tutorial – tekst verwerken in je foto

Wauw, het is al lang geleden dat ik voor het laatst een Photoshop tutorial maakte! Maar vandaag heb ik weer iets leuks om met jullie te delen. Ik maakte namelijk een grafische afbeelding van een foto waar ik tekst in verwerkte. Wil je zien hoe je dit doet? Kijk dan snel verder!

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_01
Stap 1: Dit is (bijna) het originele beeld van de palmbomen die ik maakte in Sevilla. Het enige wat hier aan is gedaan is een extra palmboom geplaatst, de allereerste van links. Dit omdat ik een oneven aantal mooier vond! Verder is er nog niets aan de foto bewerkt.

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_02
Stap 2: Omdat ik de lucht wat paars vond ging ik aan de slag met ‘Selectieve kleuren’ in het lagenpalet. Door de Cyaan tinten te selecteren kun je makkelijk de kleur van al het blauw in de foto aanpassen. Ik haalde magenta weg, voegde geel toe en haalde ook cyaan zelf op door er extra kleur aan toe te voegen. Geeft meteen een heel ander beeld!

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_02b
Stap 3: Typ een tekst in een nieuwe (tekst)laag die je in de foto wilt verwerken en waar het onderwerp overheen komt te staan. In dit geval koos ik voor een mooie travel-quote die ik wel bij de foto vond passen.

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_03
Stap 4: Kies in de gereedschapsbalk de toverstaf en selecteer hiermee al het blauw van de lucht. Dat gaat makkelijk omdat het één kleur is. Kies in de menubalk nog voor ‘selecteren > gelijkend’ om ook het blauw tussen de bladeren van de bomen te selecteren. Heb je geen makkelijke effen achtergrond? Dan kun je selecteren met bijvoorbeeld de ‘magnetische lasso’ of de ‘snelle selectie’-tool.

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_04
Stap 5: Is je selectie klaar? Zorg dan dat in je lagenpalet de tekstlaag is geselecteerd en voeg hier een masker aan toe. Dit doe je door in je lagenpalet onderaan op de knop ‘laagmasker toevoegen’ te klikken. Je ziet dat de palmbomen nu over de tekst staan in plaats van erachter!

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_05
Stap 6: Als je wilt kun je de afbeelding zo laten, ik wilde er nog wat kleur aan toevoegen dus ging nog een stapje verder!

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_06
Stap 7: Maak een nieuwe lege laag in je lagenpalet en kies het Verloop-gereedschap. Selecteer twee kleuren en trek een verloop in je nieuwe laag. Ik koos om van geel naar rood te gaan en diagonaal een verloop te trekken. Mijn laag heb ik op een percentage gezet om te zien dat de afbeelding er nog gewoon onder staat, maar dat is niet nodig om te doen.

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_07
Stap 8: Zorg dat je nieuwe laag met het verloop is geselecteerd en zet hem in je lagenpalet op ‘bedekken’. Nu gaan de kleuren mengen met de onderliggende afbeelding en zie je dat de lucht plotseling van blauw naar roze/paars gaat. Hij is nu wel wat licht geworden, dus dat heb ik nog verholpen door er een curven-laag overheen te zetten en het geheel vanuit het midden donkerder te trekken. Hieronder zie je het uiteindelijke resultaat!

FF_photoshop_tutorial_tekst-in-foto-verwerken_08
Resultaat: Tadaaaa! Leuk toch? Je moet een beetje je best doen om de tekst te kunnen lezen, maar dat vind ik er juist leuk aan. Dit kun je met verschillende soorten afbeeldingen doen, probeer eens uit wat voor jou werkt!

Heb jij nog een leuk idee voor een tutorial? Of wil je graag een bepaalde stijl leren of weten hoe iets is gemaakt? Laat het me dan weten bij de comments, en misschien maak ik er wel een tutorial van!

2 reacties op “tutorial – tekst verwerken in je foto

  1. Wat een leuke tutorial. Ga ik ook eens proberen. Ik krijg ook vandaag de 6D, dus hoop nog veel leuke dingen te kunnen doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *