tutorial – animatie in tekst maken met Photoshop

FF_tutorial_animatie_tekst_09
Afgelopen jaren heb ik veel tutorials gemaakt waaronder ook een aantal tutorials waarmee je beelden in teksten kunt verwerken. Dit is een soortgelijke tutorial, maar hierin leg ik ook uit hoe je hier een leuke animatie van kunt maken. Verzamel dus alles wat je vrolijk maakt en verwerk het in je favoriete woord of zin!

FF_tutorial_animatie_tekst_01
Stap 1: Start met een leeg document en plaats daar een tekst met het tekst-gereedschap. Zorg ervoor dat je een lettertype kiest dat dik is, met dunne letters heb je weinig ruimte voor beeld.

FF_tutorial_animatie_tekst_02
Stap 2: Selecteer de tekst door met de CTRL toets op het ‘T’-icoontje in je lagenpalet te klikken. Als het goed is zie je nu dat alle letters geselecteerd zijn.

FF_tutorial_animatie_tekst_03
Stap 3: Open in een nieuw venster de eerste foto die je wil gaan gebruiken. Selecteer deze foto (CTRL + A) en kopieer hem (CTRL + C). Ga vervolgens terug naar je venster met de tekst.

FF_tutorial_animatie_tekst_04
Stap 4: Je tekst is nog steeds geselecteerd, ga nu naar je menubalk en naar ‘bewerken > plakken in’. Je ziet dat de foto die je hebt gekopieerd nu in de letters van je tekst geplakt is. Schaal je foto en plaats hem zoals je hem het mooiste vindt.

FF_tutorial_animatie_tekst_05
Stap 5: De tekst heb je nu niet meer nodig. Zet het oogje voor de tekstlaag uit, zo zie je de zwarte rand om de foto/tekst ook niet meer.

FF_tutorial_animatie_tekst_06
Stap 6: Herhaal stap 2 t/m 4 met alle foto’s die je in de animatie wil verwerken. Ik heb er 6 gebruikt en dat vind ik wel het minimum.

FF_tutorial_animatie_tekst_07
Stap 7: Ga nu boven in je menubalk naar ‘venster > animatie’ en je ziet het animatiescherm openen.

FF_tutorial_animatie_tekst_08
Stap 8: Maak telkens een nieuw animatieframe waarbij je in je lagenpalet iedere keer een afbeelding aanvinkt. Bij 6 afbeeldingen zou je dus 6 frames moeten hebben. Onder de frames kun je de tijd instellen. Kijk zelf naar de tijd die je het mooiste vindt. Met de ‘play’-knop kun je je animatie afspelen en zie je meteen hoe snel hij gaat. Pas hem aan tot je tevreden bent. Zorg trouwens dat het uitklapmenu linksonder op ‘altijd’ staat. Anders stopt je animatie na 1x afspelen.

FF_tutorial_animatie_tekst_09
Stap 9: Sla je animatie op als .gif bestand. Tada!

FF_tutorial_animatie_tekst_10
Stap 10: Wil je dat de afbeeldingen in elkaar overlopen in plaats van de harde overgangen? Selecteer dan telkens twee frames waar je een overgang tussen wil hebben en klik op de button ‘voeg animatieframes toe tussen andere frames’. Hiermee kun je instellen in hoeveel frames je van de ene naar de andere afbeelding wil gaan. Ik koos voor 5.

FF_tutorial_animatie_tekst_11
Stap 11: En dit is het eindresultaat van een zachter verloop! Succes!

17 reacties op “tutorial – animatie in tekst maken met Photoshop

  1. Helemaal geweldig! Ik heb zojuist de eerste al in elkaar gezet. Alleen wanneer ik hem als gif bestand heb opgeslagen, geeft hij alleen t eerste beeld weer en niet de andere lagen van de animatie. Kun je mij vertellen wat ik anders moet doen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *