Review | Sony RX10 III superzoom camera

Buiten de vakantiebestemming zelf denk ik als ik op reis ga het langste na over de camera die ik mee wil nemen (het voordeel van fotografieblogger zijn). Hij mag niet te groot of zwaar zijn, moet veel functies hebben, ik wil niet met lenzen gaan wisselen en de Wi-Fi functie moet goed werken. Ik werd dus meteen enthousiast van het voorstel van Sony om de RX10 III eens te proberen tijdens mijn stedentrip naar Sevilla!

Deze Sony RX10 III camera is een zogenaamde ‘bridgecamera’. Een Bridgecamera zit tussen een compactcamera en spiegelreflexcamera in. Hij heeft namelijk veel geavanceerde functies en handmatige instellingen maar heeft niet de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Deze camera’s hebben dus vaak ook een heel groot zoombereik, net als deze. Met de lens kun je namelijk van 24 tot 600mm zoomen! Hoe dat eruit ziet kun je onder in dit artikel bij de voorbeelden zien.

Benieuwd naar de volledige lijst specificaties van deze Sony RX10 III bridgecamera? Die vind je DOOR HIER TE KLIKKEN onder het kopje ‘specificaties’.

ff_review_camera_sony_rx10-iii_bridgecamera_02

Een aantal dagen voor mijn vertrek naar Sevilla stond de postbode aan de deur en nam ik deze leencamera in ontvangst. Tijd om me in te lezen had ik niet meer, maar je ontdekt alle opties vanzelf door ze uit te proberen. Tijdens een vakantie kom je in verschillende omstandigheden waarbij je de camera aan een grondige test kunt onderwerpen. Van avondfoto’s in het donker tot felle zon overdag. Nog meer foto’s zien? Die vind je in het fotoartikel over Sevilla! Hieronder vind je mijn bevindingen:

Voordelen Sony RX 10 III superzoom camera
❤ Door de extreme zoom waar je gebruik van kunt maken is het een camera waar je echt alles mee kunt doen! Heel multifunctioneel in gebruik, al wordt de kwaliteit natuurlijk wel wat slechter als je echt op de uiterste zoom werkt.
❤ Ondanks dat hij wat groter was dan ik had verwacht is het nog steeds een fijn formaat camera voor op reis. Het is fijn dat je geen lenzen mee hoeft te slepen.
❤ De Wi-Fi functie werkt net als bij alle andere Sony camera’s echt heel fijn. Je selecteert op de camera de foto’s die je over wilt zetten en scant vervolgens de QR code op je schermpje met de app op je telefoon. Binnen een paar seconden heb je de foto’s binnen en kun je ze delen op social media.
❤ Net als bij veel camera’s heeft ook deze een kantelbaar LCD scherm wat altijd van pas komt als je foto’s vanuit een onmogelijk hoek wilt maken haha.
❤ De camera heeft een systeem waardoor het LCD scherm uitschakelt en de zoeker aangaat wanneer je je oog naar de zoeker brengt. Omdat ik het liefste fotografeer door de zoeker is dit voor mij echt een voordeel!
❤ Bovenop kun je je foto’s overbelichten of onderbelichten met een draaiwieltje. Heel handig voor situaties met moeilijk licht waar je camera niet helemaal snapt wat je wilt.
❤ De vele focuspunten zorgen ervoor dat je goed kunt scherpstellen waar je wilt.
❤ Het contrast, de helderheid en de kleuren van de foto’s zijn realistisch en goed.
❤ De camera werkt erg snel waardoor je ook actiemomenten (zoals een danseres die op straat aan het dansen was) goed vast kunt leggen.
❤ Als je de foto’s al een effect mee wilt geven op de camera dan kun je kiezen uit verschillende beeldeffecten of creatieve stijlen.

Nadelen Sony RX 10 III superzoom camera
❤ Ik kon nergens een knop of instelling vinden om het display standaard uit te zetten. Dit gebruikt namelijk veel batterij terwijl ik toch liever door de zoeker kijk als ik een foto maak. Misschien zit het er wel op, maar dan hebben ze het goed verstopt bij Sony!
❤ Hij had voor mij iets compacter mogen zijn. Qua formaat doet hij niet heel veel onder voor een spiegelreflexcamera, maar dan wel met één lens waar je alles mee kunt.
❤ Zelfs met de macro functie kon ik niet van heel dichtbij scherpstellen op bijvoorbeeld een bloem.

Meer informatie
Deze camera is zo compleet dat er weinig omstandigheden zijn waarmee je hier niet uit de voeten kunt. Natuurlijk vervangt hij geen spiegelreflexcamera met wisselbare lenzen als je professioneel foto’s maakt. Maar voor mensen die op reis gaan of gewoon een goede alleskunner zoeken is dit een perfect toestel! Hij heeft een zoomlens van 24-600mm en een diafragama die tot f2.4 teruggezet kan worden. De Sony Cybershot DSC-RX10 III is helaas niet voordelig. Je koopt hem bij bol.com voor euro 1.899,-. Wil je meer weten over deze camera? Neem dan een kijkje op de site van Sony!

De foto’s hieronder zijn door mij gemaakt met de Sony RX 10 III

ff_fotografie_sevilla_stedentrip_sony_rx10iii_18
Foto’s van dichtbij maken gaat wel, maar echt kleine bloemen worden wel een uitdaging met de macro functie.

ff_fotografie_sevilla_sony_rx10iii_review_camera_02
Foto links gemaakt op 24mm, foto rechts op volledige zoom op 600mm. Het pijltje laat zien welke toren je nu ziet. Best indrukwekkend, vind je niet?!

ff_fotografie_sevilla_stedentrip_sony_rx10iii_16
In het donker fotograferen is geen probleem voor deze camera. Je stelt hem makkelijk in op de juiste sluitertijd om nog uit de hand te fotograferen. Of je kiest één van de vooraf ingestelde scènes zoals Portret, Sportactie, Macro. Landschap, Zonsondergang, Nachtscène, Handheld Twilight, Nachtportret of Antibewegingsonscherpte.

ff_fotografie_sevilla_stedentrip_sony_rx10iii_11
Met een diafragma van f2.4 kun je prima onscherpte krijgen in je foto. Dat is iets wat veel camera’s zonder wisselbare lens niet hebben.

ff_fotografie_sevilla_stedentrip_sony_rx10iii_14
Handig aan de grote hoeveelheid zoom is dat je bijvoorbeeld dieren niet laat schrikken als je een foto wilt maken maar toch lekker dichtbij kunt komen. Zoals bij deze lieve straatkat!

Alles wat ik aangeef in deze (en andere) review(s) komt vanuit mijn eigen ervaring en referentiekader, ik ben geen expert op het gebied van camera’s. Het kan dus zo zijn dat jij hele andere dingen belangrijk vindt in een camera, staar je dus niet blind op mijn review!

Reactie op “Review | Sony RX10 III superzoom camera

  1. Echt prachtige foto’s. Heb zelf een Alpha 6000. Deze is nog iets te nieuwe om de overstap naar deze bridge camara te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *