Fototips voor originele trouwfoto’s

Trouwfotografie is wat mij betreft één van de moeilijkste thema’s binnen de fotografie. Gisteren kwam dit thema terug in Het Perfecte Plaatje en is het ook het onderwerp van de thuisopdracht van deze week. Daarom deel ik vandaag wat van mijn fototips!

Afgelopen jaren heb ik een stuk of 7 bruiloften gefotografeerd waarvan 5 de hele dag (+ avond). En hoewel het echt enorm leuk is om te doen vond ik het zoveel stress opleveren dat ik besloot om deze opdrachten niet meer aan te nemen. Alles gaat op zo’n dag namelijk super snel, je bent afhankelijk van zoveel factoren en je weet vooraf nooit wat je kunt verwachten. Een uitdaging dus, maar niet echt iets voor mij.

Nog meer tips van professionals?

Met een aantal bruiloften achter de rug kan ik wel wat tips geven, maar écht goede tips krijg je toch van professionals. Daarom helpen o.a. jurylid William Rutten en Canon expert Jip Barth je graag op weg met de thuisopdracht van aflevering 7. Check dus snel de website van Het Perfecte Plaatje en maak met je inzending kans op een cadeaubon t.w.v. euro 449,-. Heel veel succes!

Buiten alle goede voorbereidingen die je moet treffen kan ik een paar tips meegeven die naar mijn idee voor de meest originele trouwfoto’s zorgen:

Kies een originele locatie
Als je bruidspaar graag een bos willen voor hun trouwshoot dan kun je daar weinig tegenin brengen. Maar probeer met ze te brainstormen over een originele locatie voor hun trouwfoto’s. Kies een locatie die bij ze past en waar ze enthousiast van worden. Dat kan van alles zijn, van een luxe cruiseschip tot een pretpark en van een plek met veel graffiti tot boven op een molen. Zolang het maar past bij het bruidspaar!

Zo fotografeerde ik een aantal jaar geleden een trouwshoot in Safaripark de Beekse Bergen. Jawel, een dierentuin! Vaak hebben zulke organisaties hier speciale arrangementen voor die je kunt boeken. In dit geval gingen we o.a. naar het eiland van de Ringstaartmaki’s waar je normaal niet op mag komen. Dit was (naast een beetje eng) onwijs tof en het bruidspaar ging helemaal op in het voeren van de aapjes. Hierdoor vergeten ze even dat er een fotoshoot gaande is en worden de foto’s veel minder geforceerd en geposeerd maar juist natuurlijk en leuk!

Daarna gingen we met een jeep richting de giraffen. Ook dit was heel tof en toen we weg wilden gaan besloot deze giraffe eens dichtbij een kijkje te nemen. Vanuit de passagiersstoel fotografeerde ik onderstaande foto als reflectie in de zijspiegel. Op een andere manier kon ik er niet bij komen, dus beter dan dit werd het niet. Maar uiteindelijk is het wel een heel ander beeld dan je vooraf zou bedenken en dat maakt het weer origineel en bijzonder.

Reportage fotografie
Het is heel persoonlijk wat je mooi vindt aan trouwfoto’s, maar persoonlijk houd ik heel erg van foto’s die in een reportage-stijl zijn gemaakt. Niet te veel poseren maar de pure en echte momenten vastleggen. Natuurlijk mag hier wel het een en ander in geregisseerd zijn, maar laat de foto’s bepalen door het moment. Bijvoorbeeld iets grappigs dat onverwachts is en waar iedereen om moet lachen of een teder moment waarbij het bruidspaar niet wist dat de fotograaf meekeek. Dat soort momenten zorgen voor mij voor een originele foto waar de emotie vanaf spat en die iedere keer het moment opnieuw vertellen.

Let op de details
Wat ik belangrijk vind aan het fotograferen van zo’n belangrijke dag is dat niet alleen de overall shots en de portretten worden gemaakt, maar dat er ook details bij zitten die de serie mooi afwisselend maken. Dit kunnen klassieke details zijn van de ringen, jurk, manchetknopen, bloemen, etc. Maar juist ook details in de versiering of die meerdere dingen combineren. Bijvoorbeeld een glas wijn waarin het bruidspaar weerspiegelt of een doorkijkje waardoor je een speciaal moment kunt vastleggen. Wees creatief qua standpunt en uitkadering!

Wil je nog meer tips? Vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan de website van Het Perfecte Plaatje voor de thuisopdracht van deze week.

Fotografeer jij weleens bruiloften? En wat maakt het voor jou zo leuk om te doen? Laat het me weten bij de comments!

Deze blogpost is gemaak in samenwerking met Canon

4 reacties op “Fototips voor originele trouwfoto’s

  1. Ik heb nog nooit een bruiloft gefotografeerd omdat ik mij veel te onzeker voel en ik bang ben om te falen. Dit is dé dag voor een koppel en die willen een perfecte herinnering. Uiteraard. Alleen zou ik geen mooie reeks kunnen maken met alle zenuwen omtrent. Geef mij maar een communieshoot, daar heb ik ook wel zenuwen voor, maar dat is nog iets losser dan bij een trouw vind ik persoonlijk.

  2. Excellent beat ! I wish to apprentice even as you amend your web site, how can i subscribe for a blog site?
    The account aided me a appropriate deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast provided bright transparent idea

  3. die mooie romantische foto’s vind ik heel mooi, ik ga ook wat foto’s maken bij een kennisje haar bruiloft in januari maar op wat voor instellingen moet ik de camera zetten om die lichte foto’s te krijgen? moet ik het altijd iets overbelichten of ligt het ook aan de lens die je hebt? ze heeft ook een fotograaf maar ik kan bij de locatieshoot mee om er ook wat te maken

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *