tutorial – foto’s in rondjes plaatsen in Photoshop

Je foto in een rondje ziet er soms net wat leuker uit voor je blog, voor een collage en het is grappig in een vierkant lijstje. Het kan op verschillende manieren, in deze tutorial leg ik uit hoe ik het in Photoshop doe. Het is heel simpel en je kunt er daarna nog verschillende dingen mee doen zoals een lijn rondom toevoegen of een schaduw plaatsen. Op dezelfde manier kun je ook andere vormen gebruiken om je foto in te plaatsen!

Heb je geen Photoshop? Niet getreurd, ik maakte eerder al een tutorial hoe je met Picmonkey (online website om je foto’s mee te bewerken) je foto’s in rondjes kunt zetten. Neem vooral dus eens een kijkje tussen al mijn andere tutorials als je iets zoekt. Ook de zoekbalk bovenin geeft vaak de oplossing ;).

Wil je nog meer te weten komen over de mogelijkheden van Adobe Photoshop? Neem dan eens een kijkje bij de boeken en software op bol.com!

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_01
Stap 1: Begin met een foto waar je goed een rondje uit kan halen. Dat kan een rondje zijn die net zo groot is als de foto of eentje die kleiner is om een detail eruit te pakken.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_02
Stap 2: Zet hulplijnen in het midden van je foto. Dit doe je door de liniaal aan te zetten in je ‘weergave’ menu en vanuit de liniaal een horizontale en verticale hulplijn te trekken. Als je de liniaal op ‘magnetisch’ hebt gezet dan voel je vanzelf waar het midden is, hij blijft daar namelijk ‘hangen’.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_03
Stap 3: Selecteer nu je selectie-gereedschap en kies de ovaal. Zet je cursor in het midden op de plek waar de twee hulplijnen elkaar kruisen. Als je de ALT indrukt terwijl je je muis sleept gaat je rondje vanuit het midden rondom een selectie maken. Met de SHIFT knop erbij zorg je ervoor dat je rondje perfect rond wordt (Apple toetsencombinatie, voor Windows net iets anders). Sleep je rondje in het formaat dat je hem ongeveer wilt hebben. De plek is nog niet van belang.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_04
Stap 4: Tijd om de plek te bepalen. Ga naar ‘Selecteren > Transformatie selectie’ bovenin je menubalk. Nu kun je je selectie makkelijk oppakken en ergens anders neerzetten in de foto als je dat wilt. Zo niet, dan laat je hem lekker in het midden staan. Je kunt met de blokjes aan de zijkant je cirkel ook nog bewerken qua formaat.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_05
Stap 5: Ga naar je lagenpalet en klik een keer dubbel op je achtergrond laag (de foto). Zo staat hij niet meer op slot. Nu kun je op het icoon voor het masker klikken en je selectie wordt omgezet naar een masker. Alles wat buiten de selectie valt is nu transparant geworden, dit zie je aan de blokjes op de achtergrond.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_06
Stap 6: Wil je de foto uitsnijden zodat hij perfect aansluit om je rondje? Pak dan het uitsnijden-icoon in je gereedschapsbalk en verzet de randen zodat hij aansluit. Ook hier zal hij magnetisch zijn als je dit hebt aangezet.

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_07
Stap 7: Netjes passend!

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_08
Stap 8: Nu is het tijd om je foto aan te passen zoals je zelf wilt. Voeg een laag toe en geef deze een kleur om de achtergrond niet meer transparant te laten zijn. Je kunt hem natuurlijk ook over een andere foto zetten, lijnen geven, een schaduw plaatsen etc!

FF_tutorial_photoshop_foto-in-rondje-cirkel_09
Stap 9: Voorbeeld van het rondje met meerdere effecten eraan. Succes en veel plezier ermee!

2 reacties op “tutorial – foto’s in rondjes plaatsen in Photoshop

  1. Heel handig Evelien! Mijn programma werkt bijna gelijk aan photoshop, dus dit is zeker handig! En wat een mooie foto heb je gebruikt! Veel Liefs

  2. Wat een fijne tutorial! Dankjewel! Ik wilde dit een keer doen voor mijn blog, zat te prutsen, maar nu gaat het zeker een keer helemaal lukken! 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *