Je kent het vast wel, dezelfde vogels die op 10 foto’s voorbij komen vliegen. Luchtballonnen die daar helemaal niet waren en digitale liposuctie voor extra likes. Foto’s op Instagram laten al lang niet meer de werkelijkheid zien. Maar je verwacht dat foto’s op die bijvoorbeeld in het nieuws gedeeld worden wel de realiteit laten zien. In hoeverre is dat ook zo?
Laatst las ik het artikel over een boze Britney Spears die beweerde dat paparazzi haar dikker heeft gemaakt op foto’s om deze te kunnen verkopen aan de media. Of het waar is wat ze zegt valt over te discussiëren, maar het zette mij wel aan het denken.
Het is tegenwoordig zo makkelijk om foto’s te bewerken en te manipuleren dat iedereen het kan. Vrijwel iedere telefoon of camera heeft face filters voor wittere tanden, grotere ogen en een smaller gezicht. En met programma’s zoals Photoshop ben je in no-time een paar kilo kwijt met de liquify tool. Ik maakte er zelfs ooit een tuturial van! Maar nooit eerder dacht ik eraan dat dit ook de andere kant op gebruikt kon worden waardoor. Dat mensen het kunnen gebruiken om anderen te veranderen op een negatieve manier. En vooral: dat hier waarschijnlijk veel geld in om gaat.
De duistere kant van fotobewerking
Of het specifieke verhaal van Britney klopt weet ik niet. Maar ik geloof zeker dat er paparazzi, journalistieke fotografen etc. zijn die foto’s bewerken waardoor ze meer nieuwswaarde hebben. En op die manier sneller verkocht worden of voor een hoger bedrag. Lekker makkelijk verdienen, zou je zeggen. Maar buiten dat de celebrities schade toegebracht wordt, weet je ook nooit meer wat je moet geloven.
Roddelbladen worden vaak al met een flinke korrel zout genomen qua geloofwaardigheid. Maar als ik het nieuws kijk of een goede nieuwssite lees ga ik er toch gewoon vanuit dat wat ik zie ook de werkelijkheid is. Toch is dat zeker niet altijd zo. Zo werd in 2015 bijvoorbeeld 20% van de foto’s die ingezonden zijn voor de World Press Photo Contest gediskwalificeerd door fotomanipulatie of fotobewerking. Dus als het percentage hier al zo hoog ligt, dan vraag ik me af hoe realistisch nieuwsfoto’s soms zijn.
Let’s keep it real
Nu zal ik niet zeggen dat ik nooit iets bewerk. Ik Photoshop met enige regelmaat een prullenbak weg omdat hij het beeld verpest of verwijder een verloren toerist die in de weg staat. Maar ik zal nooit elementen aan een foto toevoegen om hem mooier of meer bijzonder te maken. Tenzij het de bedoeling is dat het een fotomanipulatie is natuurlijk, maar dan is dat wel heel duidelijk.
Wat ik met dit artikel wil? Ik hoop dat fotografie echt blijft. Dat je erop kunt vertrouwen dat wat je ziet ook echt zo is. Dat mensen op hun foto’s lijken wanneer je ze in real life tegenkomt en dat je mag geloven wat je op het nieuws ziet. Ga je foto’s niet manipuleren voor de likes. Ga jezelf niet digitaal ‘verbeteren’ omdat je denkt dat je anders niet mooi genoeg bent. Let’s keept it real!