Review | Canon EOS M100 systeemcamera

Op zoek naar een (redelijk) budgetvriendelijke en compacte systeemcamera met veel mogelijkheden? Ik testte vorige maand uitgebreid de nieuwste Canon EOS M100 systeemcamera tijdens mijn citytrip naar Boedapest. Vandaag vertel ik wat ik van de camera vind en deel ik een hoop foto’s!

Ik wil eerst even zeggen dat ik geen expert ben en dat ik niet heel veel camera’s heb getest. Alles wat ik aangeef in deze (en andere) review(s) komt vanuit mijn eigen ervaring en referentiekader. Staar je hier dus zeker niet blind op!

Review Canon EOS M100 systeemcamera


Een vakantie is voor mij het uitgerekende moment om een nieuwe camera aan een grondige test te onderwerpen. Daarom was ik extra blij toen ik een paar dagen voor vertrek de bevestiging kreeg dat de nieuwste systeemcamera van Canon binnen was en naar me opgestuurd zou worden. Wie mij al langer volgt weet dat ik dol ben op systeemcamera’s omdat ze heel geavanceerd maar wel compact en lichtgewicht zijn. Ideaal dus voor mee op reis! De Canon EOS M100 is een 24,2 megapixel camera die van alle nieuwe snufjes voorzien is. Zo heeft hij natuurlijk ingebouwde Wi-Fi en kun je filmen in Full HD, maar hij heeft bijvoorbeeld ook een kantelbaar touchscreen. Ik ga niet alle specificaties van de camera noemen. Die kun je HIER vinden onder het kopje ‘specificaties’ mocht je ze willen weten.

Zoals ik al aangaf ging de camera mee tijdens mijn citytrip naar Boedapest. Omdat het een systeemcamera is kun je lenzen wisselen. Daarom had ik naast de uitlens (EF-M 15-45mm IS STM) ook de EF-M 55-200mm IS STM in mijn bagage zitten voor het geval ik deze nodig zou hebben. Je weet maar nooit, en deze lenzen zijn lekker compact dus ze passen altijd nog wel in je tas. Het weer in Boedapest was heel wisselend, dus ik heb veel verschillende omstandigheden kunnen testen. Hieronder vind je mijn bevindingen en voorbeeldfoto’s:

Voordelen Canon EOS M100
❤ De camera is erg compact en licht in gewicht. Zelfs de EF-M telelens is niet al te groot en kun je makkelijk meenemen op reis.
❤ Voor zo’n compacte camera valt de ruis bij hoge ISO me erg mee! Zelfs op ISO 1600 kun je nog prima fotograferen. Daarna komt wel steeds meer ruis maar dat vind ik acceptabel.
❤ Naast de standaard scènes die je kunt instellen kun je ook makkelijk alle instellingen handmatig doen of alleen sluitertijd-voorkeur of diafragma-voorkeur kiezen.
❤ Het touchscreen werkt erg fijn. Zo kun je instellingen makkelijk veranderen, maar ook aangeven waar je de foto scherp wilt stellen.
❤ De scherpte in de foto’s is erg goed, net als het contrast.
❤ Het klap schermpje is handig voor selfies of foto’s die je wilt maken van een laag standpunt. Helaas kantelt hij alleen omhoog en niet naar beneden.
❤ Je kunt niet allen .jpg maar ook RAW beelden schieten met deze camera. Ideaal voor bewerking achteraf op je computer.
❤ Kies direct creatieve filters zoals HDR, fisheye, tegenlicht, softfocus of korrelig zwart-wit en stel deze ook in qua sterkte van het filter.
❤ De camera is verkrijgbaar in verschillende kleuren én met hoezen in verschillende kleuren en patronen.
❤ De batterij gaat erg lang mee, dat vind ik een groot pluspunt!
❤ De Wi-Fi werkt snel en makkelijk, zo kun je je foto’s direct op je smartphone of tablet bekijken, downloaden, bewerken én delen.
❤ De camera heeft een ingebouwde flitser. Niet dat ik hem vaak gebruik, maar het is toch handig mocht je hem nodig hebben.
❤ Met deze spiegelreflex kun je in full HD filmen, ideaal voor bloggers.
❤ De camera ligt goed in de hand en je kunt hem makkelijk bedienen.
❤ Ik ben erg te spreken over de snelheid van de camera, zowel van het instellen als het fotograferen en opslaan.

Nadelen Canon EOS M100
❤ Ik vind de kleuren in de foto’s vaak iets aan de koele kant. Nu bewerk ik mijn foto’s toch altijd nog na, maar over het algemeen mogen de kleuren net wat realistischer zijn. De .JPG pikt dit wel beter op den de RAW bestanden.
❤ Er is geen heel uitgebreid scala aan EF-M lenzen. Maar met een adapter kun je eventueel ook je gewone EF lenzen op deze Canon EOS M100 bevestigen zonder verlies van kwaliteit, maar dan krijg je wel een grote lens op een compact toestel.
❤ Ik houd van camera’s met een zoeker om doorheen te kijken. Zeker wanneer het erg zonnig is zie je minder op je scherm. Deze camera heeft dat helaas niet.

Zoals je kunt lezen ben ik behoorlijk enthousiast over deze camera. Hij doet wat ik wil, is heerlijk licht in gewicht en compact qua omvang en heeft wat mij betreft een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het touchscreen werkt goed en ik ben ook erg te spreken over de navigatie binnen de camera. Alle instellingen zijn makkelijk te vinden en veranderen.

Meer informatie
Wil je meer weten over deze Canon EOS M100 systeemcamera? Neem dan een kijkje op de site van Canon! Interesse? Je kunt hem o.a. kopen bij bol.com als Limited Edition kit met de 15-45mm lens en een gratis leren beschermhoes voor euro 599,-. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren dus kies de kleur die jij het mooiste vindt!

De foto’s hieronder zijn door mij gemaakt met de Canon EOS M100
Meer foto’s zien? Check dan mijn Instagram-pagina waar de bewerkte versies van (o.a.) deze foto’s te zien zijn. Mijn Instagram account is @Fotografille.

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f4, Sluitertijd 1/320e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f11, Sluitertijd 1/60e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f6.3, Sluitertijd 1/400e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f11, Sluitertijd 1/160e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 3200, Diafragma f6.3, Sluitertijd 1/4000e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 6400, Diafragma f5, Sluitertijd 1/50e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f11, Sluitertijd 1/160e

Canon EOS M100 systeemcamera review
Gemaakt met de 15-45mm kitlens, ISO 100, Diafragma f6.3, Sluitertijd 1/250e

2 reacties op “Review | Canon EOS M100 systeemcamera

  1. Wauw, wat een mooie foto’s maakt hij! En wat een lekker maatje is dit! Ik zit heel hard te twijfelen of ik een nieuwe body koop of een systeem camera ernaast neem.. En dit klinkt toch ook wel weer heel goed!

    1. Persoonlijk zou ik een systeemcamera naast je spiegelreflex doen. Maar dat hangt echt af van wat je ermee gaat doen. Ik neem in ieder geval echt geen spiegelreflex meer mee op reis, veel te groot en zwaar!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *