1. Cameralenzen | waar staan de millimeters voor?

De komende weken zal ik een serie artikelen maken over de verschillende soorten lensen/objectieven die te koop zijn voor (digitale) spiegelreflex camera’s. Van de standaardlens, de zoomlens en de groothoeklens tot de telelens, macrolens en een fisheye. Alles komt aan bod. Om niet iedere keer uit te hoeven leggen waar het aantal millimeters bij een lens voor staan ga ik dit in het eerste artikel van deze serie uitleggen.

Het aantal millimeters in de omschrijving van een lens geeft de brandpuntsafstand aan. De brandpuntsafstand bepaalt de beeldhoek. Dus de hoek waarbinnen de foto gemaakt wordt. Hoe korter de brandspuntafstand in millimeters, hoe groter de beeldhoek. Ik weet dat dit moeilijk klinkt, maar ik zal het uitleggen aan de hand van een schema en voorbeeld.

 

Brandpuntsafstand Soort lens Gebruiken voor o.a.
kleiner dan 15mm fisheye Landschappen en voor het speciale effect
15mm – 24mm ultragroothoek landschap, interieur
28mm – 35mm groothoek landschap, straatfotografie, interieur
35mm – 60mm standaard interieur, landschap, groepsfoto’s
60mm – 135mm portret portretfotografie, objecten, macro
135mm – 300mm tele fotograferen van wild, sport
(veel) groter dan 300mm supertele fotograferen van vogels

 

Nu de voorbeelden! Onderstaande foto is gemaakt op een brandpuntsafstand van 16 millimeter. Dit is dus een ultragroothoek, waardoor de hoek waarmee je foto wordt gemaakt zelfs breder is dan je met je eigen ogen kan kijken. Wanneer je de foto gaat uitsnijden zie je wat er zou gebeuren als je dezelfde foto maakt met bijvoorbeeld een standaardlens (foto 2) of een telelens (foto 3).

 

24 reacties op “1. Cameralenzen | waar staan de millimeters voor?

 1. Super handig! Ik ben ook echt aan het oriënteren voor een nieuwe camera en dus ook lezen. Ik wil graag een goede lens voor interieurfoto’s (ouders hebben een hotel dus voor de website enzo) dus ik hoop dat je daar ook aandacht aan gaat besteden!

  Owja ik kwam trouwens een hele toffe fotograaf tegen laatst op internet: Erik Johansson, misschien vind je ‘t leuk om te kijken: dit is zijn website http://alltelleringet.com/portfolio/personal/ (ik hoop dat ik dit hier mag plaatsen?)

  1. Ik ga zeker aandacht besteden aan een goede lens voor interieurfoto’s!
   Grappig, ik heb zelfs al een mapje met foto’s van Erik Johansson op mijn computer voor een artikel, dus hij komt zeker een keer aan bod! Dankje 🙂

 2. Fijne uitleg! Sowieso vind ik je site nu veel handiger omdat ik nu zelf een spiegelreflex heb! Heb alleen nog maar 1 lens (18-200), maar ik heb ‘m ook net (sinds donderdagavond)!

 3. Dankje voor de uitleg; heel duidelijk! We hebben hier thuis al jaren een spiegelreflex, maar niemand weet er echt veel van af. Altijd goed om wat bij te leren.

 4. Hey, super handig dit!

  Maar 135mm – 300mm is voor het fotograferen van wild en sport, is deze dan niet handig voor het fotograferen van vogels?
  en is de lens die (veel) groter dan 300mm is niet handig voor het fotograferen van wild en sport?

  Ik heb een 600D en ben op zoek naar een nieuwe (niet al te dure) lens waar ik goed mee kan inzoomen. Het liefst bruikbaar voor wild, sport én vogels.

  xxxx

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *