Review | Wetboek voor Bloggers

Als je een blog begint wil je je bezig houden met de leuke kanten. Foto’s maken, artikelen schrijven, bezoekers opbouwen, mensen leren kennen en ga zo maar door. Maar stiekem komt er ook een hoop meer bij kijken. Dingen waar je wel degelijk over na moet denken en regels waar je je aan moet houden. En daar is het ‘Wetboek voor Bloggers’ om je mee te helpen!

Dit boek is geschreven door Charlotte Meindersma, ze is jurist, fotograaf en eigenaar van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints. Op haar blog schrijft ze over actuele onderwerpen die alles te maken hebben met ondernemen (vaak online) en recht.

Charlotte zocht eind vorig jaar bloggers die haar boek wilde reviewen. En omdat ik er heel benieuwd naar was en zeker veel van kon leren bood ik me aan. Een paar dagen later had ik het boek in huis en bladerde ik het meteen door. Wat me opviel is dat het boek ingedeeld is in handige hoofdstukken. ‘Wetboek’ klinkt misschien wat angstaanjagend, maar dat is dit boek zeker niet. Geen hoofdstukken over bepaalde wetten, maar juist hoofdstukken over onderwerpen waar iedere blogger mee te maken heeft. Bijvoorbeeld het recht op de naam van je blog, het recht op de vormgeving en branding van je blog, het beschermen van je content en het recht op reclame en marketing.

FF_review_WetboekVoorBloggers_CharlottesLaw_05

Hoofdstuk per onderwerp
Bij het zien van de verschillende onderdelen per hoofdstuk werd ik meteen enthousiast. Zo veel informatie waar ik onbewust naar op zoek was en die je écht helpt om je blog beter te maken terwijl je de regels volgt. En dat ook nog geschreven in ‘gewone mensen’ taal. Ik begon te lezen en ontdekte al snel een patroon in de hoofdstukken. Ieder hoofdstuk heeft een bepaald thema dat aan bod komt en hierin wordt de uitleg gecombineerd met duidelijke voorbeelden uit de praktijk en zogenaamde ‘case study’ kaders van zaken die bij de rechtbank zijn geweest. Niet alleen handig maar ook interessant om te lezen.

Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je één of meerdere interviews met mensen die je zeker bekend zullen voorkomen als je al langer in het bloggers-wereldje bezig bent. Ze vertellen in het interview hoe zij omgaan met het recht dat besproken is in dat hoofdstuk. Niet alleen bloggers komen aan het woord, ook bijvoorbeeld een marketing directeur, fotograaf, illustrator en mediabureau.

Niet alleen maar regels
Waar ik ook aangenaam door verrast werd, waren de hoofdstukken waarbij de focus niet in eerste instantie ligt op het volgen van de regels, maar juist gaan over het kwalitatief verbeteren van je blog. Hoe kun je het beste omgaan met social media? Hoe ga je samenwerkingen aan? Wat is de beste dag om je artikel te publiceren?, en ga zo maar door. Natuurlijk gaat het ook hier om de rechten die je hebt, maar daarnaast zijn het ook goede handvaten om je te blijven verbeteren.

FF_review_WetboekVoorBloggers_CharlottesLaw_02
FF_review_WetboekVoorBloggers_CharlottesLaw_04

Auteursrecht onder de loep
Ondanks dat ik het boek nog niet woord voor woord heb doorgespit heb ik er al heel veel belangrijke adviezen uit kunnen halen. Vooral hoofdstuk 7 en 8 zijn erg nuttig voor fotografen, deze gaat namelijk over ‘Berscherm je content’ en ‘Rechten van derden’. Dit eerste hoofdstuk gaat zoals de titel al zegt over het de rechten die je hebt over de content die je zelf hebt gemaakt. Niet allen foto’s, maar alle creatieve content. Het hoofdstuk daarna gaat juist in op de rechten die derden hebben en die jij moet respecteren. Want het auteursrecht is misschien wel één van de belangrijkste rechten als creatieve ondernemer. Zorg dus dat je hier netjes mee omgaat! Toevallig zijn dit ook twee van de lastigere onderwerpen in het boek omdat er gewoon veel uitleg bij nodig is. Maar nog steeds is het heel begrijpbaar als je de tijd neemt om de hoofdstukken goed door te lezen.

Conclusie
De juridische wereld was voor mij compleet onbekend, maar door Charlotte’s boek heb ik het idee dat ik er stukje bij beetje meer over te weten kom. En het belangrijkste is natuurlijk om dit ook toe te passen in de praktijk! Fouten maken is menselijk, maar ik probeer nu nog bewuster om te gaan met de dingen die ik publiceer en de rechten en plichten die ik op dat gebied heb. En weet ik even iets niet? Dan is dit boek het perfecte naslagwerk! Wetboek voor Bloggers koop je voor euro 28,25 o.a. op de website van Charlotte. Naar iets specifieks op zoek? Kijk dan nog even rond in haar store, ze heeft namelijk ook een ‘e-book Auteursrecht voor Fotografen‘ voor euro 15,- wat heel goed van pas kan komen!

FF_review_WetboekVoorBloggers_CharlottesLaw_03

6 reacties op “Review | Wetboek voor Bloggers

  1. Ik heb het boek net een paar weken terug gekocht. Handig vind ik inderdaad dat je het ook als naslagwerk kunt gebruiken. Ik hoefde niet eerst het hele boek door te spitten voor ik antwoord had op de vraag die ik had.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *