tutorial – ‘light leaks’ subtiel in je foto verwerken

Soms is je foto wel prima, maar niet heel speciaal. Een subtiele lichtvlek of gekleurde ‘light leak’ kan helpen je foto meer bijzonder te maken. Misschien niet helemaal realistisch, maar wel Instagram proof! Bij deze foto paste ik het zelf ook toe. Lees verder om te zien hoe je dit kunt doen.


Stap 1: Open de foto die je wilt gebruiken. In dit geval koos ik voor een foto die ik in het Wandelbos in Tilburg maakte, één van mijn favoriete stukjes natuur in de stad!


Stap 2: Maak in je lagenpalet een nieuwe blanco laag. Zorg dat je in je gereedschapspalet het penseel (brush) selecteert en dat je deze op zacht hebt staand. Dus hardheid 0%. Zet hem ook lekker groot, kijk wat past bij het formaat van je foto.


Stap 3: Kies vervolgens een kleur die bij je foto past, dit moet een lichte kleur zijn. Ik koos voor een warme geel zodat het een beetje op het licht van de avondzon zou lijken. Zet hiermee vervolgens een ‘vlek’ op je foto in de lege laag.


Stap 4: Dit ziet er nu nog wat extreem uit, daarom zet je de laag op ‘bleken’. Hiermee zorg je dat hij wat natuurlijker wordt en de details die in de foto zitten door de lichtvlek heen laat schijnen. Je kunt hem op een percentage zetten als je dit te veel vindt.


Stap 5: Vind je 1 vlek voldoende? Dan ben je klaar. zo niet, herhaal dan stap 1 t/m 4 voor meer kleurvlekken in je foto! dit kunnen verschillende kleuren zijn, maar kan ook één kleur zijn. Ik deed nog een subtiele vlek rechts in beeld om het geheel wat op te lichten. Hierna kun je je foto nog verder bewerken als je dat wilt. Dat kun je ook vooraf doen natuurlijk, wat je zelf handiger vindt om te doen!


Resultaat: Opslaan en klaar ben je! Een kleine moeite, maar toch maakt het de foto sfeervoller en specialer op deze manier.

Veel plezier en succes. En als er vragen zijn, laat het me weten bij de comments!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *