tutorial – werken met maskers in photoshop

De masker-optie in Photoshop is misschien wel een van de beste uitvindingen ooit haha. Dat is een beetje overdreven, maar het is heel handig. Als je er eenmaal goed mee kunt werken is het zelfs onmisbaar. In deze tutorial ga ik kort uitleggen wat het masker doet, en hoe je het kan gebruiken in al je foto’s.

Het principe van een masker is dat je een bepaalde toepassing (bijvoorbeeld het aanpassen van het contrast in een foto) plaatselijk kan toepassen. Dat kan ook op andere manier, maar wat handig is van maskers is dat je het masker altijd kan aanpassen aan je voorkeur als je niet helemaal tevreden meer bent. Kijk maar eens mee!

1. Open een foto die je wil gaan bewerken. In dit geval gebruik ik een foto met veel lucht en wolken zodat ik het effect goed kan laten zien. Deze foto is genomen op een strand in Denemarken afgelopen zomer.

2. Maak een aanpassingslaag aan in je lagenpalet. Ik gebruik hier de curven. Pas de curven aan totdat je de lucht mooi vind, let vooral niet op het onderste deel van de foto!

3. Mijn foto ziet er nu zo uit. Veel meer contrast in de lucht, maar veel te veel in het onderste deel van de foto. Het is de kunst om dit weg te poetsen in je masker. Klik je masker aan (het witte blokje in je curven-laag), pak een grote, ronde, zachte brush/penseel en ga met ZWART over het onderste deel van je foto. Het deel waar je de curven dus niet over wil zetten.

4. Als het goed is heb je nu de extreme curven alleen over de lucht gemaakt. Is dit niet het geval, loop dan even de stappen door en kijk wat je vergeten bent te doen. In het masker kun je altijd blijven brushen, dus zie je nog een foutje dan is het zo bijgewerkt!

15 reacties op:

tutorial – werken met maskers in photoshop

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Fotografille

Welkom op Fotografille!

Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn fotografie blog! Op Fotografille vind je o.a. handige fotografie tips, reviews van producten, photoshop tutorials, inspiratie en veel meer. Kijk lekker rond en ga daarna met je camera op pad! Liefs, Evelien


bloglovin