tutorial – beweging maken in je foto met Photoshop

 

Beweging fotograferen is moeilijk! Je wil de beweging eigenlijk niet helemaal ‘bevriezen’, maar wanneer je dit niet doet heb je kans dat je onderwerp bewogen is en dat wil je al helemaal niet. Met deze tutorial kun je iets van beweging faken in je foto’s. Doe het vooral niet te veel, dan gaat het er erg nep uitzien. Maar probeer het gewoon eens uit om te zien wat je ermee kan bereiken!

Stap 1: Kies een foto waar een bewegende actie in zit, deze beweging ga je in deze tutorial versterken. Rennende, fietsende, springende mensen kunnen prima. Maar ook bijvoorbeeld vogels, honden of paarden doen het goed in deze tutorial. Ga naar je lagenpalet en dupliceer je foto door de achtergrondlaag ingedrukt te houden en naar het icoontje ‘nieuw’ te slepen.

 

Stap 2: Ga nu de kopie van je achtergrondlaag bewegingsonscherpte geven. Dit doe je bij ‘filter > vervagen > bewegingsonscherpte…’. Kies een logische richting van de beweging en zoek een afstand die niet te veel en niet te weinig onscherpte geeft.

 

Stap 3: Maak een masker over de laag die je bewegingsonscherpte hebt gegeven en vul het masker met je emmertje met zwart zoals in het voorbeeld. Nu zie je de laag eronder (het origineel) weer terug.

 

Stap 4: Nu gaan we de onscherpte alleen toevoegen op de stukjes die we zelf willen door in het masker te tekenen met een wit penseel. Hier zie je waar ik dat heb gedaan. De contouren van de danseres dus, maar ook niet overal. Bij haar gezicht, benen en armen heb ik stukken leeg gelaten omdat ik er wel scherpe stukken tussen wil hebben zitten.

 

Stap 5: En dan is dit het resultaat! Je ziet de beweging op de stukken die je wit hebt gemaakt in het masker. De rest blijft gewoon zoals het origineel was. Succes!

 

4 reacties op “tutorial – beweging maken in je foto met Photoshop

  1. THANK YOU SO MUCH! Ik moest voor CKV “snelheden” fotograferen in de efteling, dus heb ik een aantal foto’s gemaakt van achtbanen en een rennend meisje die mijn foto verpestte.. Maar daar zie je geen beweging in, haha. Dit ga ik dus echt gebruiken voor mijn foto’s 😀

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *