Tutorial – kleur in je woonkamer brengen met een vloerkleed

Kleurt het wel bij mijn meubels? En bij mijn vloer? Is het niet te opvallend? Ik twijfel vaak en zeker als het gaat om nieuwe items in mijn interieur. Daarom kostte een vloerkleed kopen me ook ruim 3 jaar. Vandaag deel ik een tutorial waarmee je kunt kijken welke kleur (vloerkleed) goed in je huis past.

In deze Photoshop tutorial ga ik uit van een vloerkleed, maar je kunt het natuurlijk ook gebruiken voor verf op je muren, een kleur bank of wat dan ook! De basis is dat je iets een andere kleur geeft om te kijken wat het effect op de ruimte is.


Stap 1: Open de foto die je wilt gebruiken. In dit geval is het een foto van mijn woonkamer waar ik een effen vloerkleed in heb gemonteerd. Zulke vloerkleden zijn in heel veel verschillende kleuren te koop, dus daarom wilde ik wel eens wat kleurtjes uitproberen.


Stap 2: Maak een selectie van je vloerkleed. Bijvoorbeeld door een pad met je pen, of door de selectie-tool te gebruiken. Maak vervolgens in je lagenpalet een curven-laag aan. De selectie veranderd automatisch in een masker waardoor je bij het aanpassen van de laag alleen nog het vloerkleed van kleur veranderd. Maak ook een ‘Kleurtoon/verzadiging’-laag en kopieer het masker ook naar deze laag.


Stap 3: Ga de kleur-kanalen in je curven laag aanpassen waardoor je vloerkleed een kleur krijgt. Welke kleur is nog niet belangrijk, dit gaan we in de volgende stap doen met de andere laag.


Stap 4: Door de schuiven in de ‘Kleurtoon/verzadiging’-laag te veranderen kleur je vanzelf je vloerkleed om. Maak hem een andere kleur, feller of juist minder fel én lichter of donkerder met deze optie. Zo zie je snel wat je wel en niet bevalt!


Stap 5: Pas de kleuren aan net zo lang tot je tevreden bent! Maak verschillende opties om later naar terug te gaan. Hieronder zie je bijvoorbeeld grijs, donkergroen en lichtgroen als optie!Eigenlijk heel simpel dus om op deze manier wat dingen uit te proberen in je interieur voordat je een miskoop doet. Wat zou jij nog graag in je huis willen?

3 reacties op “Tutorial – kleur in je woonkamer brengen met een vloerkleed

  1. Handig dit! Net zoiets als met die fotolijstjes aan de muur/op de plank.
    Het donkergroene tapijt vind ik het mooiste. Welke heb je uiteindelijk gekozen?

    1. Hi Luna, bedankt voor je comment! Uiteindelijk heb ik toch een vloerkleed met een print gekozen 🙂 Maar die groene zijn ook leuk ja! Passen ook goed bij de rest van mijn interieur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *