Een tijdje geleden nam ik mijn eerste filmpje op, en dat bleek goed in de smaak te vallen. In dit filmpje wil ik jullie uitleg geven over het het diafragma en scherptediepte. Hieronder nog even kort de uitleg die ik ook in het filmpje geef, zo kun je het rustig nog eens nalezen en voorbeelden zien.
Wat is diafragma?
Het diafragma is een verstelbare ronde opening van losse schijfjes tussen de lens en de sluiter in je camera. Door deze opening valt het licht op de beeldchip. De opening is dus verstelbaar, het zijn een soort lamellen waardoor je meer of minder licht op je sensor kan laten vallen. Hoe groter je de opening maakt, hoe meer licht er op de sensor valt en hoe kleiner de opening hoe minder licht. p je spiegelreflexcamera wordt het diafragma aangegeven als ‘F’-getal. Dit getal gaat op de meeste lenzen van ongeveer F-3.5 tot F-22.
Scherptediepte
De scherpte van je foto’s staat rechtstreeks in contact met het diafragma. Hoe groter de opening van je diafragma, hoe kleiner het deel van je foto dat scherp zal zijn. Een klein F-getal geeft dus veel onscherpte in je foto. Dit gebruik je vooral wanneer je kleine objecten, portretten, details etc. gaat fotograferen. Wanneer je juist veel scherpte wil hebben, bijvoorbeeld bij een landschap of een groepsfoto met veel mensen gaat je F-getal juist omhoog om zoveel mogelijk scherp te krijgen. De opening van je diafragma staat dan dus kleiner.
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen op de F-getallen. Er bestaan ook lenzen die extreem lichtgevoelig zijn en dus bijvoorbeeld tot F1.4, F1.8 of F2.8 kunnen gaan. Dit heeft als voordeel dat de omgeving dus nog onscherper wordt én dat je nog minder licht nodig hebt om uit de hand te fotograferen.
11 reacties
Erg duidelijk zoals altijd! Dankjewel weer 🙂
That’s why I love your blog! Dankjewel voor de uitleg. 😀
Kan ik weer lekker oefenen en spelen met m’n Canon 550D 😀
Leuk zo’n filmpje! Heel erg handig, wordt voor mij alles weer wat duidelijker 🙂
Woow…je hebt echt mooi objectlenzen. Graag wil ik objectlenzen hebben maar echt zo duuuuuurrr
Wat handig, weer wat geleerd! Morgen maar meteen naar buiten met mijn camera om hier mee te oefenen 🙂
Super super handig filmpje!
Eigenlijk was ik al bekend met al deze info, maar ik vond het toch een heel leuk filmpje!
Het was fijn geweest als ik zo’n filmpje tot mn beschikking had toen ik begon met fotograferen 🙂
Ik las deze info overal al, maar vergat ’t altijd omdat het zo ‘moeilijk’ is uitgelegd. Jouw uitleg is echt goed, thanks! 😀
Ik ben opzoek naar een lens waarbij ik een persoon van top tot teen scherp op de foto kan krijgen en de volledige achtergrond zo onscherp mogelijk (een zo groot mogelijk diafragma dus). Mijn kitlens die bij mijn Nikon D3100 hoort, is een Nikkor 18-55mm. Deze maakt mooie close-up foto’s van mensen (goed bokeh) maar zodra ik die persoon dus van top tot teen op de foto wil hebben, is de achtergrond nog maar een klein beetje onscherp, de bokeh is bijna verdwenen. Nu ben ik naar verschillende winkels geweest en raden ze een 50mm aan en andere weer een 35mm. Niet dat daar nu een wereld van verschil in zit en het zijn relatief betaalbare lenzen (zoals je ook vertelde in je filmpje), maar ik wil natuurlijk wel de lens aanschaffen die het best is voor mijn doel. Welke raad jij aan? Een 50mm lens of een 35mm? Of vind je dat ik een totaal soort andere lens nodig heb? De lens is dus echt bedoeld voor modefotografie (foto’s die op modeblogs staan etc.) Graag hoor ik van je en alvast bedankt!
Heeel erg super bedankt voor dit filmpje! Als beginner/hobby is dit precíes wat ik zoek! Dank je wel en ga zo door!
xxx Camilla
Bedankt voor je uitleg, ik snap het veel beter nu!