Review | Canon EOS M5 systeemcamera

Zoek je een compacte spiegelloze camera die topprestaties levert en waar je zelfs je Canon spiegelreflex-lenzen op kunt zetten mocht je willen? Verdiep je dan eens in de Canon EOS M5! Een heerlijke camera voor op reis of voor dagelijks gebruik.

Ik wil eerst even zeggen dat ik geen expert ben en dat ik niet heel veel camera’s heb getest. Alles wat ik aangeef in deze (en andere) review(s) komt vanuit mijn eigen ervaring en referentiekader. Staar je hier dus zeker niet blind op!

Ik had al veel gehoord over de Canon EOS M-modellen, maar buiten de EOS M10 had ik nog geen van deze modellen in mijn handen gehad. Ik was dus erg benieuwd naar de kwaliteit en functionaliteiten van deze M5! Canon zegt het volgende over de camera: “De EOS M5 is een machtige metgezel in je streven naar de perfecte opname en combineert het beste van de compact- en DSLR-camera’s van Canon, resultaat: hoge prestaties in een klein formaat camera.”. De camera heeft een 24,2 megapixel sensor, kan tot 7 frames per seconde fotograferen en filmt in full HD. Verder zitten alle opties die je verwacht op deze camera, zoals Wi-Fi en NFC. Ik ga niet alle specificaties van de camera noemen. Die kun je HIER vinden onder het kopje ‘specificaties’ mocht je ze willen weten.

FF_review_Canon-EOS_M5_systeemcamera_2017_02

De camera mocht mee op mijn tripje naar Portugal en kon daar goed getest worden in verschillende weersomstandigheden, diverse landschappen en op verschillende standen. De lens die ik bij de camera leende is de EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM, deze lens kun je in een kit samen met de body kopen. Ideaal voor op reis omdat je met één lens van 18 t/m 150 mm kunt zoomen! Hieronder vind je mijn bevindingen en voorbeeldfoto’s:

Voordelen Canon EOS M5
❤ De camera is erg compact en licht wat ideaal is voor op reis!
❤ Je kunt met deze camera fotograferen in RAW waardoor nabewerken sneller en makkelijker gaat.
❤ Met een speciale adapter kun je de lenzen van je spiegelreflex gebruiken op deze systeemcamera. Dan zal je camera natuurlijk wel meteen een stuk minder compact en lichtgewicht zijn.
❤ De foto’s zijn goed scherp en hebben een mooi contrast.
❤ De ruis in de foto’s op hoge ISO valt me enorm mee! Zelfs foto’s gemaakt op 4000 of 5000 ISO zijn prima zonder extreem veel ruis.
❤ Het LCD scherp is kantelbaar naar boven en beneden voor shots boven je hoofd of laag bij de grond. En daarnaast is het een touchscreen waardoor je snel en makkelijk via het scherm alle instellingen kunt wijzigen.
❤ Bovenop de camera zit een wieltje waarmee je je foto’s direct kunt onder- of overbelichten. Dit gaat van -3 tot +3 stops. Vergeet niet het wieltje terug te zetten als je hem niet meer nodig hebt!
❤ De camera is voorzien van alle handmatige functies die je van je digitale spiegelreflex gewend bent, maar daarnaast kun je ook de voorgeprogrammeerde scenes gebruiken.
❤ Een effect toevoegen? Dat kan eventueel meteen bij het maken van je foto al in de camera.
❤ De camera is licht genoeg om op een klein statiefje te zetten zonder dat hij omvalt. Ideaal als je niet veel mee wilt nemen maar toch foto’s met lange sluitertijd wilt maken.
❤ Je kunt veel knoppen en standen instellen naar je eigen voorkeur. Dat is handig, maar je moet je hier ook even in verdiepen.
❤ Verschillende EOS-M lenzen te verkrijgen speciaal voor deze serie toestellen.
❤ Je kunt door de elektronische zoeker fotograferen, zeker bij veel zonlicht is dat veel nauwkeuriger dan via het LCD-scherm.

Nadelen Canon EOS M5
❤ Het kantelbare LCD scherm kun je niet in de ‘selfie-stand’ kantelen waardoor het maken van selfies of bijvoorbeeld vloggen lastiger is.
❤ De batterij gaat bij een systeemcamera veel sneller leeg dan bij een spiegelreflex camera. Dat is jammer als je op reis bent en niet tussendoor kunt opladen. Zorg dan dat je altijd 2 of meer batterijen bij je hebt!
❤ In sommige situaties kwamen kleuren niet helemaal realistisch over. Vooral wanneer de zon fel scheen en er weinig verschillende kleuren in het landschap waren.

Zoals je kunt lezen ben ik erg tevreden over deze camera! Hij ligt goed in de hand, is makkelijk in te stellen en te gebruiken en doet wat hij zegt. Vervangt hij voor mij een spiegelreflex? Nee, dat zeker niet. Maar het is wel een hele fijne camera voor ‘ernaast’ en ideaal wanneer je met weinig gewicht en volume op pad bent. Nu nog krachtigere batterijen en dan is het helemaal top!

FF_review_Canon-EOS_M5_systeemcamera_2017_03

Meer informatie
Wil je meer weten over deze Canon EOS M5 systeemcamera? Neem dan een kijkje op de site van Canon! Interesse? Je kunt hem o.a. als complete kit kopen bij bol.com inclusief 8-150mm f/3.5-6.3 IS STM lens voor euro 1.449,00. Liever alleen een body zodat je zelf de lens kunt bepalen? Voor alleen de body betaal je euro 1.099,-.

De foto’s hieronder zijn door mij gemaakt met de Canon EOS M5
Meer foto’s zien? Check dan mijn artikelen over de citytrip naar Faro en een ochtend op het eilandje Ilha Deserta!

FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_01
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_02
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_03
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_04
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_05
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_06
FF_fotografie_Canon_EOS-M5_citytrip_review_07

Reactie op “Review | Canon EOS M5 systeemcamera

  1. Prettig en handig om te lezen. Ik ben me aan het verdiepen in een systeem camera, vooral door het formaat. Ik ben wel benieuwd naar het volgende. Zou je eerder voor de m10 gaan of voor deze m5?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *