Review | Smartphone fotografie & Fotograferen en filmen met een smartphone

Er worden meer foto’s gemaakt met smartphones dan ooit tevoren. Het is dan ook de camera die je altijd bij je hebt, ook op momenten dat je eigenlijk niet verwacht foto’s te maken. Vandaag vertel ik jullie meer over twee boeken die ik laatst met de post kreeg: ‘Smartphone fotografie’ en ‘Fotograferen en filmen met je smartphone’, beide door Jeroen Horlings.

De camera’s van smartphones worden beter en beter, niet gek dus dat er steeds meer fotografen komen die hun smartphone verkiezen boven een ‘echte’ camera. Bijvoorbeeld reisfotografen die met weinig gewicht en volume willen reizen of straatfotografen die onopvallend en snel te werk willen gaan. Handig om dan alle functies van je smartphone-camera te kennen én te weten hoe je ze onder verschillende omstandigheden het beste toe kunst passen.

Smartphone Fotografie

Het boek ‘Smartphone fotografie’ is een handboek met praktische tips om betere foto’s te maken met je telefoon. Van basiskennis over fotografie tot de optimale belichting en van het maken van composities tot handige apps, alles komt aan bod in dit ruim 100 pagina’s tellende boek. Het boek staat vol foto’s en voorbeelden en ook alle icoontjes worden uitgelegd voor zowel iPhones als Android (Samsung). Zo leer je de camera van je smartphone nog beter kennen waardoor je foto’s in kwaliteit zullen verbeteren.

Wat vind ik ervan?
De opbouw van het boek vind ik sterk, het gaat niet alleen over smartphones maar ook over de verschillen tussen je smartphone en een camera en over fotografie in het algemeen. Daarnaast vind ik het goed dat ervoor gekozen is om zowel iPhones als smartphones die met Android werken uit te leggen. Dan heb je het grootste deel te pakken en omdat het net wat anders werkt krijgt iedere lezer de juiste uitleg. Verder ben ik weinig tegengekomen wat ik nog niet wist, de informatie is naar mijn idee echt bedoeld voor mensen die nieuw zijn in het fotograferen met hun telefoon. Bijvoorbeeld voor wat oudere mensen die net hun eerste smartphone hebben en willen weten hoe ze hier goede foto’s mee maken of juist jongeren die nog weinig fotografie-ervaring hebben maar willen groeien in fotografie zonder een dure camera aan te schaffen.

Het boek Smartphone fotografie haal je in huis voor euro 19,95 en is o.a. te koop bij bol.com. Leuk idee alvast als cadeau voor de feestdagen!


Fotograferen en filmen met een smartphone

Het boek ‘Fotograferen en filmen met een smartphone’ is alles wat je ook hebt in het boek ‘Smartphone fotografie’, maar dan een stuk uitgebreider met o.a. meer informatie over het onderdeel film. Net als het eerste boek is ook dit boek geschreven door Jeroen Horlings, die heel wat boeken op zijn naam heeft staan. Duidelijke informatie met voorbeelden en tips.

Wat vind ik ervan?
Omdat dit boek een stukje uitgebreider is en circa 60 pagina’s extra telt zou ik deze versie eerder aanraden wanneer je dieper op de materie in wilt gaan. De meeste informatie blijft geschikt voor de beginnende fotografen maar er zit net wat meer diepgang in dit boek. Mocht je één van deze twee boeken willen kopen dan zou ik je keuze baseren op de kennis die je al hebt en wat je nog wilt leren. Bekijk bijvoorbeeld de inhoudsopgave in het inkijkexemplaar in de webshop om dit goed te kunnen vergelijken.

Het boek Fotograferen en filmen met een smartphone haal je in huis voor euro 29,95 en is ook te koop bij bol.com.

Hoeveel foto’s maak jij gemiddeld met je telefoon per week?


2 reacties op “Review | Smartphone fotografie & Fotograferen en filmen met een smartphone

  1. In principe ben ik er een beetje tegen dat de smartphones steeds betere camera’s krijgen. Doch ik kan het niet tegenhouden, maar ik gebruik wel nog mijn spiegelreflex. Mijn smartphone gebruik ik enkel en alleen om gerechten te fotograferen op restaurant en meteen op Instagram te gooien. Daarvoor durf ik mijn spiegelreflex niet te gebruiken, haha.

  2. Dagelijks maak ik foto`s en film met smartphone maar ben niet zo tevreden met het resultaat. Misschien moet andere smartphone hebben maar zo prijzig smartphone met goede camera

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *