tutorial – afgeronde hoeken in Photoshop

Het maken van afgeronde hoeken om je foto kan je foto net een andere uitstraling geven. Het staat vriendelijk, smaakvol en ‘anders’ terwijl het best makkelijk is om dit te doen. Lees verder en doe mee! De tutorial is gemaakt met Adobe Photoshop CS 4 maar is ook redelijk te volgen met andere versies van Photoshop of zelfs andere programma’s zoals Paint Shop Pro.

Stap 1: Open de foto waarvan je de hoeken wil afronden.

Stap 2: Maak een nieuwe laag aan in je lagenpalet door op het icoontje bij de zwarte pijl te klikken. Er verschijnt boven je ‘achtergrond’-laag een lege laag.

Stap 3: Ga in je linker menubalk naar het icoontje van het rechthoek. Houd de knop ingedrukt totdat je het uitklapvenster krijgt en selecteer nu de tool ‘afgeronde rechthoek’. In de werkbalk bovenin je Photoshop scherm zie je verschillende opties. Zorg dat de opties gelijk staan aan die van mij. De straal is een optie apart. Hiermee bepaal je het formaat van je ronde hoek. Probeer hier mee te spelen door grotere en kleinere getallen in te voeren en kijk wat het verschil is in de volgende stappen.  

Stap 4: Trek met je muis een kader over je foto, het maakt niet uit als hij net niet helemaal past. Je ziet hoe groot de afgeronde hoeken zijn van je kader. Wil je ze groter of kleiner? Verander bij stap 2 dan het getal bij ‘straal’. Ga nu in je menubalk naar ‘bewerken à vrije transformatie’. Je krijt nu punten aan je kleurvlak, hiermee trek je het vlak over je gehele foto heen.

Stap 5: Maak nu een selectie van de vorm van je kleurvlak. Dit kun je doen door met de CTRL-toets op het icoontje (de laagminiatuur) in je lagenpalet te klikken.

 

Stap 6: Nu dubbelklik je op de achtergrondlaag om hem van slot te halen. Daarna klik je op het icoontje ‘vectormasker toevoegen’ terwijl je selectie nog actief is. Je ziet wanneer je het oogje voor je kleurvlak uitklikt dat je foto afgeronde hoeken heeft gekregen.

Stap 7: Nu is je afbeelding klaar! Sla hem op op de manier die je zelf het fijnste vindt. Wanneer je hem op bijvoorbeeld een gekleurde internetpagina wil zetten kun je hem het beste als png of gif opslaan. Dan blijven je hoeken transparant. Bij een .jpg bestand worden ze wit. Succes!

14 reacties op “tutorial – afgeronde hoeken in Photoshop

  1. Ik deed het altijd met een clipping mask, maar zo is eigenlijk veel handiger! Alleen zou ik het opslaan als .png, omdat je met een .gif vaak wel kwaliteitsverlies (gif ruis) hebt en .png is niet belachelijk veel groter qua bestand. 🙂

  2. Ik maak er altijd een selectie van en die keer ik om zodat alleen de hoeken zijn geselecteerd.en dan hup delete en weg zijn dr hoekjes! Is dat niet veel sneller?

  3. Super! Ik zocht dit ook al jaren en heb al heel wat Youtube tutorials erop zitten. Telkens lukte het niet, ik begon er ongeveer ‘s nachts nachtmerries van te krijgen. Tot nu! Echt goede tutorial!! Mijn nieuwsbrieven/site/blog etc. zien er eindelijk verzorgd uit! Heel erg bedankt.

  4. Duidelijke uitleg!
    Ik heb alleen af en toe dat ik geen selectie van de vorm kan maken. Wanneer ik dan met rechtermuisknop op de afbeelding klik staat ‘selectie maken’ grijs, en kan ik er dus niet op klikken. Wat moet ik dan doen? 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *