Review | Reisfotografie door Laura Vink

Reizen en fotograferen zijn twee van mijn favoriete bezigheden. Maar op reis fotograferen is echt een vak apart! Een vak dat collega blogger/fotograaf Laura Vink zich heel goed eigen heeft gemaakt. Dit boek mag dus niet ontbreken als je alles uit je vakantiefoto’s wilt halen wat erin zit.

Laura heeft afgelopen 10 jaar meer dan 30 landen bezocht en dus heel veel moois gezien én vastgelegd. En al die ervaringen, leermomenten en inspiratie deelt ze in dit boek: Reisfotografie. Ze heeft met alle aspecten van reisfotografie rekening gehouden. Van de voorbereiding tot het fotograferen van landschappen en van mensen en cultuur tot hoe je steden in beeld kunt brengen. Geen enkele bestemming is hetzelfde en iedere locatie vraagt weer om een net andere aanpak. Maar in dit 376(!) pagina tellende handboek is de kans klein dat je het antwoord op je vraag niet zult vinden!

FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_02
FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_03

Gouden regels van reisfotografie
Het eerste hoofdstuk van het boek begint met Laura’s ‘Gouden regels’. Mensen denken vaak dat als ze naar een prachtige bestemming gaan en een goede camera meenemen, ze dan ook met prachtige foto’s thuiskomen. Maar dat is natuurlijk niet het geval. De camera maakt foto’s, maar de fotograaf maakt het verschil tussen een kiekje en een prachtplaat! Daarom zijn er volgens Laura een aantal regels die je moet ‘leren’ voordat je je volledig op (reis)fotografie stort:

Beheers je camera
Verdiep je in de mogelijkheden van je camera en zorg dat je de instellingen onder de knie hebt. Alleen op die manier kun je de juiste keuzes maken voor iedere foto. En hoe minder je over de instellingen en bediening van je camera hoeft na te denken, hoe meer tijd je hebt om te kijken naar licht en compositie.

Leer het licht lezen
Daglicht is vanzelfsprekend anders dan kunstlicht, maar wist je dat ieder uur van de dag daglicht een ander effect heeft op je foto’s? De zon die op z’n hoogst staat geeft bijvoorbeeld harde schaduwen terwijl fotograferen met bewolking misschien juist weer goed is voor portretten of straatfotografie. Leer de voor- en nadelen van ieder type licht zodat je hier goed mee om kunt gaan.

Practice makes perfect
Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Dat geldt niet alleen voor fotografie maar voor veel meer ‘kunsten’. Probeer een ‘foto-oog’ te ontwikkelen waarmee je let op kleuren, licht, vormen, details en onderdelen van een groter geheel. Op die manier train je jezelf om niet naar het standaard plaatje op zoek te gaan, maar juist je eigen keuzes te maken!

Timing & geduld
De timing van je foto is vaak belangrijk voor het eindresultaat. Het uitzicht vanaf de top van een berg kan bijvoorbeeld vele malen mooier zijn tijdens zonsopkomst of -ondergang dan midden op de dag. Hier heb je zelf invloed op, maar er zijn ook momenten waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Zoals een zwerm vogels die net perfect door je beeld vliegen of de zon die net door de wolken breekt. Dat is een kwestie van geluk hebben én geduldig zijn!

Wees gedreven
Geef niet op als je niet meteen de foto’s maakt die je in je hoofd hebt. Blijf doorgaan en wees gedreven. Verwacht bijvoorbeeld niet dat je een foto van een prachtige sterrenhemel maakt zonder een zware cameratas en statief met je mee te zeulen, dit hoort erbij als je erop gebrand bent om die foto mee naar huis te nemen. Net als vroeg opstaan of tot laat wakker blijven.

FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_04
FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_05

Metadata lezen
Als je de regels uit het eerste hoofdstuk beheerst kun je met het echte werk beginnen. Hoofdstuk na hoofdstuk word je meegenomen langs de meest mooie locaties op de wereld. Alle foto’s passen bij de uitleg en tips die Laura geeft. En wat ik erg leuk vind is dat alle foto’s voorzien zijn van de metadata. Zo kun je niet alleen leren van de tips die Laura in het boek geeft, maar kun je ook de technische kant van iedere foto bestuderen. Want waarom heeft de ene foto meer onscherpte dan de andere? Of hoe komt het dat de zee helemaal stil is op een foto? Die informatie kun je ook uit de bijbehorende metadata halen als je weet hoe je deze moet lezen.

Tips van een expert
Iemand die zo veel mooie reisfoto’s heeft gemaakt kun je wel een expert noemen lijkt me. En dit boek staat boordevol weetjes en slimme tips. Van ‘Wanneer fotografeer je het beste een waterval?’ tot ‘Hoe fotografeer je het beste door een raam heen?’. En van ‘Welke objectieven zijn het beste voor het fotograferen van een straatbeeld?’ tot ‘Hoe fotografeer je op een goede en respectvolle manier de locale bevolking in een land?’. Je hoeft het boek niet van voor naar achter te lezen, je kunt het ook heel handig gebruiken als naslagwerk als je over een bepaald onderwerp iets wilt weten. Daar is de opzet heel goed voor. Je kunt zelfs op land zoeken door achterin naar de landen-index te gaan! Dit boek zal je heel veel uren plezier brengen en daarnaast helpen je skills te verbeteren.

Koop hem nu met korting!

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik erg enthousiast over dit boek. Het is mooi vormgegeven, staat bomvol met handige informatie en is een echte inspiratiebron voor iedereen die graag fotografeert op reis. En als je niet kunt wachten om het boek Reisfotografie aan te schaffen dan heb ik goed nieuws voor je! Met de kortingscode FOTOGRAFILLE hoef je t/m 7 maart geen verzendkosten (à euro 4,50,-) te betalen. Het boek is niet goedkoop, maar ik vind hem zeker zijn prijs van euro 59,- waard. Je krijgt er zelfs nog een handige paklijst en boekenlegger bij. Oh, en als je via deze affiliate-link je bestelling doet (ook na 7 maart), dan help je mij ook nog een beetje! 🙂

FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_06
FF_Reisfotografie_review_boek_LauraVink_07

Reactie op “Review | Reisfotografie door Laura Vink

  1. Fijne, uitgebreide review! Ziet eruit als een prachtig boek <3. En wat vind ik ze vaak boordevol inspiratie staan, fotografieboeken. Zo ideaal :).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *