tutorial – simpel en snel foto’s lichter maken

Er zijn situaties waarbij het lastig is om te beoordelen of je foto te donker is of niet. Zeker wanneer je buiten in de felle zon staat en je je scherm niet goed ziet, of wanneer je bang bent dat je anders dingen per ongeluk overbelicht. Met deze tutorial kun je snel je foto’s lichter maken!

Er zijn tientallen manieren om je foto’s te bewerken in Photoshop. Zeker bewerken qua belichting kun je op veel verschillende manieren doen. Maar met deze tutorial werkt het erg makkelijk en zie je direct resultaat.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_01
Stap 1: Open de foto die je wat te donker vindt. Dit kan op één plek zijn of de totale foto. Bij mij is het vooral het middelste stuk dat te donker is, maar de rest mag best ook wat lichter worden. Deze foto maakte ik trouwens op het mooie Mallorca vorig jaar!

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_02
Stap 2: Ga naar je lagenpalet en dupliceer daar je foto. Dit doe je door je achtergrond-foto te slepen in het ‘nieuwe laag’ icoontje. Of door met je rechter muisknop op de laag te klikken en de knop ‘laag dupliceren…’ aan te klikken.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_03
Stap 3: Zorg dat je kopie (die bovenaan staat in je lagenpalet) actief is en zet hem boven in de balk van je lagenpalet op het effect ‘bleken’. Hierdoor wordt je foto automatisch in z’n geheel lichter, alleen worden ook de kleur wat vaal en gaat het contrast een beetje weg. Dit gaan we dus verbeteren.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_04
Stap 4: Maak in je lagenpalet een nieuwe aanpassingslaag ‘Kleurtoon/verzadiging…’. Je krijgt nu een nieuw venster waarmee je de kleurverzadiging van je foto omhoog kunt zetten. Dat is niet altijd nodig, maar voor zo’n zonnige foto als deze vind ik het wel mooi. Zeker omdat het in het echt ook zo kleurrijk was daar! Overdrijf niet, meestal is het niet nodig om de balk heel hoog te zetten.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_05
Stap 5: Ik vond dat de foto nog wel een klein beetje extra contrast kon gebruiken. Daarom maakte ik nog een aanpassingslaag met ‘contrast’. Hiermee heb ik de donkere tonen nog iets donkerder gemaakt en het geheel nog een piep klein beetje lichter. Dit zie je aan de lijn in het venster.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_06
Resultaat: Zo ziet de foto er een stuk beter uit, en veel meer hoe het echt was. De lucht was al erg wit, dus die is niet heel veel lichter geworden, en ook de grond en muren zijn niet uitgebleekt. Daar moet je sowieso wel op letten als je dit doet.

FF_tutorial_Photoshop_fotos_lichter-maken_oplichten_07
Extra voorbeeld: Ook bij foto’s met tegenlicht of wanneer het sowieso wat donkerder werd is dit een makkelijke manier om toe te passen. Zie bijvoorbeeld het extra voorbeeld hierboven.

Veel succes, en laat je vragen achter in de comments!

3 reacties op “tutorial – simpel en snel foto’s lichter maken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *