tutorial – beweging in zweefmolen met Photoshop

Moet je aan de slag met statieven en filters om in daglicht een foto met beweging te maken? Dat is natuurlijk wel het mooiste, maar voor de mensen die daar geen zin in hebben kun je het ook eens in de nabewerking proberen!


Stap 1: Begin met de foto die je hebt gekozen en waar je beweging in wilt krijgen. In dit geval gaat het om ronddraaiende bewegingen. Dus dat kan ook van wielen van een auto zijn etc.


Stap 2: Kopieer je totale foto en maak een nieuw document aan in dit formaat. Plak daar vervolgens de foto in.


Stap 3: Crop vervolgens je kopie-foto tot een vierkantje en probeer het middelpunt van je foto in het midden van je draaiende object te zetten. In dit geval bovenin de paal waar de zweefmolen omheen zweeft.


Stap 4: aGa in je menubalk naar het tabblad ‘Filter > vervagen > Radiaal vaag…’. Zet de hoeveelheid bijvoorbeeld op 10 en klik op OK om te zien wat het doet. Is het niet genoeg? Ga dan terug in je history en probeer het opnieuw met een ander getal. Je ziet als het goed is je foto vanuit het midden draaien. Zie hieronder!


Stap 5: Ben je blij? Kopieer dan je vierkantje en plak hem als nieuwe laag op je originele foto. Plaats hem precies op de plek waar hij vandaan komt. Bij mij links boven in de hoek.


Stap 6: Ga naar je lagenpalet en maak een masker aan over het vierkante deel van de foto dat je hebt vervaagd. Vul je laagmasker met zwart en ga met een wit penseel over de stukken waar de bakjes van de zweefmolen in de lucht draaien. Je ziet alleen op de plekken waar je met wit overheen gaat de vage foto weer terugkomen. Dit kun je op 100% doen of op een percentage. Dat deed ik bijvoorbeeld bij het middelste stuk.


Stap 7: Zet je laag op een dekking van 90% om de bakjes ook nog zichtbaar te laten zijn onder de vage vlekken!


Resultaat: En klaar ben je! Super simpel, en meteen heel anders dan het originele beeld.

Heb jij deze techniek weleens toegepast om iets te laten bewegen of draaien in je foto? Ik ben benieuwd!

Reactie op “tutorial – beweging in zweefmolen met Photoshop

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *