tutorial – transparante achtergrond maken

tutorial – transparante achtergrond maken

Deze week een tutorial op aanvraag, namelijk over het maken van een transparante achtergrond bij een afbeelding die is gefotografeerd op wit. Er zijn zoals altijd meerdere manieren om te doen en dit is zeker niet ‘de beste’ maar waarschijnlijk wel de meest snelle oplossing. Wanneer je een afbeelding hebt die op sommige plekken overloopt in de achtergrond werkt deze manier niet helemaal en zul je eerst een pad moeten maken met de pen-tool zoals ik in deze tutorial heb uitgelegd. Succes!

 tutorial – transparante achtergrond maken

Stap 1: Gewone JPG afbeeldingen hebben altijd een achtergrond. Of ze nou een kleur of structuur hebben of gewoon wit zijn, je kan ze niet zomaar over een andere foto zetten zonder de achtergrond mee te nemen. Dupliceer de foto die je wilt gebruiken en zet het oogje van je achtergrond-laag uit.

 tutorial – transparante achtergrond maken

Stap 2: Er zijn verschillende manieren om het wit te verwijderen en je achtergrond transparant te maken. Ik kies even voor de makkelijkste optie: de toverstaf. Klik met je toverstaf in het wit en hij neemt alles wat wit is mee. Andere opties zijn selecteren met je selectiegereedschap (lasso of veelhoeklasso) of de pen-tool.

 tutorial – transparante achtergrond maken

Stap 3: Omdat er altijd nog stukjes zijn die niet helemaal mooi aansluiten vergroot je je selectie door boven in je menubalk naar ‘selecteren > bewerken > vergroten…’ te gaan. Vergroot in het volgende  venster met 1 pixel.

 tutorial – transparante achtergrond maken

Stap 4: Tijd om de achtergrond te verwijderen! Druk gewoon op de delete-knop en je ziet de grijs/witte blokjes als achtergrond. Dit wil zeggen dat het transparant is.

 tutorial – transparante achtergrond maken

Stap 5: Om te checken of alle witte stukken zijn meegenomen maak ik een nieuwe lege laag en vul die met een felle kleur. Zo zie je precies waar je stukjes vergeten bent. Die kun je dan bijwerken totdat alles goed is. Gooi daarna zowel de achtergrond-laag als de kleur-laag weg. Je hebt dan alleen de afbeelding zonder achtergrond nog over.

tutorial – transparante achtergrond maken 

Stap 6: Nu ga je je foto opslaan op een manier waarop de transparante achtergrond blijft. Dit gaat NIET als .jpg bestand. Wel als gif of PNG. Ik kies in dit geval voor een png omdat dit vaak een mooier effect geeft. Wanneer je nu bijvoorbeeld de afbeelding op je blog wil zetten die een gekleurde ondergrond heeft, zie je geen wit vlak achter je foto maar gewoon de kleur van je achtergrond. Succes!

 tutorial – transparante achtergrond maken

2 Responses to tutorial – transparante achtergrond maken

  • Ria says:

    Goede uitleg weer! :) Vind het alleen jammer dat de kwaliteit dan behoorlijk achteruit gaat, maar voor op sites geeft dit natuurlijk toch niet zo. Bestanden gemaakt in Photoshop die in InDesign geplaatst moeten worden, sla ik altijd op als psd. Neem je tenminste ook je transparante achtergrond mee en hoef je er niks meer aan te doen zoals bij tiff. of jpg. wel het geval is. Ben ik veel te lui voor haha;)

  • Suzanne says:

    De tool ‘Toverstaf’ staat niet bij mijn functies?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Wat leuk dat je langs komt op Fotografille.nl! Op deze fotografie blog vind je handige fotografie tips, photoshop tutorials, inspiratie en veel meer. Kijk lekker rond en ga daarna met je camera op pad!


bloglovin