelsperspectief. Dan fotografeer je van bovenaf, maar ook dan kun je met lagen werken. Zie het voorbeeld van de couscous met geitenkaas. Tussen het gerecht en de lens van mijn camera heb ik iemand een plantje peterselie laten vast houden. Hierdoor krijg je meer afstand tot het gerecht en dus meer diepte en onscherpte. Je foto is dan dus niet meer zo plat.
Ook kun je ervoor kiezen om iemand iets te laten doen in de foto zoals de hand in het voorbeeld van de kipfilet met aardappeltjes. Hierdoor wordt de foto ook minder plat en gaat je foto meer leven!
Het ging ook weleens mis
Twee foto’s vind ik minder goed gelukt. De foto met de groenten in de ovenschaal heeft niet zoveel diepte en hij is niet zo spannend. Ik heb geprobeerd om dit in Photoshop nog een beetje te bewerken door de randen donkerder te maken en de inhoud van de ovenschaal lichter, maar toch vind ik hem niet zo geslaagd. De foto met de fusilli vind ik echt een flop. Hoewel ik iets op de voorgrond heb gefotografeerd vind ik de foto nog steeds plat. De kleur achtergrond is flets waardoor het een saaie foto is geworden.
Wat heb ik geleerd?
Afgelopen weken heb ik geleerd om te werken met een voor- en achtergrond en bewust na te denken over het standpunt. Een foto komt meer tot leven wanneer het verschillende lagen heeft. Volgende periode wil ik me meer gaan richten op de styling. Hoe zit het met het gebruik van kleuren in een foto en welke props (ondergrond, achtergrond, borden, bestek etc.) kun je daarvoor gebruiken. Hoe wordt het een aantrekkelijke foto om naar de kijken?
Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben. Mochten jullie nog leuke handigheidjes weten dan hoor ik dat graag zodat ik ze kan gaan uitproberen.
Foodfoto’s tweede periode:
Hieronder zie je Kiki’s foto’s van de tweede periode. In de omschrijving van iedere foto is de metadata verwerkt, zo kun je precies zien welke instellingen Kiki heeft gebruikt bij het maken van de foodfoto’s.

Diafragma f/5.6 – Sluitertijd 1/60e – ISO 400

Diafragma f/5.6 – Sluitertijd 1/60e – ISO 800

Diafragma f/5.6 – Sluitertijd 1/160e – ISO 250

Diafragma f/5.6 – Sluitertijd 1/200e – ISO 200

Diafragma f/6.3 – Sluitertijd 1/125e – ISO 320

Diafragma f/6.3 – Sluitertijd 1/125e – ISO 800