Must sees tijdens Graphic Matters in Breda

Het laatste volle weekend van september stond in het teken van de Brabant! Omdat ik in Brabant woon lijkt dat misschien niet zo bijzonder, maar juist als Brabander vergeet ik soms hoeveel leuks en moois er in de omgeving te doen en te zien is. Het werd de hoogste tijd om wat in mijn eigen provincie te gaan beleven en ik begon het weekend in Breda bij het Graphic Matters Festival.

Wat is Graphic Matters?

Eens in de twee jaar wordt het Graphic Matters Festival in Breda gehouden, een festival met exposities, lezingen, workshops, rondleidingen en nog veel meer op het gebied van grafisch ontwerp. En laat dat nou mijn werk zijn! Het festival laat zien hoe ontwerpers jouw kijk op belangrijke zaken in de wereld vormgeven en beïnvloeden. Met onderwerpen als de vluchtelingenproblematiek, het klimaat, privacy en mensenrechten tot Donald Trump en massaconsumptie. En dit allemaal door middel van grafische uitingen zoals posters, muurschilderingen, animaties, films en foto’s.

Het festival heeft exposities door heel Breda, maar het grootste gedeelte vindt plaats in de Chassé Kazerne aan de Parade. Een plek waarvan ik het bestaan niet wist, maar wat eigenlijk tussen het Chassé theater en de Mezz ligt. Hier is ook een deel van BredaPhoto te zien. Op zaterdagochtend 23 september was het zo ver en ging ik samen met een vriendin naar Breda voor een kort bezoek aan het festival. Rond 11.00 uur waren we binnen en we besloten eerst een drankje te halen en een plan te bedenken. Er was zo veel te doen en te zien! We besloten eerst de exposities binnen te bekijken en daarna naar buiten te gaan voor meer exposities én de ‘Blind Walls Gallery’ die ik graag wilde zien. Dit is namelijk een project waarbij oude ‘saaie’ muren van gebouwen door heel Breda zijn gebruikt voor muurschilderingen door grafisch ontwerpers, straatkunstenaars, typografen en illustratoren. Hier lees je verderop meer over!

Exposities bekijken

We begonnen met een expositie genaamd ‘The Design of Dissent‘, een ruimte met een overzicht van protest kunstwerken (vooral posters) over sociale en politieke onderwerpen van de afgelopen 50 jaar. Hier kwamen onderwerpen zoals oorlog, racisme, armoede en milieubescherming aan bod. Grafisch werk met een duidelijke boodschap dus! Heel interessant om te zien, en vaak ook in één oogopslag duidelijk wat de boodschap was die de ontwerper de wereld in wil brengen. Daarna kwamen we langs ‘Grind the Gap, een project waarin ontwerpers onderzoeken hoe de digitale ontwikkelingen passen bij analoge afdrukmethoden zoals zeefdruk. Dus niet meer de hele dag naar je scherm kijken maar je handen vies maken met verschillende printtechnieken!

Na een stukje BredaPhoto (waar ik hierna meer over vertel) en nog wat andere exposities kwamen we bij de expositie die het meeste indruk op mij maakte, namelijk ‘Dreaming of Mass Behaviour‘ van Studio Smack. Misschien ken je Studio Smack wel, ze maakte namelijk de muziekvideo van ‘Witch Doctor voor De Staat en dit heeft geleid tot hun internationale doorbraak. Deze expositie gaat zoals de titel al zegt over massagedrag en hiermee houden ze een spiegel voor aan hun publiek door iconische beelden van nu in hun eigen ontwerpen door te vertalen. Super interessant en indrukwekkend. Je gaat zeker nadenken over het verhaal dat ze willen vertellen. En hoe ironisch is het om de poster met ‘The Things You Own End Up Owning You’ waarbij ze gebruik maken van alle logo vormen van de belangrijkste social media, juist weer te delen op social media…BredaPhoto & binnenplaats

De exposities van Graphic Matters zijn in diverse ruimtes in het gebouw, maar wanneer je door de gangen struint kom je vanzelf ook bij de exposities van BredaPhoto. Dit zit inbegrepen bij je kaartje dus hier kun je ook doorheen lopen! De expositie die me het meeste aansprak was die van Sanne De Wilde. Ze maakte namelijk een fotoserie over ‘het eiland van de kleurenblinden‘. Ze verbleef namelijk een maand lang op Pingelap, een piepklein eilandje in de Stille Oceaan waar een heel groot deel van de bevolking kleurenblind is. Naar schatting ongeveer 1 op de 10. Ze maakte veel foto’s in zwart-wit, maar ook met een speciale infrarood camera en met lange sluitertijden om te kunnen ervaren wat de bewoners zien die continu knipperen omdat ze niet tegen het felle zonlicht kunnen. Interessant!Toen we binnen alles hadden gezien liepen we de binnenplaats op waar je ook zelf aan de slag kon met het maken van posters bij ‘Graphic-a-fair‘. Haal de activist in jezelf naar boven en knutsel een protest-poster in elkaar! Ook lagen er allemaal opblaasbare zwembanden en reddingsboeien op de grond waar teksten op geschreven waren. Dit project heet ‘Clearer Words‘ en het doel is om te laten zien dat toeristen en migranten elkaar dagelijks kruisen in de Middellandse Zee. Twee realiteiten die totaal anders zijn. Op het plein voor de Chassé Kazerne is ook een expositie te zien genaamd ‘Speak Up!‘. Deze sprak me ook erg aan omdat het een verzameling van 60 posters is, gemaakt door ontwerpers uit 23 verschillende landen. Met de posters spreken ze onderwerpen aan die belangrijk zijn in de wereld op dit moment. Heel mooi gemaakt! Deze expositie kun je dus ook gewoon bekijken zonder een toegangskaartje voor het festival te kopen.
Rondje Breda langs verschillende muurschilderingen!

Iets waar ik me vooral op verheugde was een rondje lopen door de stad voor de expositie ‘Blind Walls Gallery‘. De expositie heeft een app die zeker handig is om te installeren als je op pad gaat. Er zijn drie verschillende routes die je kunt lopen afhankelijk van de tijd die je hebt en de afstand die je wilt lopen of fietsen. Omdat wij niet veel tijd hadden besloten we route ‘S’ als basis te nemen maar hem zelf wat aan te passen om zoveel mogelijk muurschilderingen te zien. De app werkt met een routekaart die ziet waar je loopt en die aangeeft waar de verschillende schilderingen zijn, klik je op het icoontje bij de schildering waar je staat? Dan krijg je informatie over de betekenis in beeld. Heel leuk gedaan en super interessant!

Helaas waren de schilderingen vaak moeilijk op foto vast te leggen omdat ze in steegjes waren waar je niet echt afstond kon nemen of omdat de zon veel lelijke schaduwen maakte. Maar je krijgt door de foto’s hieronder wel een beeld van de verschillende schilderingen denk ik. Ik vond het zeker de moeite waard om lekker in het zonnetje door de straten van Breda te lopen en keer op keer verrast te worden door schilderingen met allemaal een andere stijl en vaak een heel mooi verhaal. Meer info vind je op blindwalls.gallery.
Het Graphic Matters festival is nog te bezoeken t/m 22 oktober 2017 van dinsdag t/m zondag. Een toegangskaartje voor de binnen-exposities kost euro 9,- wanneer je hem online koopt en euro 11,- aan de deur, maar er zijn ook veel exposities door de stad die je gratis kunt bezichtigen. Neem dus vooral een kijkje op de website graphicmatters.nl voor meer informatie en een overzicht van alle exposities en locaties.

4 reacties op “Must sees tijdens Graphic Matters in Breda

  1. Leuk artikel Evelien, wist trouwens ook helemaal niet dat dit evenement bestond. Misschien dat ik nog een bezoekje breng in één van de komende weekenden en anders zeker over 2 jaar :).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *