Pure fotografie | Een druppel water als camera-lens

Creatieve ideeën kan ik erg waarderen, daarom werd ik meteen enthousiast toen ik las dat Spa mineraalwater een heel bijzonder project was gestart. Ze hebben namelijk een team van wetenschappers de opdracht gegeven een camera te ontwikkelen waarbij de lens bestaat uit een druppel zuiver Spa mineraalwater. Benieuwd hoe dat uitpakt?

Door jarenlange natuurlijke filtering van water door verschillende grondlagen van de Belgische Ardennen is Spa mineraalwater één van de puurste mineraalwaters ter wereld. Dit gegeven vormde de inspiratiebron voor het project ‘The Purest Picture. Life through a Spa lens’. Maanden is gewerkt aan de camera met een lens van een druppel water en de bekende Nederlandse fotografe Robin de Puy mocht met deze techniek experimenteren.

Robin de Puy ken je misschien als de huidige ‘Fotograaf des Vaderlands’. Ze studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam en ontving in 2014 de Zilveren Camera Nationale Portretprijs. Geen wonder dus dat Spa haar vroeg voor dit project! Robin portretteerde bekende en onbekende Nederlanders op deze bijzondere manier. De bekende Nederlanders zijn o.a. Tess Milne en Manuel Broekman.

Hoe ze dit project heeft ervaren? Dit zegt Robin er zelf over: “Het maken van de portretten was een grote uitdaging voor mij. Stiekem was ik best verwend geraakt; ik fotografeer met de nieuwste camera’s en ben gewend geraakt aan de snelheid en het gemak hiervan. In dit geval moest ik weer beginnen bij de basis; een spiegel, een diafragma, een lens (de Spa druppel) en een sensor boven elkaar gemonteerd. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar mooie, karakteristieke koppen en verhalen. Het was spannend, maar het is gelukt. Ik denk dat ik ze ‘gevangen’ heb.”

Op de foto’s hieronder zie je het eindresultaat van een aantal portretten. Maar eigenlijk is het filmpje veel leuker om te bekijken, dan zie je namelijk precies wat het proces is en hoe de druppel als lens is gaan fungeren. Heel interessant en tof gedaan als je het mij vraagt!

Meer informatie kun je lezen op www.spa.nl
Reactie op “Pure fotografie | Een druppel water als camera-lens

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *