tutorial – 2 foto’s combineren in Photoshop

 

Met sommige analoge camera’s kun je hetzelfde stukje film twee keer belichten. Er komen dan dus twee verschillende foto’s over elkaar heen te staan en dit geeft een bijzonder effect. In deze Photoshop tutorial maak ik niet dat effect precies na, maar laat ik wel een manier zie hoe je simpel twee foto’s kunt combineren. Probeer wat uit met verschillende foto’s en je zult verrast worden door het resultaat!

Stap 1: Voor deze tutorial kun je het beste een foto gebruiken met veel contrast. Contrast wil zeggen dat er grote verschillen tussen licht en donker op je foto te zien zijn zoals de foto die ik gebruik. Maak je foto zwart/wit als hij dat nog niet is (menubalk > afbeelding > aanpassingen > kleurtoon/verzadiging > verzadiging naar -100 zetten). Daarna kunnen we aan de slag!

 

Stap 2: Open in een nieuw scherm een andere foto die je wil combineren met je eerste foto. Zorg dat ook deze foto veel contrast heeft! Laat deze foto in kleur, je kan hem later altijd nog op zwart/wit zetten. Selecteer je foto (CTRL + A), kopieer hem (CTRL+C) en plak hem in een nieuwe laag over je eerste foto (CTRL+V). Je lagenpalet moet er nu zo uit zien met twee foto’s, je tweede foto bovenop en geselecteerd.

 

Stap 3: Kies bovenin je lagenpalet de optie ‘bleken’ (screen in het engels). Zodat de foto doordrukt en de onderste foto zichtbaar wordt.

 

Stap 4: Om de foto nog iets krachtiger te maken ga ik een curvenlaag toevoegen door een aanpassingslaag in je lagenpalet toe te voegen. Aanpassingslaag > Curven > Automatisch. Nu zorgt hij automatisch dat er genoeg zwart en wit in de foto zit.

 

Stap 5: Vind je de kleuren te overheersend in je foto? Maak dan je hele foto zwart/wit. Maak opnieuw een aanpassingslaag > zwart/wit en kies een optie die bij je foto past.

Het combineren van twee foto’s is leuk, maar werkt zeker niet altijd. Je moet twee goede foto’s hebben, en dan kan het resultaat erg verrassend zijn! Geef niet op na 1 poging, maak rare combinaties en zie wat het wordt. Succes!

13 reacties op “tutorial – 2 foto’s combineren in Photoshop

 1. Wauw deze manier kon ik nog niet! Ik ken meerdere manieren om 2 foto’s in elkaar te blenden, maar ik kreeg nooit precies het effect dat ik wilde…en zo te zien is dit het effect dat ik zoek! Ik vind trouwens de kleur versie mooier dan de z/w 🙂

 2. Wauw dit zoek ik al een tijdje …..
  Ben het meteen aan het proberen maar ik kom al niet verder dan de eerste stap.
  Hoe krijg je de foto’s geopend in een laag want als ik een foto open dan komt hij als background en niet als laag ….?
  Misschien is er iemand die mij kan helpen…
  groetjes Merel

  1. Je moet beide foto’s openen, en dan eentje kopieren en in de andere plakken. Dan is het meteen een nieuwe laag. Succes!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *