Fotomozaïek | Bijzondere eyecatcher aan de muur

Wil je een mooie print aan de muur maar wil je wel iets dat extra bijzonder is? Dan is een fotomozaïek misschien iets voor jou! Ik mocht er eentje maken om te reviewen, dus lees snel wat ik er van vind.

Wat is een fotomozaïek?

Een fotomozaïek is een foto die is opgebouwd uit allemaal kleine andere foto’s. Oorspronkelijk werden foto’s op kleur, contrast en vorm uitgezocht om zo stuk voor stuk een nieuw beeld op te bouwen. Als het nu over een fotomozaïek gaat dan bedoelen bedrijven meestal dat er een collage wordt gemaakt van een hoop verschillende foto’s en dat deze gecombineerd wordt met een grote foto die als basis dient. Hierbij kijken ze dan niet naar kleur of contrast dus donkere foto’s zitten niet perse op donkere delen van het basisbeeld.

Maken van de mozaïek

Ik moet toegeven dat ik wat sceptisch was toen ik een mailtje kreeg met de vraag of ik een review wilde schrijven over een fotomozaïek. De voorbeelden op de website spraken me niet echt aan en het leek me gewoon niets voor mij. Maar juist dan lijkt het me leuk om de uitdaging uit te gaan en iets te maken wat wél bij mij past.

Op de website fotomozaiek-maken.nl kun je meteen aan de slag met het maken van je eigen print. Je geeft eerst aan welke foto je als hoofdfoto wilt gebruiken en kiest vervolgens tussen de 30 en 1.000 foto’s uit je eigen archief voor de kleine foto’s. Afhankelijk van het formaat van je uiteindelijke print wordt gekeken hoeveel foto’s nodig zijn. Als je minder verschillende foto’s hebt geüpload dan nodig zijn dan zal het programma automatische je foto’s meerdere keren gaan gebruiken om aan het juiste aantal beelden te komen.

Na het uploaden van je foto’s selecteer je het formaat dat je voor ogen hebt. Je kunt hierbij kiezen uit formaten die qua verhouding overeen komen met je hoofdfoto. Maak deze dus vooraf zelf al in de goede verhouding want dit kun je later alleen met een omweg doen. Bij de verhoudingen staan ook de ‘vanaf prijzen’ genoemd zodat je een idee krijgt van de uiteindelijke kosten. Vul nu je naam en mailadres in en je krijgt binnen 24 uur een mailtje met een voorbeeld van je mozaïek.

De fotomozaïek wordt grotendeels gemaakt door speciale software maar iedere mozaïek wordt bekeken door een medewerker en die zet de puntjes op de ‘i’ zodat jouw print er het beste uit komt te zien. Ik kreeg zelfs twee varianten in mijn mailbox waaruit ik zelf kon kiezen.

FotoMozaiek

Print bestellen

Ben je blij met de mozaïek die is voorgesteld? Dan kun je de laatste stappen volgen en de print bestellen. Kies eerst voor het materiaal waarop je de print wilt laten drukken: poster, canvas, plexiglas of aluminium. Ieder materiaal heeft z’n eigen eigenschappen en uitstraling dus het is fijn dat je zoveel keuze hebt. Vervolgens kies je alle voorkeuren zoals de dikte van het materiaal, het ophangsysteem en het definitieve formaat. Ben je klaar? Dan reken je af en zie je meteen wanneer je print verwacht wordt.

FotoMozaiek

Het resultaat!

Nog steeds een beetje in twijfel ontving ik het canvas in een stevige kartonnen verpakking en goed ingepakt in bubbeltjesplastic. Na het uitpakken was ik blij verrast. Eigenlijk is zo’n print toch best wel leuk en bijzonder! Ik zette hem op de grond tegen de muur en liep er een stukje bij vandaan om de print van wat verderaf te bekijken. Op dat moment zie je gewoon de hoofdfoto, maar dan op een abstracte manier. Alsof je hem met ministeck hebt gemaakt. Hoe dichter je naar de print toe gaat, hoe duidelijker je de kleine foto’s ziet en hoe sneller je de hoofdfoto naar de achtergrond ziet vervagen.

Ondanks dat ik ruim 100 foto’s heb geüpload zijn alle foto’s erg vaak herhaald om deze grote print mogelijk te maken. Achteraf gezien had ik dus beter nog wat meer foto’s kunnen uploaden, maar van veraf valt dit totaal niet op. Verder heb ik er voor gekozen om de dikke rand van het canvas zwart te printen om de print nog wat meer kracht en diepte te geven als hij aan de muur hangt. Dit vind ik erg mooi gelukt, en hij is ook heel netjes om het frame gespannen. De print is goed qua kleur, contrast en scherpte dus dat is allemaal dik in orde.

Meer informatie

Ik ben erg blij met de print en vond het een leuke uitdaging om er toch iets van te maken terwijl ik vooraf niet had verwacht dat het iets voor mij zo zijn. De meeste voorbeelden zijn allemaal met portretten of groepsfoto’s van mensen en dan vind ik het snel niet mooi. Maar het helpt om een foto als hoofdbeeld te kiezen van natuur of een stad!

Benieuwd hoe een fotomozaïek er met jouw foto’s uitziet? Het maken van de preview van je mozaïek is altijd gratis, daarna maak je de keuze of je hem laat afdrukken. Laat dus eens een preview maken via de website en laat je verrassen! Je hebt al een print in huis vanaf euro 27,90,- (excl. verzendkosten).

FotoMozaiek
FotoMozaiek
FotoMozaiek

Deze blogpost is gemaak in samenwerking met Fotomozaiek-maken.nl

2 reacties op “Fotomozaïek | Bijzondere eyecatcher aan de muur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *