Halloween tutorial – gevangen in een wijnglas

Afgelopen jaren heb ik telkens een halloween Photoshop tutorial gemaakt, dus ook dit jaar moest er weer eentje komen! En omdat ik op het moment nogal een drukke tijd heb is het een tutorial geworden die je heel snel en simpel thuis kunt maken. Wil jij ook jezelf digitaal opsluiten in een (wijn)glas?

In deze tutorial maak ik gebruik van een wijnglas. Maar dit kan natuurlijk vanalles zijn! Van een longdrink-glas tot een Mason Jar en van een jampot tot een champagnefles!


Stap 1: Begin met het maken van 2 foto’s: eentje van jezelf of het model dat gevangen zit en eentje van de locatie waar je gevangen zit. In mijn geval dus een wijnglas. Dit hoeven geen mooi of speciale foto’s te zijn. Ik zette mijn statief neer op de zelftimer om wat foto’s van mezelf in onhandige houdingen te maken en maakte vervolgens wat foto’s van een wijnglas op een zwart bijzettafeltje met een onscherpe achtergrond. Deze foto’s vormen de basis voor wat we gaan doen. Het is wel handig als je foto’s van je model maakt voor een egale achtergrond zodat je deze makkelijk weg kunt halen.


Stap 2: Open de foto van het wijnglas en zorg dat je een pad maakt om het glas zodat je de achtergrond nog wat minder zichtbaar kunt maken.


Stap 3: Maak een selectie van het pad dat je in laag 2 hebt gemaakt en maak de selectie negatief. Nu heb je niet het wijnglas als selectie maar juist alles behalve het wijnglas. Ik maak een nieuwe laag die ik vul met zwart. Met een laagmasker poets ik het tafeltje weer terug en ik zet de laag op een percentage zodat de originele achtergrond er nog een beetje doorheen komt.


Stap 4: Open de foto van jezelf of je model en zorg dat deze vrijstaand wordt. Dit hoeft niet super netjes op lastige plekken zoals bij het haar en de handen, maar verder wel. Je kunt het bij een effen achtergrond vaak snel doen met de toverstaf. Kopieer nu deze foto en plak hem in het bestand van het wijnglas. Transformeer je foto zodat hij precies past in het glas. Gelukkig was mijn houding perfect en sloot hij overal aan.


Stap 5: Het belangrijkste om een ‘echt’ resultaat te krijgen is deze stap. Dupliceer je achtergrondlaag van het wijnglas en sleep die boven de andere lagen. Zet hem nu op ‘bleken’ waardoor de lichte vlekken uit de weerspiegeling van het glas als soort laag over de foto van het model komen. Nu lijkt je niet meer voor het glas te staan maar er echt in te zitten.


Stap 6: In de vorige stap is het model een stuk bleker en lichter geworden. Dit haal ik weer terug door de laag van het model donkerder te trekken. Een beetje extreem nu, maar dat komt in de volgende stap weer goed.


Stap 7: Met een zwart-wit laag op ‘bedekken’ zorg ik ervoor dat het beeld meer contrast krijgt op de plekken waar ik dat wil. De kleuren worden minder fel en hierdoor krijgt het een meer halloween feeling. Dit pas ik alleen toe op het stukje in het glas zoals je kunt zien aan het laagmasker van deze laag.


Stap 8: Ik vond de achtergrond toch wel wat saai dus besloot op een gratis stock-site op zoek te gaan naar een bokeh beeld. Dit beeld vond ik bij Pexels en gebruikte ik om de achtergrond wat meer kleur en detail te geven.


Stap 9: Als laatste maakte ik het deel in het glas nog wat donkerder zodat hij meer bij de achtergrond past. Vooral de delen die al donker waren heb ik extra donker gemaakt. Je wilt niet dat de lichte reflecties weg gaan want die zijn juist belangrijk voor het ‘realistische’ effect. Hierna ben je klaar! Natuurlijk kun je nog dingen doen met kleur als je dit wilt, maar de basis staat in ieder geval.

Heel veel plezier en laat me je resultaat zien!

Wil je nog andere Halloween tutorials doen? Check dan bijvoorbeeld deze:
3 reacties op “Halloween tutorial – gevangen in een wijnglas

  1. Jaaa, super tof! Ik ben momenteel bezig met de aankomende kerstkaart, familie op de foto en ze in photoshop zetten. Super leuk om te doen. Heel mooi Evelien!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *