tutorial – foto’s makkelijk recht zetten in Adobe Camera RAW

Je kent het probleem vast wel. Je doet je best om een foto te maken die recht loopt, maar eenmaal op je computer zie je dat hij toch niet helemaal waterpas is. Je trekt de horizon recht, maar vervolgens staat er een ander deel ‘scheef’. Met deze tutorial maak je je foto’s perfect recht, zowel horizontaal als verticaal!

Het zijn vaak kleine verschillen, maar juist die kleine verschillen maken of breken je foto. Zeker met gebouwen of foto’s van citytrips heb je hier weleens last van. Natuurlijk zijn je foto’s nooit perfect recht omdat er perspectief in zit, maar soms is het net wat mooier om dat perspectief eruit te halen. Kijk dus welke foto’s hiervoor geschikt zijn en welke niet, dat zie je snel genoeg!

FF_foto-recht-zetten-Adobe-Camera-RAW-tutorial_01
Deze foto heb ik voor de tutorial gebruikt. Je ziet op de eerste foto niet echt iets geks, maar zodra je hem hebt rechtgezet lijkt hij evenwichtiger te zijn door alle rechte lijnen. Je haalt het perspectief van de randen weg uit de foto. Hieronder zie je hoe je dit makkelijk kunt doen in Adobe Camera RAW!

FF_foto-recht-zetten-Adobe-Camera-RAW-tutorial_02
Stap 1: Open in Camera RAW het ruwe beeld (of een .JPG, kan ook!) dat je wilt bewerken. Ga nu bovenin de balk naar het icoon genaamd ‘Tool Transformatie’ of gebruik de sneltoets Shift+T.

FF_foto-recht-zetten-Adobe-Camera-RAW-tutorial_03
Stap 2: Zet zowel horizontaal als verticaal twee lijnen die aangeven hoe het perspectief nu loopt. Deze lijnen zal het programma automatisch recht zetten waardoor je foto recht komt te staan. Ik gebruikte voor de horizontale lijnen de vloer en de bovenkant van de boekenkast achterin als richtlijn en voor de verticale lijnen gebruikte ik zowel links als rechts een boekenkast. Hoe meer je lijnen naar buiten pakt, hoe drastischer de foto rechtgezet wordt.

FF_foto-recht-zetten-Adobe-Camera-RAW-tutorial_04
Stap 3: Open je foto en klaar ben je! Simpel toch?

Wist jij van het bestaan van deze functie? Heel handig als je het mij vraagt, ook als je bijvoorbeeld een schilderij recht van voren hebt gefotografeerd maar hij toch net niet recht blijkt te lopen. Probeer het eens uit en zie zelf wat je er allemaal mee kunt doen. Succes!

4 reacties op “tutorial – foto’s makkelijk recht zetten in Adobe Camera RAW

  1. Er bestaat ook DxO ViewPoint die prachtige resultaten geeft. Is een plugin voor onder andere Adobe Lightroom en kost niet zo heel veel (49$). Mocht je Camera RAW niet gebruiken of als al je foto’s in catalogs in Lightroom aanwezig zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *