Tip | Zoekmachine voor gratis stockbeelden

Ben jij weleens voor je blog of voor andere doeleinden op zoek naar gratis stockbeelden die je kunt gebruiken? Er zijn een hoop websites die beelden aanbieden, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daar is een oplossing voor; een zoekmachine voor gratis stockbeelden!

De website LibreStock zoekt met één druk op de knop de beste 47 gratis stockfoto websites naar jouw zoekterm! Dat zijn ruim 62.000 foto’s om mee te doen wat je wilt en allemaal makkelijk vindbaar op 1 website. Wil je een paar websites uitsluiten in je zoektocht? Dat kan door deze ‘uit te klikken’ onder de knop ‘filter websites’.

Wat zijn gratis stockfoto’s?

De foto’s die je op Librestock vindt hebben allemaal de ‘Creative Commons Zero (CC0) licentie’. Dit wil zeggen dat je ze allemaal gratis en voor alle persoonlijke én commerciële doeleinden mag gebruiken. Het vermelden van een bron is hierbij niet verplicht. Of je de foto’s nu 1 op 1 plaatst, ze eerst bewerkt of er een hele digitale manipulatie op los laat, (bijna) alles is toegestaan! Niet alle beelden zijn even goed van kwaliteit of bruikbaar voor drukwerk op groot formaat, maar je kunt niet alles verwachten van gratis foto’s.

Regels voor het gebruik van de beelden (veelal voor commerciële doeleinden):
♥ Mensen die identificeerbaar zijn mag je op geen enkele manier in een kwaad daglicht zetten, tenzij ze eerst hun toestemming voor het gebruik hiervoor geven.
♥ Je mag niet misleiden met de foto’s. Plaats geen gratis stockfoto van een product of organisatie bij jouw product of artikel als dit misleidend over kan komen.
♥ Gebruik je een foto van iemand voor een grote commerciële opdracht? Vraag dan om toestemming. Dit zie je vaak bij foto’s staan met de term ‘Model Release’.
♥ Net als bij mensen geldt bovenstaande regel ook bij privé-eigendom zoals woningen of producten. Producten die duidelijk van een bepaald merk zijn mag je vaak ook niet zomaar gebruiken.

Misschien lijkt dit heel lastig, maar eigenlijk moet je vooral logisch nadenken als je een gratis stockbeeld wil gebruiken. Verplaats jezelf in de maker van de foto of in de afgebeelde persoon. Zou je zonder toestemming akkoord gaan met het plaatsen? Dan is het waarschijnlijk geen probleem! Zo niet, dan kun je het beste even navraag doen.

Prober het vooral eens via librestock.com

FF_gratis-stockfotos-free-stockphotos_zoekmachine_02

6 reacties op “Tip | Zoekmachine voor gratis stockbeelden

  1. Fijn dat je over deze zoekmachine schrijft! Ik zocht al langer een goede site voor dit soort foto’s, en zoiets als deze is natuurlijk helemáál handig 🙂

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *