Alles over geheugenkaarten, CF, SD & Micro SD

Afgelopen jaren is er veel veranderd in de wereld van de geheugenkaartjes. De kaartjes zijn niet alleen kleiner geworden, ze zijn ook sneller, hebben nieuwe functies gekregen (zoals Wi-Fi) én ze zijn extreem uitgebreid qua capaciteit. Geen wonder als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leg ik vandaag alles uit over geheugenkaartjes!

Een geheugenkaart is een dun stukje plastic met hardware dat je in je digitale camera, mobiele telefoon of ander elektrisch apparaat kunt gebruiken. Geheugenkaartjes zijn gemaakt om de foto’s en filmpjes die je maakt veilig op te slaan en te bewaren, zodat je ze later kunt overzetten naar een ander apparaat of gewoon op het kaartje kunt laten staan. Maar waarom komen de kaartjes in zoveel verschillende formaten en types? Laat ik beginnen van klein naar groot!

Micro SD-kaart
De kleinste geheugenkaart is de Micro SD-kaart. Deze vind je in verschillende compactcamera’s, maar vooral ook in smartphones en tablets. Hij heeft een formaat van 15 x 11 millimeter, maar kan door middel van een adapter ook in het formaat van een ‘standaard’ SD kaartje worden geplaatst. Handig voor geheugenkaart-lezers of als je ze in meerdere verschillende apparaten wilt gebruiken. Bijvoorbeeld deze 128GB Micro SD kaart van Kingston.

SD-kaart
De meest gebruikte geheugenkaartjes op het moment zijn de SD kaartjes. Deze hebben het formaat van 32 x 24 millimeter en passen in de meeste digitale camera’s. Computers of laptops met een sleuf voor geheugenkaartjes zijn dan ook gebouwd op deze kaartjes te kunnen lezen. Net als alle andere geheugenkaartjes zijn de SD kaartjes er in verschillende capaciteiten, merken en snelheden. Hier kom ik later in het artikel nog op terug!

Compact Flash kaart
CompactFlash (CF) is een lange tijd populair geweest als geheugenkaart, maar is steeds meer vervangen door de SD kaart. Hij is een stuk groter dan de SD kaart (43 x 36mm) en gebruikt meer energie. In de nieuwste top segment camera’s zie je dan ook dat zowel de CF als SD kaartjes gebruikt kunnen worden.

Capaciteit & HC / XC
Alle geheugenkaarten zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Van een paar MB (wat je je nu niet meer voor kunt stellen!) tot extreem veel opslag zoals 128 GB. De meest voorkomende kaartjes zijn 8, 16, 32 en 64 GB waar je in bijna alle gevallen prima mee vooruit kunt. Zie je op je kaartje SDHC staan? Dan wil dat zeggen dat het een SD ‘High Capacity’ kaartje is. Dit zijn dus kaartjes met een grotere capaciteit (tussen de 4GB en 32 GB), en kunnen soms niet in oudere apparaten gebruikt worden. Zie je SDXC op je kaartje staan? Dan is het een ‘eXtended Capacity’ kaartje. Deze kaartjes zijn nog groter, namelijk van 64GB tot maar liefst 2TB! Ook deze kaartjes kunnen in oudere apparaten soms niet werken.

Snelheden van lezen, wegschrijven en overzetten
De snelheid van een geheugenkaartje wordt meestal aangegeven in MB’s. Bijvoorbeeld 30MB per seconde of 95MB per seconde. Zeker wanneer je met een spiegelreflexcamera met veel megapixels fotografeert, je foto’s in RAW schiet of filmt met je camera kun je het beste voor een hoge snelheid gaan. Ditzelfde geldt voor momenten wanneer je snel veel foto’s achter elkaar maakt zoals bij sportevenementen. Ook dan is snelheid erg belangrijk!

Ben je nog op zoek naar goedkope SD kaartjes? Neem dan eens een kijkje op deze website waar je kaartjes van verschillende merken en met verschillende capaciteiten vindt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *