Tips | Je blog beter vindbaar maken in Google

Hoe komt het dat mijn artikelen niet goed op Google te vinden zijn? Als je zelf een blog of website hebt dan zul je je dit vast wel eens hebben afgevraagd. Omdat hier verschillende redenen voor kunnen zijn geef ik in dit artikel zoveel mogelijk tips & tricks om jouw blog zo volledig mogelijk in zoekmachines te krijgen. Lees verder!

Als je actief blogt is het ook wel leuk als mensen je artikelen kunnen lezen als ze op het onderwerp zoeken. Daarom is goed zichtbaar zijn in zoekmachines erg belangrijk! Met onderstaande tips kun je zelf een handje helpen om te zorgen dat Google je opmerkt en meeneemt in de resultaten.

Het (laten) maken van een sitemap

Een sitemap is een bestand waarin een lange lijst staat met alle links die verwijzen naar artikelen van jouw website. En dat bestand wordt door zogenaamde crawlers gebruikt. Crawlers zijn robots die gebruikt worden door zoekmachines zoals Google om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Een sitemap maakt het voor een crawler dus een stuk makkelijker om alle pagina’s op jouw blog in kaart te brengen. Als je gebruik maakt van een platform zoals WordPress kun je het maken van een sitemap automatisch laten verlopen door hiervoor een plugin te installeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ‘Google XML Sitemaps‘ plugin, die gebruik ik zelf ook! Deze plugin vult automatisch de sitemap aan wanneer er een nieuw artikel is en meldt dit ook meteen aan de grote zoekmachines.

Mocht het gebruiken van een plugin geen optie zijn dan kun je altijd gebruik maken van websites die gratis een sitemap voor je bouwen zoals www.xml-sitemaps.nl. Let hierbij wel op dat de meeste gratis diensten maar een beperkt aantal links verzamelen en dat dit voor grote blogs geen lange termijn oplossing is.

Google Webmaster Tools

De Webmaster Tools dienst van Google geeft website eigenaren de mogelijkheid om zelf hun website door te geven aan Google en dit (via sitemaps) te beheren. Wanneer je je website hebt aangemeld bij Google Webmaster Tools en je sitemap hebt toegevoegd zal je na verloop van tijd te zien krijgen hoeveel webpagina’s en afbeeldingen er in totaal gevonden en geïndexeerd zijn.

Mocht je twijfelen of je sitemap wel goed is, dan bevat Google Webmaster Tools altijd nog een test optie. Hiermee kun je testen of je sitemap die je hebt doorgegeven ook daadwerkelijk uit te lezen is door de crawlers van Google. Als laatste kun je binnen Google Webmaster Tools ook zien hoe vaak de crawlers langs komen via de crawlstatistieken pagina. Hierop worden de crawl activiteiten van jouw blog van de afgelopen 90 dagen weergeven.

Handmatig aanmelden bij Google

Mocht je er niet helemaal uitkomen met de sitemap of Google Webmaster Tools? Dan is er alsnog niets aan de hand. Via deze pagina van Google kun je namelijk ook altijd handmatig je website onder de aandacht brengen. Google geeft geen garanties dat hiermee je website eerder en/of beter zichtbaar zal worden op Google, maar het is altijd het proberen waard.

Gebruik je Social Media kanalen

Buiten de manieren die Google geeft zijn er ook nog andere manieren om op te vallen bij de crawlers van zoekmachines. Een van de manieren die steeds populairder wordt is Social Media. Een simpele link naar je blog in de beschrijving van je Twitter of Instagram account of een verwijzing naar je blog in je contactgegevens van Facebook is al voldoende om je website eerder in zoekmachines te krijgen!

Links, links en nog eens links

Het verzamelen van links die verwijzen naar jouw blog stopt natuurlijk niet bij jouw eigen Social Media kanalen. Buiten het feit dat inkomende links van andere website kunnen bijdragen aan een hogere positie in Google is het ook beter om nog niet geïndexeerde webpagina’s eerder vindbaar te krijgen.

Heb je een lazy sunday vandaag? Dan is dat de perfecte dag om eens naar deze tips te kijken en je blog een handje te helpen. Succes!
En als er vragen zijn kun je die natuurlijk achterlaten bij de comments.

2 reacties op “Tips | Je blog beter vindbaar maken in Google

  1. Je artikels laten verschijnen op sites zoals StumbleUpon of Reddit zorgen voor inbound links maar ook voor extra bezoekers. Deze kunnen dan weer op hun beurt ervoor zorgen dat je blogpost gedeeld wordt. Voorzien zeker op je blog de mogelijkheden om de post te delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *