tutorial – hartjes penseel voor Valentijnsdag

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten
Valentijnsdag komt er weer aan, en hoewel ik hier niets aan doe vind ik het toch altijd wel leuk om een tutorial in dit thema te maken. Vandaag heb ik een tutorial waarmee je heel grafisch hartjes aan je foto kunt toevoegen. Subtiel, maar ook heel aanwezig. Ik hoop dat jullie het leuk vinden. Alvast een hele fijne valentijnsdag gewenst, vergeet niet de mensen om wie je geeft te laten merken dat het zo is.

Wil je nog meer te weten komen over de mogelijkheden van Adobe Photoshop? Neem dan eens een kijkje bij de boeken en software op bol.com!

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_01
Stap 1: Maak een nieuw document van 2000 x 2000 pixels groot op een resolutie van 72 pixels/inch. Hierin gaan we de hartjes-brush maken.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_02
Stap 2: Ga in je gereedschapsbalk links in je scherm naar het icoontje ‘aangepaste vorm’. Dit icoontje vind je onder de rechthoek die meestal actief is. Nu kun je bovenin de balk je vorm kiezen, selecteer het hartje. Trek in je witte lege vel een grijs hart. Maak hem grijs omdat hij dan straks deels transparant is. Hoe lichter grijs, hoe transparanter je brush.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_03
Stap 3: Ga in je werkbalk naar ‘bewerken > voorinstelling penseel definiëren’. Met deze optie kun je van de afbeelding die je hebt een penseel maken. Wil je meer weten over het maken van penselen? Ik heb hier een aparte tutorial van.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_04
Stap 4: Je penseel is klaar. Open nu de foto waar je het penseel op wilt toepassen. Ga in je gereedschapsbalk nar ‘penseel’ oftewel ‘brush’ en selecteer je hartje bovenin je balk.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_05
Stap 5: Ga nu naar je ‘deelvenster penselen’. Je vindt dit of rechts in je balk (bij je lagen, historie etc.) of bovenin de horizontale balk waar je ook je penseel en de transparantie kan kiezen. Dan is het het rechter icoontje, als je erop gaat hangen zie je dat hij ook ‘deelvenster penselen’ aangeeft. Hierin kun je allerlei functies aan je penseel (in dit geval het hartje) toekennen. Bepaal de tussenruimte, die hoek waarin ze mogen draaien, de spreiding en de kleurdynamiek. Dit zijn allemaal vensters waar je zelf je penseel helemaal kunt aanpassen. Er is niets goed of fout, probeer gewoon wat uit. Mijn instellingen zie je hierboven.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_06
Stap 6: Probeer af en toe even op een witte laag uit hoe je penseel werkt. Niet tevreden? Pas dan de schuifjes in het deelvenster penselen verder aan.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_07
Stap 7: Maak nu een nieuwe laag boven je foto en plaats hier de hartjes in zoals je ze wilt hebben. Doordat ik de kleurdynamiek heb verhoogt krijgen mijn hartjes allemaal een andere kleur. De originele kleur is roze, dus dit past hij aan naar paars en naar rood.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_08
Stap 8: Nu kun je met de laag spelen. Zet hem bijvoorbeeld transparanter in je lagenpalet. Dan worden de hartjes wat minder fel en zie je meer foto door je hartjes heen.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_09
Stap 10: Of zet je laag op ‘bleken’. Dan zullen ze weer anders omgaan met je foto.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_10
Stap 11: Wil je juist wat stoerder en meer grafisch? Pak dan de optie ‘vermenigvuldigen’ en zie hoe dat uitpakt.

FF_tutorial_valentijnsdag_grafisch_harten_11
Stap 12: Probeer wat dingen uit! Hier heb ik de hartjes heel licht van kleur gemaakt waardoor ze een veel liever effect geven. Er zijn duizend-en-één mogelijkheden!

Veel plezier! En mocht je vragen hebben, stel ze bij de comments.

19 reacties op “tutorial – hartjes penseel voor Valentijnsdag

  1. Leuk gedaan, ik heb heel veel brushes. je kunt er veel op internet downloaden maar je kunt ze zelf ook makkelijk maken van zwart wit plaatjes. Echt leuk om daar een foto mee op te leuken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *