tutorial – achtergrondkleur wijzigen

Van veel mensen heb ik de vraag gekregen een tutorial te schrijven over mijn foto van week #17 waarbij ik meerdere foto’s van mezelf over elkaar heb gezet. Deze tutorial komt er binnenkort zeker aan! Hij kost alleen veel tijd om te maken dus tot die tijd een simpelere maar effectieve tutorial over het wijzigen van de achtergrondkleur bij een foto in Photoshop. Vaak vind ik foto’s leuk, maar worden ze net wat aparter of spannender door de kleur van de achtergrond aan te passen. Kijk mee en leer!

Stap 1: Start met de foto van je keuze maar zorg ervoor dat de achtergrond goed afsteekt tegen het object of de persoon zoals op mijn foto. Ik heb gekozen voor een foto van een plant uit de tuin, gemaakt tegen een witte(!) muur die op dat moment in de schaduw stond. Daarom is hij donkergrijs geworden! Selecteer links bij je ‘tools’ het selectiegereedschap de toverstaf en zet je tolerantie ongeveer op 20. De tolerantie bepaald hoeveel verschillende tinten je toverstaf mee gaat selecteren. Zet je hem op ‘1’ dan pakt hij puur de kleur van de pixel die je selecteerd. Zet je hem op ’50’ dan pakt hij een hele ruime selectie kleuren, 20 is voor een foto zoals in het voorbeeld prima.

Stap 2: Klik met je toverstaf ergens op de achtergrond. Je ziet dat aaneengesloten stukken met ongeveer dezelfde kleur geselecteerd worden. Omdat je ook de andere stukken achtergrond wil selecteren ga je boven in je menu naar ‘selecteren’ en dan naar ‘gelijkend’. Klik hierop en je ziet dat al het grijs geselecteerd is.

Stap 3: Maak in je lagen palette een nieuwe bewerkingslaag ‘curven’ aan terwijl je selectie nog steeds aan staat. Met deze laag kun je licht/donker bepalen maar ook de kleuren. Ik heb zoals je ziet het kanaal ‘ROOD’ geselecteerd en haal de diagonale lijn in de curven omlaag. Dit om het rood uit de achtergrond te verwijderen. Zoals je ziet wordt de achtergrond meteen groen/blauw van kleur.

Stap 4: Nog niet tevreden over de kleur? Ik heb ook de het kanaal ‘GROEN’ wat omlaag gezet zodat de achtergrond blauw wordt. Blauw is de contrasterende kleur van oranje, en dus steken de blaadjes hier het beste tegen af. Om de achtergrond wat lichter te maken heb ik in het algemene kanaal ‘RGB’ de curven omhoog getrokken.

Stap 5: Deselecteer de selectie in je afbeelding (selectie –> deselecteren). Waarschijnlijk heb je nu lelijke harde lijnen op de plekken waar je de kleur hebt aangepast. Gelukkig hebben we het contrast als een aanpassingslaag in het lagenpalette staan! Zoals je ziet is er een masker gekomen in de vorm van je object, de lijnen in dit masker gaan we vervagen. Zorg ervoor dat je masker geselecteerd is (klik er 1x op met je linker-muisknop) en ga in je menubalk naar ‘Filter’, ‘Vervagen’ en dan ‘Gaussiaans vervagen…’. Als het goed is krijg je een optiescherm gelijk aan dat in mijn voorbeeld, kies een straal die passend is voor jouw beeld en vergelijk het ‘voor’ en ‘na’-beeld met de voorvertoning. Als je tevreden bent druk je op OK.

Stap 6: Snel een ander kleurtje proberen? Maak dan nog een nieuwe aanpassingslaag aan genaamd ‘Kleurtoon/verzadiging’. Zet deze alleen over de curven-laag heen!! Dit kun je doen door tussen de twee lagen in te staan met je cursor en de ALT-toets in te drukken. Je cursor verandert in een icoontje en zodra je klinkt gaat deze laag alleen over de laag ‘curven’ heen. Schuif wat aan de schuifjes totdat je blij bent met je gekozen achtergrondkleur. Succes!

15 reacties op “tutorial – achtergrondkleur wijzigen

  1. Oh tolerantie met selecteren, wist niet dat dat kon! Ik gebruik ‘t namelijk weleens, maar word dan knettergek omdat hij of veel te weinig of veel te veel selecteert 😉 Leuke tutorial!

  2. Erg duidelijk uitgelegd. Heb je ook tips voor een achtergrond met verschillende kleuren/ een kleur die lichtelijk terug komt in het object op de voorgrond. Ik krijg dit namelijk niet mooi.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *