tutorial – zonsondergang versterken in Photoshop

Eén van de beste dingen aan lente/zomer is dat het lekker lang licht is buiten én dat je vaak mooie zonsondergangen hebt. Ik ben dol op al die kleurverloopjes in de lucht en maak er dan ook graag foto’s van. Helaas komen de kleuren vaak niet helemaal tot z’n recht. Daarom laat ik vandaag zien hoe je dit kunt versterken!


Stap 1: Open de foto met de lucht die je wil bewerken. Op deze foto zie je amper dat de zon ondergaat omdat anders de voorgrond onderbelicht zou zijn.


Stap 2: Dupliceer je foto door hem in je lagenpalet op te pakken en in je ‘nieuwe laag’ icoontje te slepen. Je kunt natuurlijk ook met je rechtermuisknop op je foto (in het lagenpalet) klikken en daar op ‘dupliceren’ klikken als je dat makkelijker vindt. Zorg dat de nieuwe (kopie) laag geselecteerd is en zet deze boven in de balk op ‘vermenigvuldigen’. Je foto is nu een stuk donkerder, wat goed is voor de lucht maar niet voor de voorgrond.


Stap 3: Daarom maak je een masker in je lagenpalet door de kopie laag geselecteerd te houden en op ‘laagmasker’ te klikken. Nu kun je met het penseel in je laagmasker gaan ‘poetsen’. Alles wat wit is is zichtbaar en alles wat zwart is haal je als het ware weg. Je kunt daardoor zorgen dat je op de plaatsen waar je de extra donkerte niet nodig hebt, je dit weghaalt. Speel er eens mee zoals ik hierboven heb gedaan!


Stap 4: Voor de randjes maakte ik nog een kopie van de laag en daarmee deed ik hetzelfde. In mijn masker zorgde ik dat ik alleen de randjes wit zou hebben om zo de lucht bovenin nog donkerder te maken én een soort vignet te maken.


Stap 5: Er kon ook nog wel wat extra kleur in! Dat doe ik ook in het lagenpalet waar ik een aanpassingslaag ‘Levendigheid’ maak. Ik schroef de levendigheid flink op en de verzadiging ook een beetje. Op de pier poest ik het (in een laagmasker) terug omdat het anders te oranje werd daar. Maar de lucht mag dit van mij wel hebben. Ook omdat ik weet hoe het in het echt was.


Resultaat: En klaar ben je! Een heel verschil met het ‘voor’ beeld, vind je niet? Veel plezier en succes met het bewerken van je foto’s. Mocht je vragen hebben, laat het me dan vooral weten in de comments!

Reactie op “tutorial – zonsondergang versterken in Photoshop

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *