tutorial – vignet rond je foto’s in Photoshop

 

Soms maak je een hele mooie foto maar is hij zo druk dat je niet weet waar je moet kijken. Op zo’n moment kan het handig zijn om gebruik te maken van een ‘vignet’. Dit wil zeggen dat de randen van je foto donkerder worden zodat het hoofdonderwerp (het midden) meer opvalt. Ik gebruik in dit voorbeeld een rustige foto waar de aandacht vanzelf al op de bloem gericht is. Het beste is eigenlijk om juist een hele drukke foto te gebruiken waarbij je 1 onderdeel wil uitlichten. Omdat het effect dan iets minder zichtbaar is heb ik besloten duidelijk te laten zien wat het effect doet en dus een rustige foto te pakken. Veel plezier en succes!

Stap 1: Open de foto die je wil gebruiken en trek met je ‘ovale selectiekader’ en cirkel om het onderwerp waar je de aandacht naartoe wil trekken.

 

Stap 2: Nu ga je de selectie omkeren bij ‘selecteren, selectie omkeren’ in je bovenste menubalk. Hierdoor selecteer je dus alles behalve je onderwerp. Het deel dat nu actief is in de selectie gaan we donkerder maken.

 

Stap 3: Ga naar je lagenpalette en maak een nieuwe bewerkingslaag genaamd ‘curven’ aan. Je ziet het venster verschijnen zoals hierboven. Trek het midden van je curven-lijn naar beneden zodat het geselecteerde deel van je foto donkerder wordt.

 

Stap 4: Nu heb je een hele harde rand om je vignet in het masker van je laag. Om dit te verzachten gaan we in je menubalk bovenin naar ‘filter, vervagen, gaussiaans vervagen…’. Nu krijg je een scherm waarbij je aan kan geven hoeveel je de rand wil vervagen. In mijn voorbeeld staat de straal op 45, maar hier kun je zelf mee schuiven totdat je het mooi vindt.

 

Stap 5: Als je op OK hebt gedrukt zie je dat de kleur van het middelste deel van je foto gelijk is gebleven terwijl de randen rondom je foto donkerder zijn geworden. De aandacht wordt dus extra naar dit onderwerp getrokken.  

 

Stap 6: Ditzelfde kun je doen met een lichtere rand. Het enige wat je moet veranderen is de curve van stap 3. Deze moet je juist omhoog halen vanuit het midden.

 

11 reacties op “tutorial – vignet rond je foto’s in Photoshop

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *