5x tips voor betere Google Ranking met foto’s

Als ik op Google iets specifieks zoek zoals een recept, een persoon, een locatie of een kledingstuk dan kijk ik vaak bij Google Afbeeldingen. Zoeken op foto’s vind ik dan handig omdat ik dan zeker weet dat ik op de juiste webpagina terecht kom. Daarom is het belangrijk om ook de afbeeldingen op je blog goed te optimaliseren zodat je blog nog betere gevonden wordt in Google!

Gelukkig kun je met een aantal simpele manieren je foto’s in je artikelen in het vervolg optimaliseren voor betere vindbaarheid in zoekmachines. En misschien kom je tot de conclusie dat je een groot deel van de dingen al lang doet! Alle beetjes helpen, en zeker op langere termijn kan het resultaat groter worden als je vanaf nu start met het optimaliseren van je afbeeldingen.

Belangrijk is om overal waar mogelijk trefwoorden in te verwerken die bij je artikel passen. Is het een boekreview? Dan kun je de naam van het boek en van de auteur hier bijvoorbeeld voor gebruiken, maar ook het onderwerp van het boek. Hieronder geef ik een vijftal tips om je hiermee op weg te helpen!

FF_google-ranking-fotos-blog-weblog_02

1. Geef je foto’s een goede naam
Foto’s die je maakt met je telefoon of camera hebben standaard een naam als bijvoorbeeld IMG1234.jpg. Prima om dit te gebruiken op Instagram, Twitter of Facebook, maar voor je blog zou ik toch de naam wijzigen. Zet in de naam de trefwoorden die op de foto en op je artikel slaan en denk na waar mensen op zoeken wanneer je met deze foto gevonden wilt worden. Zorg dat de naam niet te lang wordt, dat is ook niet goed. Maar ongeveer 5 of 6 woorden kun je er prima in verwerken.

2. Origineel beeldmateriaal
Google is altijd op zoek naar unieke en relevante content. Dus uniek en origineel beeldmateriaal valt daar ook onder. Een stockbeeld dat al op 1000 websites te vinden is zal minder snel bovenaan komen te staan dan een zelfgemaakte goede foto die goed past bij het zoekresultaat. Nog meer reden om die camera uit de kast te halen en ermee aan de slag te gaan! Hoe duidelijker het onderwerp in beeld is, hoe beter de zoekmachine hem kan identificeren.

3. Zorg voor een passende ALT-tekst
Als je een artikel schrijft op je WordPress blog en je plaatst er een foto bij, dan krijg je een scherm te zien waar je allerlei velden kunt invullen voor je foto. Hier staat ook het veld ‘Alt Text’ tussen en dit veld voegt de Alt text toe aan je foto. Deze is belangrijk voor Google dus zorg dat dit altijd is ingevuld! Eigenlijk doe je hier hetzelfde als bij de naam van je foto. Je geeft trefwoorden die bij je foto en artikel passen. Zo kan de zoekmachine makkelijk achterhalen of iets wel of niet relevant is bij de zoekopdracht van iemand. Een titel invullen is niet perse nodig, maar kan handig zijn voor jezelf. Als je dan over je foto heen gaat op je blog dan zie je wat je daar hebt ingevuld.

4. Verhouding van je afbeelding
Waarom dit zo is weet ik niet, maar ik lees overal dat de verhouding van je afbeelding ook een rol speelt op Google De meest gangbare formaten 4:3 en 16:9 doen het goed in de zoekmachines, dus probeer waar mogelijk deze formaten aan te houden. Zelf houd ik hier geen rekening mee, ik plaats net zo goed vierkante foto’s of foto’s in een andere verhouding. Maar mocht het je niet uitmaken dan kun je hier rekening mee houden!

5. Comprimeer je foto’s
Grote foto’s laden traag, dus verklein je foto’s altijd naar het formaat waarop je ze op je blog gebruikt. En wil je nog een stapje verder gaan? Gooi ze dan ook nog door een website zoals TinyPNG waarmee je je foto’s nog kleiner maakt qua bestandsgrootte! Hier heb ik al eens een artikel over gemaakt, dus lees dat ook even door. Hoe kleiner het bestand van je foto, hoe sneller je pagina kan laden. En hoe sneller de laadtijd, hoe blijer Google met je is! Een plugin hiervoor downloaden? Check dan dit artikel eens!

3 reacties op “5x tips voor betere Google Ranking met foto’s

  1. Super handig, vooral die laatste tip! Ik dacht dat ik mijn foto’s altijd al klein genoeg uploadde (mediabibliotheek geeft rond de 300 KB aan) maar laatst kon ik niet meer uploaden omdat ‘ie blijkbaar te vol stond. Oops!
    X

  2. Super leuke post! Ik wil ook al een tijdje beginnen met Bloggen maar heb geen idee waar ik moet beginnen. Je bent een goede inspiratiebron!
    Liefs Emily

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *