tutorial – digitaal je meubels schilderen

Basic houten meubels in je huis zijn altijd prima, maar soms wil je wat meer kleur. Daarom ging ik eens kijken wat ik allemaal met mijn IKEA servieskast kan doen om hem wat specialer te maken! Natuurlijk kun je hem anders stylen of de knoppen vervangen door leukere exemplaren, maar door hem te schilderen verandert je meubelstuk pas écht van uitstraling!

Al mijn meubels zijn wit of van licht hout, daarom wil ik wel wat meer kleur in huis. Omdat het heel lastig is om in te schatten hoe iets eruit ziet is het handig om dit digitaal te doen. Ik maakte daarom een foto van mijn kast en ging aan de slag in Photoshop. Hieronder zie je mijn witte kast zoals hij is en lees je welke stappen ik heb ondernomen om de kast om te kleuren.

Hoe ga je te werk?
Na het maken van de foto open je hem in Photoshop. Met de pen-tool maak je een pad dat precies aansluit rondom de kast. Daarna trek je nieuwe paden binnen je huidige pad om de glazen raampjes uit te sparen. De plankjes liet ik wel staan omdat ik die ook om wilde kleuren, maar als je die wilt behouden dan kun je het hele glazen deel in één keer meepakken. Je pad is nu klaar, ga naar je pad-palet en sla je pad op door er dubbel op te klikken. Nu kun je een selectie maken van je pad en ben je al een eind op weg! Ga nu naar je lagen-palet en open een nieuwe curven-laag. Omdat je selectie nog actief was zie je meteen een masker verschijnen om de curven-laag waardoor alleen je meubelstuk aangepast wordt. Door de schuifjes in de diverse kleur kanalen aan te passen verander je de kleur van de kast.

Tip: Je hoeft niet je hele kast in één kleur te laten! Maak diverse lades een ander kleurtje of een andere tint van de kleur die je gebruikt voor de rest van je meubelstuk. Je kunt zelfs nog kijken of je met plakfolie bijvoorbeeld de voorzijde van je lades een marmerlook of andere structuur kunt geven. Je kunt het zo gek niet bedenken!

Voorbeelden
Ik ben lekker aan de slag gegaan en heb verschillende voorbeelden uitgewerkt. Van een roze omlijsting van de kast tot een totale kast in turquoise. Alles is mogelijk! En zoals je ziet kun je pas bepalen wat je wilt wanneer je er een beeld bij hebt. Fijn dus dat je het eerst digitaal kunt uitproberen voordat je echt staat te schuren en verven.

Heb jij weleens een meubelstuk een complete make-over gegeven?

Deze blogpost is gemaak in samenwerking met Flexa

Reactie op “tutorial – digitaal je meubels schilderen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *