Fotografie | Zonsopkomst in de Biesbosch

De Biesbosch was voor mij altijd een plek in de buurt waar ik erg benieuwd naar was, tot 2 weken geleden want toen ging ik bijna 24 uur lang op ontdekkingstocht door dit prachtige natuurgebied en maakte ik de mooiste zonsopkomst van mijn leven mee!

Zoals ik laatst vertelde was ik het laatste volle weekend van september op pad met VisitBrabant voor de BrabantNacht. Overdag bezocht ik Graphic Matters in Breda en daarna reden we door naar de Biesbosch waar we aan een mooi programma zouden deelnemen. De zaterdag verliep heerlijk! We hadden mooi weer, maakten een tocht met een vlot door het nieuwe deel van de Biesbosch, bakten vlees op de BBQ en dronken wijntjes tot laat in de avond.

De volgende ochtend ging de wekker vroeg. Om 5.45 uur om precies te zijn! We pakten onze spullen in en reden naar het Biesbosch museum want vanaf daar zouden we met een boot de zonsopkomst tegemoet varen. Eenmaal daar aangekomen waren we dolgelukkig met een kop warme thee en een koek (om half 7 ‘s ochtends ja…) zodat we met wat nieuwe energie de ochtend tegemoet konden gaan. Het was koud en donker, maar het weerbericht zag er goed uit dus ik had er zin in.

Toen we richting de boot liepen was ik even verrast. Ik had een open boot verwacht om goed te kunnen fotograferen, maar we kwamen bij een dichte rondvaartboot uit met ramen die nat en beslagen waren. Hmm, dat werd wat! Gelukkig bleek al snel dat de ramen helemaal tegen het plafond geklapt konden worden waardoor je eigenlijk alsnog een open boot had. Daarnaast kon je achter op het dek ook nog staan voor een nog breder beeld. We vertrokken rond 7.00 uur en langzaam werd het lichter. Er hing laaghangende mist over het water en het voelde zo rustig en sereen. De wereld sliep nog en alleen de boot maakte rimpels in het water.

Het duurde niet lang tot de gids omriep dat we in het gebied van de bevers waren. Grote kans dus dat we die konden spotten. En ja hoor! Langs mijn kant van de boot zwom er eentje en ik was net snel genoeg om er een foto van te maken. Helaas zwom hij de andere kant op, dus je ziet alleen zijn achterhoofd. Maar heel tof om zo’n beest (van circa 1.30 meter groot!) in het wild tegen te komen.


De bever!

De zon begon door de bomen te schijnen en de omgeving kleurde van paars naar roze naar fel oranje. De mist maakte het nog mooier dan het al was en na iedere bocht veranderde het landschap weer. Soms moest ik mezelf even verplichten om te stoppen met fotograferen en om me heen te kijken, want zo mooi als het met je eigen ogen is kun je het nooit vastleggen op je foto’s. Omdat het mistig was werd het licht van de felle zon zachter gemaakt en knalden de zwanen nog beter uit de foto. Soms waren ze met een klein groepje maar er was ook een plek waar ze met tientallen in het water dobberden. Na ruim 2 uur varen keerden we weer terug naar het museum voor een heerlijk ontbijt. Daar was iedereen wel aan toe! Na een half uurtje begon ik eindelijk een beetje op te warmen en toen was het tijd voor een rondje door het museum.

Hieronder zie je een selectie van de foto’s die ik die ochtend in de Biesbosch maakte. Alle foto’s in dit artikel maakte ik met mijn Canon EOS 6D met 70-200mm f2.8 lens. De aankoop van deze lens is een behoorlijke aanslag op je portemonnee en hij is nogal zwaar, maar hij is het zeker waard!

Welke foto is jouw favoriet?

Wist je trouwens dat je ook zelf met een bootje door de Biesbosch kunt varen? Bekijk alle mogelijkheden van dit prachtige gebied op np-debiesbosch.nl of beleefdebiesbosch.nl4 reacties op “Fotografie | Zonsopkomst in de Biesbosch

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet weergegeven. Verplichte velden *