Fototips voor je zomervakantie 2017!

In het midden en zuiden van het land is de schoolvakantie begonnen en het duurt niet lang voordat de rest van Nederland ook in vakantie-modus is. Tijd dus voor een artikel met de ultieme vakantie fotografie-tips!

1. Compositie
Je foto’s vallen of staan met de compositie die je gebruikt. Vanaf ooghoogte klikken is misschien makkelijk, maar geeft niet altijd het beste resultaat. Probeer eens een heel laag perspectief waardoor je hele andere dingen ziet, gebruik bloemen of gras als voorgrond om een ‘kader’ te creëren in je foto’s en plaats vooral niet alles in het midden van je foto’s.

Een goede theorie om eens te bekijken is die van ‘de regel van derden’. Je deelt je beeld op in 9 gelijke vakken. De punten en lijnen vormen dan de basis van je compositie. Probeer de horizon bijvoorbeeld altijd op één van de twee horizontale lijnen te plaatsen en je hoofdonderwerp op één van de twee verticale lijnen. Het liefste zelfs op de kruising met één van de horizontale lijnen. Dit maakt je beeld automatisch al een stuk spannender!

2. Vroeg op!
Op instagram ontkom je er niet aan: de prachtige foto’s van de opkomende zon in een natuurgebied waar het liefste nog wat mist hangt. Zo mooi! Helaas komt de zon al heel vroeg op in de zomer dus zul je je wekker heel vroeg moeten zetten om zulke plaatjes te schieten. Maar als je dat doet ga je er vast geen spijt van krijgen. De natuur ontwaakt en wilde dieren lopen nog rustig rond. De zon geeft lange schaduwen en heeft nog die warme oranje gloed. En als je vrij bent kun je altijd bij terugkomst nog een dutje gaan doen ;).

3. Klein maar krachtig
Niets is zo vervelend als de hele dag lopen te zeulen met zware camera apparatuur als je lekker op vakantie bent. Daarom ben ik sinds een tijdje helemaal fan van systeemcamera’s. Compacte camera’s met een goede kwaliteit waar je wel losse lenzen voor kunt kopen. Ideaal! Je kunt ze meestal gewoon handmatig instellen zoals je ook bij een spiegelreflexcamera doet, maar ze zijn een stuk handzamer en lichter.

4. Vergeet de details niet
Vaak ben je tijdens je reis door een andere omgeving onder de indruk van alles wat anders is dan in Nederland. Van uitzichten met bergen en valleien tot velden vol lavendel of zonnebloemen en van prachtige gebouwen in historische steden tot uitgestrekte stranden. Maar vergeet de details niet vast te leggen. Flora en fauna in je vakantieland, tegels op straat, deurknoppen in uiteenlopende vormen, het geld waar ze mee betalen (als het niet de euro is), noem het maar op. Zulke details zijn leuk om te blijven herinneren en geven je fotoserie meer diepgang.

5. Fotograferen in het donker
Als het buiten donker begint te worden geeft dat vaak veel sfeer. Smalle straatjes zien er nog knusser uit, restaurantjes worden sfeervol verlicht en met een beetje geluk is er ergens een mooie vuurwerkshow. Vergeet dus niet om te leren fotograferen in omstandigheden met weinig licht. Oefen vooraf thuis al wat en lees de beschrijving van je camera door. Vaak zit er bij een compact camera of systeemcamera een speciaal programma op voor nachtfotografie of fotografie in het donker. Dat helpt al een stuk! Het is zonde als je uiteindelijk thuis je foto’s op groot scherm bekijkt en alles blijkt bewogen te zijn.

6. Onderwaterwereld
Boven water is er veel te zien, maar onder water gaat er nog een hele wereld voor je open. Niet alleen in de zee en in meertjes, maar ook in het zwembad is het fotograferen onder water leuk om te doen. Er zijn verschillende onderwatercamera’s te koop die je direct onder water kunt gebruiken, maar je kunt ook een hoes of ‘case’ kopen voor jouw specifieke camera zodat je hem ook onder water kunt gebruiken.

Ga je hiermee aan de slag? Probeer dan eens de lens van je camera half boven water en half onder water te houden. Zo fotografeer je beide werelden in één en dat geeft vaak hele gave resultaten!

7. Menselijke maat
Ben je ergens met weidse uitzichten? Vergeet dan niet zo nu en dan een persoon in je foto te verwerken. Hierdoor creëer je namelijk nog meer het gevoel van diepte en formaat in je foto. Iedereen weet hoe groot een persoon ongeveer is, dus dan kun je beter schatten hoe immens hoog die berg op de foto is of die waterval waar je bij staat. Probeer maar eens dezelfde foto met én zonder persoon te maken. Dan kun je zelf het verschil zien.

8. Experimenteren
Wil je iets fotograferen maar weet je niet hoe het uit zal pakken? Gewoon lekker proberen! Daar is fotografie een hobby voor! Al mislukt het 100 keer, uiteindelijk leer je er alleen maar van en weet je in het vervolg hoe je dingen wel of niet aan moet pakken. En wie weet pakt je experiment wel heel goed uit en maak je foto’s waar je vooraf nooit van durfde te dromen. Wees niet bang om dingen ‘verkeerd’ te doen, het is jouw feestje.

9. Foto’s bewerken
Foto’s bewerken kan op je computer, maar er zijn steeds meer goede (gratis) apps voor je tablet en smartphone om je foto’s mee te bewerken. Ideaal, want dan deel je je mooiste plaatjes ook direct op je social media.

10. Goed back-uppen!
Op vakantie back-ups maken van je foto’s is misschien wat lastig. Maar je kunt in ieder geval zorgen dat je niet alles op één SD kaartje fotografeert. Pak liever iedere dag een ander kaartje dan één grote kaart waar je alles op zet. Als dat kaartje kapot gaat of je hem kwijt raakt ben je verder van huis. Wat je ook kunt doen is de mooiste foto’s alvast via de Wi-Fi van je camera ergens anders opslaan. Bijvoorbeeld op je telefoon of in de cloud. Zo raak je die in ieder geval al niet meer kwijt.

Bij thuiskomst kun je het beste de kaartjes leegmaken en je foto’s op verschillende plekken opslaan. Op je computer, maar ook op een externe harde schijf. Hierdoor weet je (bijna) zeker dat je de foto’s goed hebt opgeborgen en ze niet zomaar kwijt zullen raken.

Hopelijk heb je iets aan deze 10 vakantie fotografie tips! Ik wens je alvast een hele fijne vakantie. Waar ga je dit vieren? Laat het me weten bij de comments!

6 reacties op “Fototips voor je zomervakantie 2017!

  1. Bekende tips die ik echter niet vaak genoeg kan lezen. Mag ik vragen welke fotobewerkingsprogramma jij gebruikt? Zelf gebruik ik Snapseed, is ook fijn, maar misschien zijn er nog fijnere.

    1. Hi Paulien! Ik gebruik op mijn smartphone ook vaak Snapseed, in combinatie met Instagram en VSCO Cam. Op mijn computer gebruik ik Adobe Lightroom en Adobe Photoshop :).

  2. Leuke tips weer! Enne euro munten kun je best fotograferen want elk land heeft zijn eigen ‘plaatjes’ op de munten 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *